Πούτιν: Αναγνώρισε τους αυτονομιστές της Ουκρανίας – Πόλεμος προ των πυλών στην Ευρώπη | Στρατό στέλνει ο Πούτιν σε Ντονμπάς και Λουγκάνσκ

7
1197

Το διάγγελμα Πούτιν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία προκαλεί παγκόσμιες αναταράξεις

Μετάφραση: Ναταλία Τσερμιράκη

Αυτό που όλοι περίμεναν έκανε πράξη ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνοντας με διάγγελμα του στον ρωσικό λαό την απόφασή του για αναγνώριση των αυτονομιστών της Ουκρανίας.

«Πιστεύουμε ότι το να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ έχει αποφασιστεί ήδη. Και ποιος είναι ο βασικός εχθρός για το ΝΑΤΟ και την Αμερική; Η Ρωσία. Οπότε καταλαβαίνουμε πως η Ουκρανία θα χρησιμοποιηθεί για τα όπλα και τα εδάφη» ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμά του.

«Σε αυτή την κατάσταση που οι προτάσεις μας έμειναν χωρίς απαντήσεις, η Ρωσία είχε όλα τα δικαιώματα για να κάνει ότι χρειαστεί για τη δική της ασφάλεια» τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας κάνοντας λόγο για γενοκτονία στο στο Ντονμπάς.

«Παίρνουμε την απόφαση να αναγνωρίσουμε το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ. Απαιτούμε το Κίεβο να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλιώς θα αναγκαστούμε να απαντήσουμε» κατέληξε στο διάγγελμά του ο Βλαντιίρ Πούτιν.

Όπως ανακοίνωσε και επισήμως το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, και τους ενημέρωσε για την απόφασή του.

Το διάγγελμα Πούτιν

«Η κατάσταση στην Ουκρανία πήρε σκληρό χαρακτήρα σήμερα αναγκαζόμαστε να εκτιμήσουμε αυτά που συμβαίνουν και να πάρουμε αποφάσεις.

Οι γειτονική μας χώρα είναι τα αδέρφια μας, μέρος της ίδιας κουλτούρας. Είναι συμπατριώτες μας. Από παλιά οι κάτοικοι της νότιας Ουκρανίας λέγανε τον εαυτό τους Ρώσους και Ορθόδοξους» ανέφερε ο Πούτιν.

«Ας αρχίσουμε με ιστορία, ότι η σημερινή Ουκρανία ήταν φτιαγμένη ολικώς από την κουμμουνιστική Ρωσία. Ήταν ιστορικό μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας. Κάποια εδάφη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Στάλιν έδωσε τα εδάφη στην Ουκρανία και έτσι έγινε η χώρα.Μετά την επανάσταση του 1917 και τον Εμφύλιο Πόλεμο μετά οι κομουνιστές έδωσαν στις κυβερνήσεις των δημοκρατιών, πάρα πολύ δικαιώματα και αρμοδιότητες. Το δικαίωμα κάθε λαού για αυτονομισμό ήταν στο Σύνταγμα της σοβιετικής ένωσης το 1922. Και έτσι μετά τη Σοβιετική Ένωση, πολλές δημοκρατίες πήραν εδάφη μαζί με τους κατοίκους.

Μετά την επανάσταση του 1917, οι Μπολσεβίκοι ήθελαν να κρατήσουν την εξουσία, ακόμα για αιτήματα εθνικιστών μέσα στη χώρα. Αυτό δεν μπορούμε πια να το αλλάξουμε. Σήμερα αυτά δεν μπορούν να μπουν στις αρχές κανενός κράτους.
Δηλαδή, Σοβιετική Ουκρανία φέρνει την υπογραφή του Λένιν. Σήμερα στην Ουκρανία προσπαθούν να κάνουν αποκομμουνισμό και να καταστρέψουν μνημεία του Λένιν» συνέχισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Η ζωή μας έδειξε πως η Σοβιετική Ένωση δεν μπορούσε να κρατηθεί. Αλλά τα σύνορα των δημοκρατιών μέσα στη Σοβιετική Ένωση δεν έχουν αλλάξει μέσα σε 70 χρόνια και δεν υπήρχε ανάγκη γι’ αυτό. Το μικρόβιο του εθνικισμού δεν έχει φύγει και το δικαίωμα αυτονομισμού έτρεφε αυτό το μικρόβιο. Η κυβέρνηση της Σοβιετικής Ένωσης στο τέλος της δεν ασχολήθηκε με σωστή ανάπτυξη δημοκρατιών και έφερε τραγικά αποτελέσματα για τη χώρα» συνέχισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Στην αρχή έλεγαν πως όλα τα χρέη της Σοβιετικής Ένωσης θα πληρωθούν από όλες τις χώρες, όμως τελικά τα πλήρωσε η Ρωσία. Το Κίεβο αρνήθηκε να πληρώσει και απαιτούσε το μερίδιο που αντιστοιχούσε στο κομμουνιστικό κόμμα της Ουκρανίας» συνέχισε.

«Τον Σεπτέμβριο του 1989 το κομμουνιστικό κόμμα ανάγγειλε ότι κάθε δημοκρατία έχει δική της υπηκοότητα και ανεξάρτητα δικαιώματα. Μετά από αυτό και όλα τα λάθη που έχει γίνει πριν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση.Η Ρωσία αναγνώρισε όλα τα χρέη της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ βρισκόταν ήδη σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Και πάλι όμως έδινε δάνεια για άλλες χώρες, μέσα σε αυτές και η Ουκρανία.
Δηλαδή οι ουκρανικές κυβερνήσεις προτιμούσαν να είχαν δικαιώματα και όχι χρέη προς τη Ρωσία. Το διάλογο με τη Μόσχα τον χρησιμοποιούσε η Ουκρανία για να εκβιάσει τη δύση και να πάρει χρήματα. Η δύση στα λόγια ήταν υπέρ των φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ βοηθούσε τους εθνικιστές της Ουκρανίας» τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Η αδύναμη κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν μπορούσε να αντισταθεί στους εθνικιστές που απαιτούσαν κάθε χρόνο περισσότερα και έτσι δεν έγινε ποτέ ανεξάρτητο κράτος.Οι άνθρωποι ήταν δυσαρεστημένοι και έτσι το 2014 ήρθε από τους εθνικιστές η ανατροπή της κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν τους εθνικιστές περίπου ένα εκατ. την ημέρα.

Στην συνέχεια του διαγγέλματός του ο Πούτιν σημείωσε: «Δεν μπορούμε να θυμηθούμε εγκλήματα σαν αυτό στην Οδησσό. Όλα αυτά που γίνονταν στην Ουκρανία έφεραν την υπογραφή εγκληματιών. Μετά από 8 χρόνια η Ουκρανία ζει μια πονεμένη κατάσταση. Οικονομικά διαλυμένη. Οι περισσότεροι κάτοικοι έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειές. Μέσα στην πανδημία έφυγαν 60.000 γιατροί και νοσηλευτές. Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν νερό και ρεύμα. Όλες οι βιομηχανίες που είχε η Ουκρανία είναι διαλυμένες. Μέσα στην περσινή χρόνιά διαλύθηκαν τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ουκρανίας. Η διάλυση της οικονομίας της Ουκρανίας συνδυάζεται με ψέματα στους κατοίκους. Η δύση κάνει κουμάντο στην Ουκρανία».

Σε σχέση με την Κριμαία ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε: «οι κάτοικοι της Κριμαίας έκαναν ελεύθερη επιλογή, βλέποντας ότι τους περιμένουν στο μέλλον τρομοκρατικές επιθέσεις. Έχουμε αποδείξει πως οι περισσότερες έχουν υποστήριξη από το εξωτερικό (σ.σ. την Δύση).

Στα εδάφη της Κριμαίας του Ντονμπάς και Ντόνετσκ ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα. Τις τελευταίες μέρες, οι ΗΠΑ στέλνουν χωρίς να κρύβονται όπλα στην Ουκρανία. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν στη χώρα Αμερικάνοι στρατιώτες που εκπαιδεύουν Ουκρανούς. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ χωρίς να κρύβονται, έχουν τα εδάφη της Ουκρανίας για εκπαιδεύσεις.».

«Η Ουκρανία λέει ότι τηρεί τις συμφωνίες του Μινσκ αλλά δεν ισχύει. Προσπαθούν να μας πείσουν πως το ΝΑΤΟ είναι ειρηνευτική ένωση, αλλά εμείς ξέρουμε τι κρύβεται από πίσω. Το 1990 που ενώθηκαν, που ενώθηκε η Γερμανία, η Σοβιετική Ένωση πήρε υπόσχεση πως το ΝΑΤΟ δεν θα «ανοιχτεί» προς την Ανατολή. Όλα έγιναν ανάποδα. Η Ρωσία πήρε τα στρατεύματα από Γερμανία και τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Έκανε αυτό που υποσχέθηκε» υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το αίτημα των αυτονομιστών

Το αίτημα έθεσαν νωρίτερα οι ηγέτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ.

Η απόφαση αυτή της Ρωσίας θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πηγές , ο Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση αυτή τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, μεσολαβητές στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, και εκείνοι, από την πλευρά τους, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «εξέφρασαν την απογοήτευσή τους».

Το μεσημέρι, ο Πούτιν μίλησε στο συμβούλιο ασφαλείας της Ρωσίας και είχε προϊδεάσει για την απόφασή του.

Η Μόσχα πριν λάβει την απόφαση για την αναγνώριση των δημοκρατιώντου Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προσφέρει στην Δύση σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR) μια τελευταία ευκαιρία, προτείνοντάς της να υποχρεώσει το συντομότερο δυνατόν το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ.

«Η ζωή μας έδειξε πως η Σοβιετική Ένωση δεν μπορούσε να κρατηθεί. Αλλά τα σύνορα των δημοκρατιών μέσα στη Σοβιετική Ένωση δεν έχουν αλλάξει μέσα σε 70 χρόνια και δεν υπήρχε ανάγκη γι’ αυτό. Το μικρόβιο του εθνικισμού δεν έχει φύγει και το δικαίωμα αυτονομισμού έτρεφε αυτό το μικρόβιο. Η κυβέρνηση της Σοβιετικής Ένωσης στο τέλος της δεν ασχολήθηκε με σωστή ανάπτυξη δημοκρατιών και έφερε τραγικά αποτελέσματα για τη χώρα» συνέχισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι αντιδράσεις

H ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα, τόνισε νωρίτερα σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Μπορέλ, απευθύνοντας έκκληση στο Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τη διεθνή έννομη τάξη και τις συμφωνίες του Μινσκ και να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας (Λουχάνσκ και Ντονέτσκ).

«Η EE είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά και με ενότητα εάν ο Πούτιν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών», δήλωσε νωρίτερα ο Ζοζέπ Μπορέλ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν οι κυρώσεις που είναι έτοιμες, σε περίπτωση που χρειαστεί, εξήγησε ο Μπορέλ. «Βεβαιότατα, αν γίνει προσάρτηση των περιοχών αυτών θα υπάρξουν κυρώσεις, ενώ σε περίπτωση που οι περιοχές αυτές αναγνωριστούν από τη Μόσχα θα βάλω στο τραπέζι του Συμβουλίου της ΕΕ τις κυρώσεις που έχουμε ετοιμάσει», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία των «27».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τόνισε επίσης, ότι σε περίπτωση που η Λευκορωσία επιτρέψει στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία από το έδαφός της, η ΕΕ θα απαντήσει με κυρώσεις οι οποίες θα είναι το ίδιο αυστηρές με αυτές που θα επιβληθούν στη Ρωσία.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, παρουσία του Ουκρανού ομολόγου τους στο σημερινό Συμβούλιο, επιβεβαίωσαν την ενότητά τους και την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία. «Η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι και δική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ. Ανέφερε, επίσης, ότι το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα έκτακτη χρηματοοικονομική βοήθεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία και ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία συμβουλευτικής αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

Τέλος, ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ στην Ουκρανία παραμένουν σε λειτουργία.

Ουκρανία: Τι σημαίνει η αναγνώριση του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ από τον Πούτιν

Ουκρανία: Τι σημαίνει η αναγνώριση του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ από τον Πούτιν
Τι μέλλει γενέσθαι με την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ
AP

Ουκρανία: Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη Δευτέρα (21/2) την απόφασή του να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της Δύσης.

Ποιες είναι οι αποσχισθείσες περιοχές

Οι ελεγχόμενες από φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ – γνωστές συνολικά ως Ντονμπάς – αποσχίστηκαν από τη διοίκηση της ουκρανικής κυβέρνησης το 2014 και αυτοανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες «Λαϊκές Δημοκρατίες», μέχρι σήμερα μη αναγνωρισμένες από άλλη χώρα. Έκτοτε, η Ουκρανία αναφέρει ότι περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στις δύο περιοχές. Η Ρωσία αρνείται ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στη σύρραξη, αλλά φέρεται να στήριξε τους αυτονομιστές με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με κρυφή στρατιωτική υποστήριξη, οικονομική βοήθεια, προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και έκδοση ρωσικών διαβατηρίων για τους περίπου 800.000 κατοίκους. Η Μόσχα έχει αρνηθεί κατηγορηματικά μέχρι σήμερα ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.

Τι σημαίνει η αναγνώριση από τη Ρωσία

Για πρώτη φορά η Ρωσία δηλώνει ότι δεν θεωρεί το Ντονμπάς τμήμα της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου ανοίγει για την Μόσχα ο δρόμος να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στις αποσχισθείσες περιοχές, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει απέναντι στην Ουκρανία. Ο Ρώσος βουλευτής Αλεξάντερ Μποροντάι είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο Reuters ότι οι αυτονομιστές θα μπορούσαν στη συνέχεια να στραφούν στη Ρωσία για να τους βοηθήσει να πάρουν τον έλεγχο περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα οδηγούσε σε ανοικτή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Τι μέλλει γενέσθαι με την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ

Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» ουσιαστικά βάζει τέλος στις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες αν και δεν είχαν εφαρμοστεί αντιμετωπίζονταν από όλες τις πλευρές (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) ως η καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση της κρίσης. Οι συμφωνίες προέβλεπαν μεγάλο βαθμό αυτονομίας για τις δύο συγκεκριμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Πώς θα αντιδράσει η Δύση

Εδώ και μήνες οι χώρες της Δύσης προειδοποιούσαν τη Μόσχα ότι οποιαδήποτε εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας θα επέφερε μία ισχυρή απάντηση, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής αυστηρών οικονομικών κυρώσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αναγνώριση «θα υπονόμευε περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έθετε υπό περαιτέρω αμφισβήτηση την δέσμευση της Ρωσίας, ότι θα εξακολουθήσει να εμπλέκεται στις διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής επίλυσης αυτής της κρίσης». Είπε ακόμη ότι θα απαιτούσε μία «άμεση και ισχυρή» απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της.

Έχει αναγνωρίσει η Ρωσία άλλες αποσχισθείσες περιοχές στο παρελθόν;

Η Ρωσία έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, δύο περιοχών που αποσχίσθηκαν από τη Γεωργία, μετά τον πόλεμο του 2008. Τους παρείχε εκτεταμένη δημοσιονομική υποστήριξη, έδωσε ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους και εγκατέστησε χιλιάδες στρατιώτες σε αυτά τα εδάφη.

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά για τη Μόσχα

Στην περίπτωση της Γεωργίας, η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας για να δικαιολογήσει μία απεριόριστη στρατιωτική παρουσία στη γειτονική πρώην σοβιετική δημοκρατία, σε μια προσπάθεια να ματαιώσει τις φιλοδοξίες της Γεωργίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αμφισβητώντας τον πλήρη έλεγχο των εδαφών της. Κάτι ανάλογο φιλοδοξεί να κάνει και στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Στον αντίποδα, η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με κυρώσεις και τη διεθνή καταδίκη για την εγκατάλειψη της διαδικασίας του Μινσκ αφότου επί μεγάλο χρονικό διάστημα διακήρυσσε ότι ήταν δεσμευμένη σε αυτήν. Παράλληλα η Ρωσία θα φέρεται υπεύθυνη για δύο περιοχές που έχουν καταστραφεί από έναν οκταετή πόλεμο και χρειάζονται τεράστια οικονομική βοήθεια.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ουκρανία: Στρατό στέλνει ο Πούτιν σε Ντονμπάς και Λουγκάνσκ μετά την αναγνώριση

Ουκρανία: Στρατό στέλνει ο Πούτιν σε Ντονμπάς και Λουγκάνσκ μετά την αναγνώριση
Ο Πούτιν έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις»

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε νωρίτερα απόψε με διάταγμά του.

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή του για αναγνώριση του Λουγκάνσκ από τον Πούτιν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε νωρίτερα απόψε με διάταγμά του.

Στο διάγγελμά του ο πρόεδρος Πούτιν ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Πιστεύουμε ότι το να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ έχει αποφασιστεί ήδη. Και ποιος είναι ο βασικός εχθρός για το ΝΑΤΟ και την Αμερική; Η Ρωσία. Οπότε καταλαβαίνουμε πως η Ουκρανία θα χρησιμοποιηθεί για τα όπλα και τα εδάφη» ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμά του.

«Σε αυτή την κατάσταση που οι προτάσεις μας έμειναν χωρίς απαντήσεις, η Ρωσία είχε όλα τα δικαιώματα για να κάνει ότι χρειαστεί για τη δική της ασφάλεια» τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας κάνοντας λόγο για γενοκτονία στο στο Ντονμπάς.

«Παίρνουμε την απόφαση να αναγνωρίσουμε το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ. Απαιτούμε το Κίεβο να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλιώς θα αναγκαστούμε να απαντήσουμε» κατέληξε στο διάγγελμά του ο Βλαντιίρ Πούτιν.

Ποιες είναι οι αποσχισθείσες περιοχές

Οι ελεγχόμενες από φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ – γνωστές συνολικά ως Ντονμπάς – αποσχίστηκαν από τη διοίκηση της ουκρανικής κυβέρνησης το 2014 και αυτοανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες «Λαϊκές Δημοκρατίες», μέχρι σήμερα μη αναγνωρισμένες από άλλη χώρα. Έκτοτε, η Ουκρανία αναφέρει ότι περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στις δύο περιοχές. Η Ρωσία αρνείται ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στη σύρραξη, αλλά φέρεται να στήριξε τους αυτονομιστές με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με κρυφή στρατιωτική υποστήριξη, οικονομική βοήθεια, προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και έκδοση ρωσικών διαβατηρίων για τους περίπου 800.000 κατοίκους. Η Μόσχα έχει αρνηθεί κατηγορηματικά μέχρι σήμερα ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδήσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στην αυγή μιας νέας εποχής γεωπολιτικης οι πασης φυσεως «ελίτ» της Ελλάδος φρόντισαν να βρεθούμε με 2-3 εκατομμύρια Αφροασιατες μουσουλμάνους -μαχιμους αντρες συντριπτικά- που αποτελούν εν δυναμει Δούρειο Ίππο των Τούρκων και διαφόρων ασπονδων «φίλων» μας

  2. Εξαιρετικό διάγγελμα του Πούτιν, ακολουθεί τη σοβιετική πεπατημένη υπέρ της αυτοδιάθεσης των λαών, αρκεί οι λαοί να υποτάσσονται στη μαμά-Ρωσία και να μην δρουν οπορτουνιστικά
    Πιστεύω ότι ο Πούτιν θα αναδιπλωθεί αν οι λαοί της Ευρώπης κατεβούν στις πλατείες και ζητήσουν ειρήνη, αδελφοσύνη και πραότητα καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την πατριαρχία, το γουάιτ πρίβιλετζ και την καταπίεση των Λοατκι
    …….και μην ξεχνάτε, η άμυνα της Ελλαδας δεν είναι αυτοσκοπος

  3. Γάτος σπιρουνατος με πέταλα ο Ρώσος. Τους παίζει κομπολόι και θα πάρει αυτό που θέλει με ελάχιστη ζημιά. Ευρώπη ΝΑΤΟ και ΟΗΕ τρέμουν τη Ρωσική αρκούδα. Ο λευκός λύκος της Σιβηρίας και πρώην στέλεχος της ΚΑΓΚΕΜΠΕ αλωνιζει.
    Όσο για τις Ευρωπαϊκές κυρώσεις τις πετάει στον ποταμό Βόλγα. Έχει πετρέλαιο και αέριο να τους πνίξει. Τι να σου κάνει και ο σεβασμός υπερήλικας με ανια ο Μπαιντεν

  4. Όλοι εσείς που φωνάζετε πως τζάμπα πήραμε τα ραφάλ και τζάμπα εξοπλίζουμε την χώρα, πάρτε μάτι τώρα τι παθαίνει η Ουκρανία και συνεχίστε να ασχολείστε με Κουφοντίνες, πλαστικά καλαμάκια και κλεπτομανής γριές

  5. Θα αντιδράσει λέει η ΕΕ. Κυρώσεις ένθεν και ένθεν. Λογικά εμείς δεν θα στείλουμε ροδάκινα το καλοκαίρι 😂

  6. Αν είχε η γείτονα ένα Ρώσικο λύκο τύπου Βλαδημιρο Πούτιν δεν θα κουνούσε ούτε το δαχτυλακι της. όχι παραβιάσεις και απειλές σε Ελληνικοτατα νησιά.

  7. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αντί να κρατήσει ουδέτερη στάση έσπευσε να πάρει το μέρος της Ευρώπης και της Αμερικής για να μην τους χαλάσει το χατίρι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ