Κορονοϊός: Έγκριση για το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna στο Ηνωμένο Βασίλειο | Βασιλακόπουλος: Έρχονται και εισπνεόμενα…

1
746

Πότε αναμένονται στη χώρα μας τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της covid-19.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που δίνει το πράσινο φως για την κυκλοφορία του επικαιροποιημένου εμβολίου της Moderna κατά του κορονοϊού. Η βρετανική Ρυμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) ενέκρινε το διδύναμο εμβόλιο, το οποίο στοχεύει στο αρχικό στέλεχος της Γουχάν και στη μετάλλαξη Όμικρον.

Η απόφαση της MHRA βασίστηκε σε στοιχεία κλινικής δοκιμής, τα οποία έδειξαν ότι μια ενισχυτική δόση με το διδύναμο εμβόλιο της Moderna προκάλεσε ισχυρή ανοσιακή απόκριση, τόσο κατά της Όμικρον όσο και κατά του αρχικού στελέχους του κορονοϊού. Επίσης, διερευνητική ανάλυση δεδομένων έδειξε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και κατά των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και Όμικρον 5. Το προφίλ ασφάλειας του εμβολίου είναι το ίδιο με αυτό της προηγούμενης ενισχυτικής δόσης της Moderna.

Το εμβόλιο για να κυκλοφορήσει στις χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος αυτή τη στιγμή αξιολογεί το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό.

Στην Ελλάδα, τα επικαιροποιημένα εμβόλια αναμένονται από τον Οκτώβριο και μετά. Οι πρώτες προμήθειες θα αφορούν τα εμβόλια κατά της Όμικρον, ενώ τον Δεκέμβριο αναμένονται τα νέα, τα οποία στοχεύουν και κατά των υποπαραλλαγών 4 και 5, οι οποίες επικρατούν πλέον σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

 

Βασιλακόπουλος: Τρεις φορές πιο ενισχυμένα τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Από το φθινόπωρο θα έρθουν και άλλα εμβόλια τα οποία θα είναι εισπνεόμενα και θα χορηγούνται πολύ εύκολα σε όλους, όπως ανέφερε ο καθηγητής. Οι νέες οδηγίες της FDA για τα κρούσματα και τα self test.

Νέες οδηγίες απηύθυνε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σχετικά με το πότε πρέπει να γίνεται self test. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Με νέα ματιά» αναφέρει διεξοδικά τι αλλάζει μετά από αυτές τις νέες συστάσεις ενώ αναφέρεται και στα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια που έρχονται από τον Οκτώβρη.

«Το κυριότερο που αλλάζει αυτή τη στιγμή για τους ασυμπτωματικούς και νοσήσαντες είναι η σύσταση που έλεγε πως αν νοσήσεις κάθεσαι πέντε μέρες στο σπίτι και μετά βγαίνεις έξω φορώντας μόνο τη μάσκα σου» είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόσθεσε πως με τις νέες συστάσεις «ακόμη και αν δεν έχεις κάποιο σύμπτωμα θα πρέπει να βγεις έξω φορώντας την μάσκα σου» και σε περίπτωση που θες να βγεις έξω χωρίς μάσκα θα πρέπει «να κάνεις δύο rapid test σε διάστημα δύο ημερών (48ωρών)».

Ακόμη, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως σημαντικό είναι «αν έχω στο περιβάλλον μου ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ακόμη και αν βγει το τεστ αρνητικό επειδή υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα να είμαι μεταδοτικός θα πρέπει να συνεχίσω να φοράω την μάσκα μου».

Ωστόσο, αν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με κάποιο νοσήσαντα, θα πρέπει να κάνει αμέσως self ή rapid test για προληπτικούς λόγους ακόμη και αν δεν έχει κάποιο σύμπτωμα.

Σε σχεση με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια ο κ. Βασιλακόπουλος επιβεβαιώνει πως έρχονται από το Φθινόπωρο. Σημειώνει πως θα είναι σίγουρα πιο ενισχυμένα και θα προστατεύουν τρεις φορές περισσότερο από τα άλλα καθώς θα περιλαμβάνουν «το αρχικό στέλεχος που είχαν τα προηγούμενα αλλά και τα νέα στελέχη -αυτά που κυκλοφορούν τώρα- δηλαδή το Όμικρον 1 και Όμικρον 3 μαζί με το Όμικρον 4 και Όμικρον 5». Παράλληλα τόνισε πως επειδή αυτά «είναι προσαρμοσμένα στα στελέχη που κυκλοφορούν θα είναι και πιο αποτελεσματικά απέναντι στον covid-19».

Στην συνέχεια της συζήτησης ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στα μελλοντικά εμβόλια που ενδέχεται να κυκλοφορήσουν τον επόμενο χρόνο, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φαση έρευνας.

«Στο μέλλον τα εμβόλια θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά και πολύ πιο μακροχρόνια στην διάρκεια τους» είπε.

Ωστόσο από το Φθινόπωρο όπως ανέφερε ο καθηγητής θα έρθουν και άλλα εμβόλια τα οποία θα είναι εισπνεόμενα και θα χορηγούνται πολύ εύκολα σε όλους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.