ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021 Τα κέρδη τους -Οι ζωές μας. Ως εδώ! Όλοι στην Απεργία 6 Μάη 10:30πμ Συγκέντρωση στην πλ. Ελευθερίας

0
123
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021

Τα κέρδη τους -Οι ζωές μας. Ως εδώ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ 2021-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Πλ. Ελευθερίας 10:30

Εργαζόμενες -οι, Άνεργοι, Συνταξιούχοι,

Μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας με τους χιλιάδες  νεκρούς, συνέπεια της διαχείρισης της, με πρωταρχικό  κριτήριο το κόστος και μέτρο συλλογικής προστασίας την ατομική ευθύνη, οι εργαζόμενοι της χώρας δέχονται συγχρονισμένη επίθεση από κυβέρνηση και εργοδοσία στην θεμελιώδη κατάκτηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας και της συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Η  κατάκτηση της 8ωρης εργασίας την μέρα χρειάστηκε πολύχρονους αγώνες. Αγώνες που απέκτησαν  ιδιαίτερο συμβολισμό και αξία. Αγώνες που γέννησαν ήρωες αξέχαστους  στο πέρασμα του χρόνου – όπως αυτοί  του Σικάγο, οι  εργάτες της πρώτης ματωμένης πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, οι 200 κομμουνιστές της Καισαριανής.

Η θυσία τους έδωσε μπόι στα όνειρα μας, άναψε την ελπίδα για μια ζωή καλύτερη.

Αγώνες που μέχρι σήμερα είναι πηγή έμπνευσης και αποφασιστικότητας. Αγώνες που δείχνουν πως οι  κατακτήσεις κερδίζονται μόνο με οργανωμένη και συλλογική δράση και διεκδίκηση.

Κυβέρνηση και εργοδοσία ετοιμάζονται να νομοθετήσουν τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, ως ένα ακόμα αντεργατικό εργαλείο για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Για αυτό το νέο αντεργατικό τερατούργημα συνδέεται  οργανικά με την εκταμίευση δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που προορίζονται φυσικά για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η ανατροπή βέβαια των εργασιακών σχέσεων και του ωραρίου, προβλέπεται ήδη από νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες έχουν βάλει το αντεργατικό τους λιθαράκι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ως σήμερα.

Το νέο νομοσχέδιο της  κυβέρνησης ΝΔ  θέλει να απαλλάξει την εργοδοσία και από τα τελευταία αγκάθια που την δυσκόλευαν στην εφαρμογή του μέτρου, όπως η προϋπόθεση συμφωνίας με το σωματείο.. Με το νομοσχέδιο αυτό παραδίνουν ελεύθερο και απομονωμένο  το εργαζόμενο, για  να  συμφωνήσει  στην «ελεύθερη διαπραγμάτευση» με τον εργοδότη την απλήρωτη υπερωριακή του απασχόληση,  το ξεχαρβάλιασμα του προσωπικού του χρόνου,  την απορρύθμιση της οικογενειακής του ζωής αφού η 10ωρη δουλειά φέρνει και την δουλειά τις Κυριακές. Η κυβέρνηση με περίσσιο θράσος παρουσιάζει το αντιδραστικό μέτρο της αύξησης του απλήρωτου χρόνου εργασίας ως τελική μείωση των ημερών απασχόλησης. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό έχουν ζήσει αυτό το παραμύθι.

Το πλήρωσαν με τα εκατομμύρια κέρδη που έβγαλαν οι μεγαλοξενοδόχοι από την απλήρωτη υπερωριακή δουλειά τους και τη παράλληλη μείωση των μισθών και των δικαιωμάτων τους.

Αυτά που ισχυρίζεται η κυβέρνηση πως «όλα θα γίνονται μόνο αν τα θέλει ο εργαζόμενος», είναι αισχρά ψέματα αφού όλοι γνωρίζουν ότι στους χώρους δουλειάς δεν κυριαρχεί η «ελεύθερη βούληση» του εργαζόμενου, αλλά η εντολή της εργοδοσίας.

Όσο και αν μας πουλάνε τις ανύπαρκτες «καλές όψεις» του νόμου, είναι ολοφάνερος ο στόχος για φθηνότερη εργατική δύναμη και ένταση της εκμετάλλευσης. Ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα νιώσουν με ένταση τις συνέπειες. Χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως νέοι που εργάζονται σε κάθε κλάδο αντιμετωπίζουν στο πετσί τους την εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία, το περίφημο διευθυντικό δικαίωμα που δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία μονομερώς να «αλλάζει τα φώτα» στο ωράριο, να τροποποιεί μονομερώς, τον τόπο, τον χρόνο, και το είδος της παρεχόμενης εργασίας.

Μαζί με όλα αυτά και άλλα, έρχεται νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση μετατρέποντάς την σε ατομική υπόθεση, ιδιωτικοποιούν την επικουρική σύνταξη, μετατρέπουν τις συντάξεις σε παροχές που  δεν πρόκειται να  καλύπτουν τις ανάγκες των συνταξιούχων.

Και για να μας δέσουν χειροπόδαρα, προωθούν και το ηλεκτρονικό φακέλωμα και νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, για να μην μπορούμε να απεργήσουμε, να συνδικαλιστούμε.

Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους.

Για την προστασία της υγείας και της ζωής μας.

Και ενώ η κυβέρνηση περνάει σε «ριπή οφθαλμού» τροπολογίες για να παραδώσουν «γη και ύδωρ» στα επενδυτικά συμφέροντα και αντεργατικές νομοθεσίες, σε ένα ολόκληρο χρόνο  δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και καμία ενίσχυση δεν έγινε  του δημοσίου συστήματος υγείας.

Τα δημόσια νοσοκομεία πασχίζουν  χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές, με υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Αντί να ενισχύεται η χρηματοδότηση για την υγεία μειώνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Δεκάρα τσακιστή δε δίνουν για υγεία του λαού.

Είναι γεγονός πως κανένα από τα νοσοκομεία της περιοχής μας δεν μπορεί να περιθάλψει σοβαρά περιστατικά. Πόσοι και πόσοι δεν αναγκάστηκαν να διακομιστούν ή να ταξιδέψουν από μόνοι τους, επιβαρύνοντας την υγεία τους αλλά και το πορτοφόλι τους; Ακόμα και σήμερα λείπουν βασικές ειδικότητες όπως πνευμονολόγος στην Κω.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για όσα περάσαμε και περνάμε, γιατί όπως έκαναν όλες οι κυβερνήσεις στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, προτίμησαν να ενισχύσουν τις ιδιωτικές δομές υγείας που δε σταμάτησαν να κερδίζουν παίζοντας με την υγεία μας.

Ακόμα και το εμβολιαστικό πρόγραμμα υποτάσσεται στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς των ισχυρών, εκείνων που σπέρνουν τον πόλεμο, τη φτώχεια και την προσφυγιά σε όλες τις γωνιές της γης. Η έγνοια τους είναι να προχωρήσει μόνο και μόνο για τουριστική διαφήμιση και όχι για την προστασία της υγείας εργαζομένων και επισκεπτών.

 

 

Ως εδώ!

Ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς είναι υπόθεση των εργαζομένων.

 

Στις 6 Μάη απεργούμε κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να μετατρέψουν την Πρωτομαγιά σε «αργία» την Τρίτη μέρα του Πάσχα, ώστε να υπονομευθεί η αγωνιστική ταξική απάντηση στο νομοσχέδιο-έκτρωμα της απλήρωτης 10ωρης δουλειάς και να χάσει το ουσιαστικό ιστορικό της περιεχόμενο.

Η ζωή που μας αξίζει προϋποθέτει οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν με τον ιδρώτα και τον κόπο τους. Η επιστημονική γνώση να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι για να πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, των ψηφιακών εργαλείων και μέσων να αξιοποιείται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς, για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και την ευημερία όλου του λαού.

Για μια κοινωνία που θα μας επιτρέπει να χαιρόμαστε τη ζωή μας, να είμαστε υγιείς, να αντέχουμε στις επιδημίες, να έχουμε τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε, να ζούμε ανθρώπινα.

Για να μπει ένα οριστικό τέλος στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους που αναδεικνύουν τη σαπίλα του καπιταλισμού, τροφοδοτούν και τροφοδοτούνται από τις κρίσεις, δημιουργούν κύματα προσφυγιάς, φτώχειας, κάνουν ακόμη πιο σφοδρή την επίθεση του κεφαλαίου κατά της εργατικής τάξης και των λαών.

Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά,

6 ΜΑΗ – ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ

ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Πλ. Ελευθερίας στις  10:30π.μ

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ ΚΩ
ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ 21 ΤΗΛ.2242-27936 ΦΑΞ.2242-22394 [email protected]
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 8ΩΡΟΥ- ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ- ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΗ ΠΛ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 10:30
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στην βουλή νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο. Για εμάς τους εργαζόμενους είναι αιτία πολέμου. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, αύριο θα νομοθετήσει και την δουλειά ήλιο με ήλιο. Οι εκατοντάδες αγωνιστές του Σικάγο, της Θεσσαλονίκης, οι 200 εκτελεσμένοι κομμουνιστές της Καισαριανής, έδωσαν την ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο.
Η κυβέρνηση θέλει να γυρίσει πίσω το ρολόι της ιστορίας καταργώντας το 8ωρο και προκλητικά ονομάζει την 10ωρη απλήρωτη απασχόληση «πρόοδο». Τώρα ήρθε η δική μας σειρά να βγούμε στους δρόμους και να βροντοφωνάξουμε ως εδώ!!
Κάτω τα χέρια από το 8ωρο! Κάτω τα χέρια από τους μισθούς και τα δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και την απεργία!
Τα σωματεία είναι η φωνή των εργαζομένων και η απεργία ο μοχλός πίεσης των εργαζομένων προς την εργοδοσία για καλύτερες συνθήκες δουλειάς.
Κατακτήσεις και δικαιώματα που κατακτήσαμε σαν εργαζόμενοι κάτω από δύσκολες, σκληρές και αιματοβαμμένες μάχες μέσα στο διάβα του χρόνου. Δεν τα χαρίζουμε!
Εμείς οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, είδαμε τους μισθούς μας να κατρακυλούν στον πάτο, είδαμε 10ωρη και 12ωρη εργασία με την απειλή της απόλυσης κι απλήρωτη για το καλό μας…, είδαμε συναδέλφους να πέφτουν λιπόθυμοι από την εξάντληση και την εντατικοποίηση.
Είδαμε το «θαύμα» του τουρισμού να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, με θύματα εμάς τους εργαζόμενους.
Είδαμε πρωτόκολλα λάστιχο, ραμμένα και κομμένα με εντολή της εργοδοσίας για να εξασφαλίσουν ότι και μέσα στην πανδημία θα συνεχίσουν να κερδίζουν. Χωρίς να υπολογίζουν τις ζωές και την υγεία μας.
Όχι άλλα θύματα για τα κέρδη τους! Κανένας συμβιβασμός! Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας και τις κατακτήσεις μας. Η ζωή προχωράει μπροστά και οφείλουμε να την ακολουθήσουμε.
Γυρνάμε την πλάτη μας στις πλειοψηφίες της ηγεσίας σε Ομοσπονδία Τουρισμού και ΓΣΕΕ, που συμφωνούν στο ξεχαρβάλωμα των δικαιωμάτων μας. Που θέλουν την 1Μάη να την μετατρέψουν σε μουσείο, να την αποδεσμεύσουν από τους αγώνες, να την κάνουν μέρα λουλουδιών κι όχι αγώνων, να την κάνουν αργία κι όχι απεργία.
1η Μάη μέρα τιμής και μνήμης στους νεκρούς της τάξης μας. Μέρα που αποτελεί φάρος για όλους τους εργαζόμενους και αποδεικνύει ότι με οργάνωση και συλλογική δράση, με αγώνες απέναντι στους δυνάστες μας, με αιτήματα που απαντούν στο σήμερα, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Το Σωματείο Ξεν/λων & Σερ/ρων Κω, καλεί όλους τους συναδέλφους να δώσουν αγωνιστικό μαζικό παρών, στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου την Πέμπτη 6 Μάη πλ. Ελευθερίας 10:30.
Δεν το βάζουμε κάτω, συλλογικά και οργανωμένα προχωράμε για να τα καταφέρουμε!
30/04/21
Η Διοίκηση

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΩ ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ

Πρωτομαγιά 2021
Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την Κυριακάτικη αργία
Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας !

Εργαζόμενη και άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, αγρότισσα,
Νέα μητέρα, φοιτήτρια, συνταξιούχε, μετανάστρια και πρόσφυγα,

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σε καλεί να τιμήσουμε αγωνιστικά την εργατική Πρωτομαγιά δυναμώνοντας το συλλογικό αγώνα για Υγεία και ζωή με δικαιώματα. Δίνουμε μαχητική απάντηση στα βρώμικα αντεργατικά σχέδια που καταργούν το 8ωρο γυρνώντας μας έναν αιώνα πίσω.
Εμπνεόμαστε από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες στην Ελλάδα και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, με τη συμμετοχή και των γυναικών. Αντλούμε δύναμη από τις αγωνίστριες που δε συμβιβάστηκαν με τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς και τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Πάλεψαν ενάντια στις «σειρήνες» της απογοήτευσης και της ηττοπάθειας, ανοίγοντας το δρόμο για να ζήσουν οι ίδιες, τα παιδιά τους, οι μελλοντικές γενιές μια ανθρώπινη ζωή με αξιοπρέπεια.
Συνεχίζουμε στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τις σύγχρονες ανάγκες μας!
Δεν ανεχόμαστε ένα χρόνο μετά την πανδημία να πεθαίνουν άνθρωποι γιατί δεν έχει εξασφαλιστεί ο εξοπλισμός, το μόνιμο προσωπικό και οι αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ, ενώ έχουν μετατραπεί τα νοσοκομεία σε “μιας νόσου” και χιλιάδες ασθενείς δεν μπορούν να χειρουργηθούν ή να νοσηλευθούν, ενώ οι κλινικάρχες αβγατίζουν τα κέρδη τους.
Δεν μπορούμε να ζούμε με το άγχος των πρωτοκόλλων λάστιχο στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, της «αυτοδιαγνωσης» και να χρυσοπληρώνουμε για τις προληπτικές, διαγνωστικές εξετάσεις.
Δεν δεχόμαστε να εξαρτάται η ζωή μας από τα παζάρια και τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών στους οποίους είναι άμεσα μπλεγμένη η ΕΕ και η κυβέρνηση.
Αυτός είναι ο βαρύς λογαριασμός που μας φορτώνουν ΕΕ και κυβερνήσεις για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί κολοσσοί!
Εμείς πληρώνουμε ακριβά την οικονομική κρίση με τις ζωές μας, με τους νεκρούς μας, με τη διάλυση των δικαιωμάτων και του εισοδήματος μας
ΩΣ ΕΔΩ! Δε θα τους αφήσουμε !

Σήμερα τον 21ο αιώνα με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας.
Παλεύουμε για το δικαίωμα των γυναικών στη σταθερή εργασία με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, με μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας

Ξεσηκωνόμαστε ενάντια αντεργατικό τους τερατούργημα που μας θέλει
σύγχρονες σκλάβες και σκλάβους

Η κυβέρνηση φέρνει τις ανατροπές του αιώνα, με βάση τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών που :
• καταργούν το 8ωρο και θεσμοθετούν την 10ωρη δουλειά
• φέρνουν τις απλήρωτες υπερωρίες
• επεκτείνουν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας
• μονιμοποιούν και θεσμοθετούν την τηλεργασία
Κάνουν και τυπικά νόμιμο το ξεχείλωμα της εργάσιμης ημέρας, το ωράριο και τη ζωή- λάστιχο για την εργαζόμενη. Μας διαλύουν τσακίζοντας τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Μας εξοντώνουν, σμπαραλιάζοντας την προσωπική και οικογενειακή μας ζωή, αυξάνοντας την αδυναμία να συνδυαστούν η μητρότητα με την εργασία.
 Θέλουν να μην προστατευόμαστε από συλλογικές συμβάσεις, αλλά να είμαστε έρμαια των ατομικών συμβάσεων που δήθεν θα προκύπτουν από “ατομική διαπραγμάτευση” και “ατομική επιλογή”. Λες και οι εργαζόμενοι μπορούν οι ίδιοι να αποφασίσουν τους όρους εργασίας ελεύθερα, απαλλαγμένοι από κάθε εργοδοτική βία, απαλλαγμένοι από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό.
 ΕΕ, κυβερνήσεις, μεγαλοεπιχειρηματίες θέλουν να βάλουν στο γύψο τους συλλογικούς αγώνες μας, τη συνδικαλιστική μας δράση. Γι αυτό προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα, το χτύπημα στην απεργία. Γι αυτό παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στη λειτουργία των συνδικάτων.

Δε θα τους περάσει ! Δε θα μας κλείσουν το στόμα!

Πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων μας χτίζεται η ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων, που περιμένουν νέο πακτωλό χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Τα πανηγύρια της κυβέρνησης και των κομμάτων που βαδίζουν στις ράγες της ΕΕ αφορούν την ανάκαμψη των κερδών των εκμεταλλευτών του μόχθου μας!

Πίσω από τα καλυμμένα στόματα τη φετινή Πρωτομαγιά μαχητικά παλεύουμε έτσι ώστε η ανάπτυξη της γνώσης και της επιστήμης να γίνουν εργαλεία απελευθέρωσης των εργαζομένων και μείωσης τους σταθερού ημερήσιου χρόνου και όχι αλυσίδες για τη διεύρυνση της σύγχρονης σκλαβιάς και την ένταση της εκμετάλλευσης.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΙΣ 6 ΤΟΥ ΜΑΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 10.30 μμ

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ