Επισήμως αύριο ανακηρύσσεται βασιλιάς : Ο κόσμος «αγκάλιασε» τον Κάρολο έξω από το Μπάκιγχαμ – Στο πλευρό του η Καμίλα – Ποιες οι εξουσίες του

2
2516

Οι συγκεντρωμένοι τον υποδέχτηκαν με λουλούδια και φιλιά – Στις 20:00 το διάγγελμά του

charles3523arthr

Μια νέα σελίδα άνοιξε στη Βρετανία και ένα μεγάλο κεφάλαιο έκλεισε με τη συγκίνηση και τη θλίψη να είναι εμφανείς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο αποχαιρετισμός έχει αρχίσει και η ιστορία εβδομήντα ετών περνά στη συλλογική μνήμη.

Με τη νέα ιδιότητα του βασιλιά, ο Κάρολος  έφτασε στο Λονδίνο και μετέβη στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου ήταν συγκεντρωμένο πλήθος κόσμου, που έσπευσε να συλλυπηθεί, να χαιρετήσει, να αγκαλιάσει τον νέο μονάρχη.

Ο Κάρολος Γ’ έφτασε νωρίς το απόγευμα έξω από το Μπάκιγχαμ, με τα λουλούδια να στολίζουν τον χώρο έξω από το παλάτι στη μνήμη της Ελισάβετ.

Θα ανακηρυχθεί επισήμως βασιλιάς αύριο, Σάββατο, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Διαδοχής στο Λονδίνο. Το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα από τον εξώστη αυτής της κατοικίας και στη συνέχεια, την επομένη, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

charles1
charles2
charles3

Νωρίς το μεσημέρι, ο Κάρολος αναχώρησε από το κάστρο του Μπαλμόραλ στη Σκωτία εκεί όπου αποχαιρέτησε τη μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

000_32J24JG
000_32J24JX
000_32J24JU

Πάνω από 150.000 άνθρωποι παρακολουθούσαν την προσγείωση του Καρόλου στο RAF Northolt.

karolos_aerodromio3

Έντονο ενδιαφέρον φαίνεται ότι συγκεντρώνει ο νέος βασιλιάς Κάρολος, που ανέλαβε καθήκοντα με τον θάνατο της μητέρας του. Την πτήση του από τη Σκωτία με προορισμό το Λονδίνο παρακολούθησαν live  πάνω από 150.000 ανθρώπων, στο FlightRadar24.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, 153.000 χρήστες παρακολουθούσαν την πτήση KRH20R την ώρα της προσγείωσης στη βάση της στο Northolt στις 13:35 (τοπική ώρα, 15:35 ώρα Ελλάδος).

To πρώτο διάγγελμα από τον βασιλιά Κάρολο

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο «inews», το διάγγελμά του στις 20:00 θα είναι τηλεοπτικό και σύντομο αποτίοντας φόρο τιμής στην εκλιπούσα μητέρα του καθώς σε όλη του τη ζωή, ο Κάρολος προετοιμαζόταν για να λάβει το Στέμμα.

Σε αντίθεση με την μητέρα του, ο Κάρολος δεν παίρνει διακριτικά θέση σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα, αλλά είναι πιο ωμός στις δημόσιες εμφανίσεις του, όπως υποστηρίζουν αναλυτές στο Sky News. Δείχνει ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν γενναιόδωρη απέναντι στο προσωπικό της, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας της νόσου Covid που είχε παγώσει τους μισθoύς της. Ωστόσο, ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας αναμένεται να κάνει περικοπές στο προσωπικό των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, υποστηρίζουν οι βασιλικοί ανταποκριτές.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του, το 2018, ο Κάρολος αναγνώρισε ότι ως βασιλιάς, δεν θα μπορούσε να μιλήσει ή να παρέμβει στην πολιτική, επειδή ο ρόλος του θα είναι διαφορετικός από το να είναι πρίγκιπας της Ουαλίας. Τόνισε επίσης ότι σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων στα βασιλικά ανάκτορα , να μειώσει τα έξοδα και να εκπροσωπήσει καλύτερα τη σύγχρονη Βρετανία.

O Kάρολος είχε προκαλέσει τη δυσφορία πολλών Βρετανών μετά το διαζύγιό του από την πολυαγαπημένη πριγκίπισσα Νταϊάνα και με την άνεσή του να παρεμβαίνει σε δημόσιες υποθέσεις. Σε αντίθεση με τη μητέρα του, η οποία αρνιόταν να συζητήσει δημόσια τις απόψεις της, ο Κάρολος έχει εκφωνήσει ομιλίες και έχει γράψει άρθρα για θέματα που τον ενδιαφέρουν, όπως η κλιματική αλλαγή, η πράσινη ενέργεια και η εναλλακτική ιατρική.

«Αναρωτιέμαι τι είναι η παρέμβαση, πάντα πίστευα ότι πρόκειται για κίνητρο», είχε δηλώσει το 2018 στο «Prince, Son and Heir: Charles at 70», ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην βρετανική «μικρή οθόνη». «Πάντα με ενδιέφερε να ανησυχώ για το τι συμβαίνει στις πόλεις, όπως έκανα πριν από 40 χρόνια και για τις συνθήκες στις οποίες ζουν οι άνθρωποι», είχε δηλώσει.

Επισήμως αύριο ανακηρύσσεται βασιλιάς ο Κάρολος

Στις 20:00 σήμερα το πρώτο διάγγελμα του Καρόλου – Ο καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ Β’

stepsi-arthrou

Ο Κάρολος Γ’ θα ανακηρυχθεί επισήμως βασιλιάς αύριο, Σάββατο, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Διαδοχής στο Λονδίνο, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ενώ από το προεδρείο του βρετανικού κοινοβουλίου ανακοινώθηκε πως θα απευθυνθεί στους Βρετανούς στις 20:00 (ώρα Ελλάδας).

Το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα από τον εξώστη αυτής της κατοικίας και στη συνέχεια, την επομένη, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η οποία απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών έπειτα από 70 χρόνια στο θρόνο.

Οι καμπάνες του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου και του Αββαείου του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο, καθώς και αυτές του πύργου του Ουίνδσορ, άρχισαν να ηχούν ενώ ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ’ βρίσκόταν καθ’ οδόν προς το Λονδίνο από την κατοικία του Μπαλμόραλ στη Σκωτία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας απέτισε σήμερα φόρο τιμής ενώπιον του κοινοβουλίου στην εκλιπούσα βασίλισσα χαιρετίζοντας «μία από τις μεγαλύτερες ηγέτιδες που γνώρισε ο κόσμος» και «τη μεγαλύτερη διπλωμάτη» του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Τα σοφά λόγια της μας έδωσαν δύναμη στις πιο δύσκολες στιγμές. Στις πιο σκοτεινές στιγμές της πανδημίας, μας έδωσε την ελπίδα ότι θα ξανασυναντηθούμε», υπογράμμισε ντυμένη στα μαύρα η πρωθυπουργός, η οποία θα γίνει δεκτή το απόγευμα από τον βασιλιά Κάρολο Γ’.

Στο Λονδίνο έφτασε ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ’

Με τη νέα ιδιότητα του βασιλιά έφτασε ο Κάρολος στο Λονδίνο για να μεταβεί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Νωρίς το μεσημέρι αναχώρησε από το κάστρο του Μπαλμόραλ στη Σκωτία εκεί όπου αποχαιρέτησε τη μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

karolos_aerodromio3
karolos_aerodromio2

Πάνω από 150.000 άνθρωποι παρακολουθούσαν την προσγείωση του Καρόλου στο RAF Northolt.

Έντονο ενδιαφέρον φαίνεται ότι συγκεντρώνει ο νέος βασιλιάς Κάρολος, που ανέλαβε καθήκοντα με τον θάνατο της μητέρας του. Η πτήση του από τη Σκωτία με προορισμό το Λονδίνο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πάνω από 150.000 ανθυρώπων, στο FlightRadar24.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, 153.000 χρήστες παρακολουθούσαν την πτήση KRH20R την ώρα της προσγείωσης στη βάση της στο Northolt στις 13:35 (τοπική ώρα, 15:35 ώρα Ελλάδος).

Οι εξουσίες του βασιλιά 

Στη Βρετανία ο βασιλιάς έχει κυρίως τελετουργικό ρόλο και δεν αναμένεται από αυτόν να παρεμβαίνει στις πολιτικές υποθέσεις. Ωστόσο ως αρχηγός του κράτους διατηρεί ορισμένες συνταγματικές εξουσίες.

– Ρόλος στο Κοινοβούλιο 

Το κοινοβούλιο είναι η ανώτατη νομοθετική αρχή στη Βρετανία και περιλαμβάνει τη Βουλή των Κοινοτήτων, τη Βουλή των Λόρδων και το Στέμμα -άλλος όρος για την μοναρχία.

Το Στέμμα είναι η πιο παλιά συνιστώσα του βρετανικού συστήματος διακυβέρνησης, αλλά οι εξουσίες του έχουν εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου και σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό τιμητικές.

– Διορισμός κυβέρνησης 

Την επομένη των βουλευτικών εκλογών, ο μονάρχης καλεί τον αρχηγό του κόμματος που κέρδισε τις περισσότερες έδρες βουλευτών στην Βουλή των Κοινοτήτων να αναλάβει την πρωθυπουργία και να σχηματίσει κυβέρνηση.

– Έναρξη κοινοβουλευτικής περιόδου ή διάλυση του κοινοβουλίου 

Ο μονάρχης κηρύσσει την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου κάθε χρόνο σε μια τελετή γεμάτη παραδόσεις, που ονομάζεται η Ομιλία του Θρόνου, και προχωράει στην ανάγνωση των σχεδίων της κυβέρνησης για τους επόμενους 12 μήνες.

Αυτό το μεγάλο ετήσιο γεγονός αρχίζει εν γένει με την άφιξη του μονάρχη στο Ουέστμινστερ, με πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Φορώντας το αυτοκρατορικό στέμμα, ο βασιλιάς ή η βασίλισσα εισέρχεται στην Βουλή των Λόρδων.

Ο αξιωματούχος του κοινοβουλίου που είναι γνωστός ως «Black Rod» πηγαίνει τότε να καλέσει τους βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων, όπου αυτοί του κλείνουν συμβολικά την πόρτα στο πρόσωπο, σε μια ένδειξη ανεξαρτησίας από τη μοναρχία.

Το Στέμμα διαλύει με την ίδια επισημότητα το κοινοβούλιο πριν από τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών.

– Βασιλική έγκριση 

Όταν ένα σχέδιο νόμου εγκρίνεται από την Βουλή των Κοινοτήτων και την Βουλή των Λόρδων, αυτό επιδίδεται στον μονάρχη για να επικυρωθεί και να αποκτήσει την ισχύ νόμου.

Αν και ο βασιλιάς μπορεί να αρνηθεί να επικυρώσει ένα νομοσχέδιο, στην πραγματικότητα πρόκειται απλώς για μια τυπική διαδικασία.

Ο τελευταίος μονάρχης που αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή του ήταν η βασίλισσα Άννα, το 1708.

– Εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό 

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ δεχόταν τους πρωθυπουργούς μία φορά την εβδομάδα, σε μια ακρόαση κατά τη διάρκεια της οποίας αυτοί την ενημέρωναν για τα σχέδιά τους και τις ανησυχίες τους. Η συνάντηση αυτή γινόταν όλο και περισσότερο μέσω τηλεδιάσκεψης προς το τέλος της βασιλείας της.

«Μου λένε τι συμβαίνει ή αν έχουν προβλήματα, και μερικές φορές μπορώ επίσης να τους βοηθήσω με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», δήλωνε η εκλιπούσα βασίλισσα σε ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε το 1992, σημειώνοντας ότι «αυτοί γνωρίζουν ότι μπορώ να είμαι αμερόληπτη».

– Αξιώματα 

Ο μονάρχης έχει την εξουσία να διορίσει Λόρδους στο κοινοβούλιο, αλλά η εξουσία αυτή ασκείται μόνον βάσει της γνώμης των υπουργών της κυβέρνησης.

Ο βασιλιάς απονέμει επίσης προσωπικά τον τίτλο του ιππότη, τιμώντας αυτούς που είχαν σημαντική συμβολή στην βρετανική κοινωνία, σε όλους τους τομείς.

Η κυβέρνηση παραδίδει στον μονάρχη κάθε χρόνο κατάλογο με τους υποψηφίους προς έγκριση για δημόσιες τιμές.

– Συνταγματικές κρίσεις 

Ο μονάρχης έχει την εξουσία να ασκήσει τα βασιλικά του προνόμια «σε περίπτωση σοβαρής συνταγματικής κρίσης»- τότε εξουσιοδοτείται να διαφωνήσει με την γνώμη των υπουργών, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην σύγχρονη εποχή.

– Επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας 

Ως κεφαλή της Εκκλησίας της Αγγλίας, ο βασιλιάς έχει την εξουσία να διορίζει επισκόπους και αρχιεπισκόπους, αλλά ακόμη και σε αυτό, αυτή του η εξουσία ασκείται σύμφωνα με τη γνώμη εκκλησιαστικής επιτροπής.

Ειδήσεις σήμερα:

Από «πέτρα του σκανδάλου»… βασιλική σύζυγος: Η γεμάτη ανατροπές ζωή της Καμίλα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έφτασε και αυτός 70 χρονών να διοριστεί ο τεμπέλαρος. Να κολλήσει κανα ένσημο 😂

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ