Θανατηφόρα η καταιγίδα «Γιούνις» στη Βρετανία – Σχολεία κλειστά, τρένα, αεροπλάνα καθηλωμένα

0
660

Τουλάχιστον 8 νεκροί στην Ευρώπη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Στιγμιοτυπο_2022-02-18__9_47_47_μμ

Tρεις νεκροί στην Ολλανδία από πτώση δέντρων – Με τον ίδιο τρόπο μία 30χρονη έχασε τη ζωή της στο Λονδίνο – Ένας 50χρονος σκοτώθηκε κοντά στο Λίβερπουλ κι ακόμη ένας άντρας στην Νότια Αγγλία – Θρήνος και στο Βέλγιο με έναν 79χρονο νεκρό

Με κύρια χαρακτηριστικά τις σφοδρές ριπές ανέμων, που παρασύρουν στέγες και δέντρα και τα θεαματικά κύματα στις ακτές, η καταιγίδα Γιούνις, η οποία σφυροκόπησε σήμερα τη Βρετανία, προτού φθάσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο, έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 8 ανθρώπους.

Στην Ολλανδία, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από δέντρα που έπεσαν.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πτώσεις δέντρων στο Άμστερνταμ και ένας τρίτος στην πόλη Ντίμεν, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης.

«Μην βγαίνετε έξω στον δρόμο. Είναι πραγματικά επικίνδυνα», έγραψε σε τουίτ η αστυνομία της πόλης.

Στην Ιρλανδία, την πρώτη χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο των ακραίων καιρικών φαινομένων, ένας 60χρονος σκοτώθηκε από πτώση δέντρου, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Κακοκαιρία Γιούνις: Τρεις νεκροί σε Ολλανδία και Βρετανία – «Σταματήστε τις selfies στις παραλίες»

Κακοκαιρία Γιούνις: Τρεις νεκροί σε Ολλανδία και Βρετανία – «Σταματήστε τις selfies στις παραλίες»

 

    Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους από την κακοκαιρία Γιούνις σε Ολλανδία και Βρετανία ενώ σφυροκοπά όλη την βόρεια Ευρώπη.

    Η κακοκαιρία Γιούνις χτυπά στην Ολλανδία με δυο άτομα να χάνουν τη ζωή τους από πτώση δέντρων ύστερα από θυελλώδεις ανέμους, σύμφωνα με τις ολλανδικές υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών.

    Η χώρα κηρύχθηκε σε «κόκκινο» συναγερμό για τα ακραία καιρικά φαινόμενα με την καταιγίδα να πλήττει τις ακτές της, με ριπές ανέμων στα 141 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS.

    Ένας άνθρωπος παγιδεύτηκε κάτω από ένα δέντρο που είχε πέσει στην πρωτεύουσα Άμστερνταμ και υπέκυψε στα τραύματά του, παρά την ταχεία μεταφορά του στο νοσοκομείο, έγινε γνωστό από την πυροσβεστική υπηρεσία στο Twitter.

    Ένας δεύτερος άνθρωπος σκοτώθηκε από την πτώση ενός δέντρου στο αυτοκίνητό του στο Ντίμεν, στα περίχωρα του Άμστερνταμ, συμπλήρωσαν οι πυροσβέστες.

    Ένα τμήμα της στέγης του γηπέδου ποδοσφαίρου της Χάγης αποκόπηκε, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ. Τα δρομολόγια των τρένων και των δημοσίων συγκοινωνιών ακυρώθηκαν, πολλά σχολεία έκλεισαν και οι αρχές συνιστούν στους οδηγούς να μην κυκλοφορούν στον δρόμο. Η αεροπορική εταιρεία KLM ακύρωσε περισσότερες από 200 πτήσεις από το αεροδρόμιο Σχίπχολ του Άμστερνταμ.

    Ένας νεκρός στη Βρετανία

    000_32389MK

    Δείτε live βίντεο από το Heathrow – Ο 60χρονος άντρας από την περιοχή County Wexford τραυματίστηκε θανάσιμα από πτώση δέντρου – Χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα – «Μείνετε στα σπίτια σας» η αυστηρή σύσταση των αρχών – Τα 200 χιλιόμετρα την ώρα αγγίζουν οι ταχύτητες των ανέμων

    Τον πρώτο νεκρό από την καταιγίδα «Γιούνις» κατέγραψαν οι βρετανικές αρχές. Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας γύρω στα 60 στην περιοχή County Wexford, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από δέντρο που ξεριζώθηκε λόγω των σφοδρών ανέμων που σαρώνουν το Νησί, με ταχύτητες που αγγίζουν ακόμη και τα 200 χιλιόμετρα την ώρα.

    Οι βρετανικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό σε ύψιστο επίπεδο, καθώς το καιρικό φαινόμενο που πλήττει τις τελευταίες ώρες το Νησί θεωρούνται ακραίες και επικίνδυνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει έως τώρα οι αρχές, χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, εκατοντάδες σχολεία είναι κλειστά, ενώ τρένα και αεροπλάνα είναι καθηλωμένα σε σταθμούς και αεροδρόμια, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι επιβάτες. Όπως ανακοινώθηκε, χιλιάδες ταξιδιώτες ακύρωσαν το πρόγραμμά τους, καθώς οι ταχύτητες των ανέμων είναι ρεκόρ και οποιαδήποτε μετακίνηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων.

    Οι Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν τη συγκεκριμένη καταιγίδα χειρότερη από εκείνη που είχε πλήξει το Νησί το 1987, η οποία είχε χαρακτηριστεί «Μεγάλη Καταιγίδα», με τους ανέμους να αγγίζουν τα 180 χιλιόμετρα την ώρα στο Δυτικό Σάσεξ.

    «Σφυροκοπάει» τη Βρετανία η καταιγίδα «Γιούνις»: Άνεμοι-ρεκόρ 195 χλμ./ώρα στη νότια Αγγλία

    Εκατοντάδες σχολεία και κολέγια είναι κλειστά σε Αγγλία και Ουαλία – Σοβαρά προβλήματα στις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στον αγγλικό Νότο – Ακυρώθηκαν πτήσεις αεροπορικών εταιρειών

    Κίνδυνο για τους Λονδρέζους αποτελεί η καταιγίδα Γιούνις, η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη νοτιοανατολική Αγγλία, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι λαμβάνει τα χαρακτηριστικά τυφώνα.

    Ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, Σαντίκ Καν, καλεί τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους ενώ ανάλογη σύσταση έλαβαν και οι κάτοικοι της υπόλοιπης νοτιοανατολικής Αγγλίας, καθώς και της δυτικής Ουαλίας.

    Εκατοντάδες σχολεία και κολέγια είναι κλειστά σε Αγγλία και Ουαλία, ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στον αγγλικό Νότο. Ακυρώθηκαν και πτήσεις αεροπορικών εταιριών όπως της British Airways.

     

     

    Σε βίντεο που έχουν ανέβει στα social media, οι θυελλώδεις άνεμοι ξεριζώνουν δέντρα ενώ τα αεροπλάνα προσπαθούν να προσγειωθούν με ασφάλεια.

    Οι ριπές ανέμου από την καταιγίδα «Γιούνις» που πλήττει τη νοτιοανατολική Βρετανία, έφθασαν σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ στο «Isle of Wight», το μεγαλύτερο νησί της Αγγλίας που βρίσκεται στη Μάγχη, αγγίζοντας τα 195 χιλιόμετρα την ώρα.

    Την είδηση μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.

    Εικόνες στα social media δείχνουν πελώρια κύματα να «σκάνε» στο Φάρο του Νιου Χέιβεν. Οι ταχύτητες ανέμου στα αμερικανικά μετεωρολογικά πρότυπα παραπέμπουν σε τυφώνα επιπέδου 1 (του πιο χαμηλού δηλαδή).

    Οι (κλεισμένοι στα σπίτια τους) Άγγλοι βρήκαν την ευκαιρία να θαυμάσουν στην τηλεόραση τις προσπάθειες των πιλότων να προσγειώσουν στο Χίθροου τα αεροπλάνα εν μέσω της κακοκαιρίας. Η σχετική ζωντανή μετάδοση του βρετανικού Big Jet TV συγκέντρωσε μάλιστα περισσότερους από 100.000 τηλεθεατές:

    Σε κόκκινο συναγερμό και το Λονδίνο

    Από χθες οι αρχές τις νοτιοανατολικής Βρετανίας έχουν σημάνει συναγερμό με τα έντονα καιρικά φαινόμενα ωστόσο σήμερα η κόκκινη προειδοποίηση για την κακοκαιρία επεκτάθηκε και για την πρωτεύουσα.

    Σε tweet, ο δήμαρχος του Μί, Σαντίκ Καν, ζήτησε από τους ανθρώπους να μην ρισκάρουν και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μόνο εάν είναι «απολύτως απαραίτητο».

    Πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν στα αεροδρόμια της πρωτεύουσας και, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Μεταφορών του Λονδίνου, εκτελούνται μειωμένα δρομολόγια στον σιδηρόδρομο λόγω των ισχυρών ανέμων.

    Στο αεροδρόμιο του Χίθροου, τουλάχιστον 65 πτήσεις ακυρώθηκαν και άλλες 114 καθυστέρησαν περισσότερο από 15 λεπτά ενώ στο αεροδρόμιο Gatwick υπήρξαν 15 ακυρώσεις και 67 πτήσεις με καθυστέρηση.

    000_3237478

    Η British Airways ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός των αεροσκαφών που επιτρέπεται να προσγειώνονται στο Χίθροου «μειώνεται λόγω των θυελλωδών ανέμων».

    Εκατοντάδες σχολεία είναι κλειστά και όλες οι σιδηροδρομικές γραμμές έχουν κλείσει και στην Ουαλία και ο στρατός είναι επί ποδός για βοήθεια όπου χρειαστεί.

    Περισσότερα από 55.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα το πρωί στη γειτονική Ιρλανδία.

    Μέσα στην ημέρα αναμένεται νέα συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτων καταστάσεων Cobra για τον τρόπο που θα διαχειριστεί η κυβέρνηση του Λονδίνου την πρωτοφανή κακοκαιρία.

    eunice__1__2
    eunice__2__2


    Η καταιγίδα «Γιούνις» πλήττει και τη Γαλλία

    Σε πορτοκαλί συναγερμό έχουν τεθεί πέντε διαμερίσματα στη βόρεια και βορειοδυτική Γαλλία εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και του κινδύνου μεγάλων κυμάτων από το πέρασμα της καταιγίδας «Γιούνις».

    Ισχυροί άνεμοι πλήττουν τις τελευταίες ώρες τις γαλλικές ακτές, με τους μετεωρολόγους να επισημαίνουν ότι τις επόμενες ώρες η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη.

    Καθώς υπάρχει κίνδυνος να διαταραχθούν οι αεροπορικές ή οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και να προκληθούν ζημιές στα δίκτυα τηλεφωνίας και ηλεκτρικού ρεύματος, οι αρχές απηύθυναν έκκληση οι πολίτες να αποφύγουν δραστηριότητες που ενέχουν κινδύνους και να ενημερώνονται πριν από κάθε μετακίνησή τους.

     

    Ειδήσεις σήμερα:

    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ