ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τελείως διαφορετικός ο 15ος τρύγος | Βιολογική στροφή – Εξέλιξη Οινοποιητικής ταυτότητας – Οινοτουρισμός

0
4329

O τρύγος, που τελείωσε πριν λίγες ημέρες, ήταν ο 15ος για τον αμπελώνα μας, αλλά ήταν κι ένας πολύ διαφορετικός τρύγος, όχι μόνο λόγω COVID 19.

Το 1996, με την πολύτιμη  βοήθεια του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κου Σταύρακα Δημήτρη, ξεκινήσαμε την πολύπονη προσπάθεια να επανατοποθετήσουμε το κρασί της Κω στο σύγχρονο οινικό τοπίο, σεβόμενοι πάντα την ιστορία και την παράδοση  του πολυαγαπημένου μας νησιού.

Οι πρώτες φυτεύσεις δεν θα μπορούσαν παρά να πραγματοποιηθούν στο τοπικό παραδοσιακό αμπελοτόπι, που δεν είναι άλλο από τη Μινιέρα Ασφενδίου, στους πρόποδες του Δίκαιου Όρους.

Χρειάστηκε επιμονή, μεθοδικότητα και πολλή  δουλειά από μέρους μας για να αποκτήσει η Κως το δικό της προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε. ΚΩΣ) πίσω στο 2007, κάτι που πιστοποίησε και θωράκισε την οινοποιητική της ταυτότητα στην εγχώρια και διεθνή αγορά οίνου.

Με το πέρασμα των τελευταίων 20 χρόνων, το αρχικό αμπελουργικό και οινοποιητικό μας όραμα πήρε σταδιακά σάρκα και οστά κι έχει πλέον τη μορφή 150 στρεμμάτων ιδιόκτητου αμπελώνα και ενός σύγχρονου, άρτιου τεχνικά οινοποιείου, δυναμικότητας παραγωγής 250.000 φιαλών, το οποίο υποδέχεται στους επισκέψιμους χώρους του χιλιάδες οινοτουριστών ετησίως.

Ο οινικός κόσμος έχει πλέον αλλάξει, οι τάσεις της αγοράς είναι διαφορετικές σε σχέση με αυτές 25 χρόνια πριν, και το κυριότερο οι γνώσεις και η κουλτούρα του μέσου καταναλωτή κρασιού έχουν αναβαθμιστεί.  Οι Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου και η οικογένεια μας, έχοντας πάντα ως κίνητρο το πάθος και την αγάπη για τον τόπο της Κω και το κρασί της, κρατούν τη γνώση κι εμπειρία που αποκόμισαν από την έως τώρα οινική τους διαδρομή και θέτουν εκ νέου τους στόχους της επόμενης 20ετίας.

Προχωράμε στο μέλλον με μια νέα οινική συνεργασία. Σύμβουλος μας σε θέματα αμπελουργίας, οινοποίησης και εμπορικής ταυτότητας θα είναι η Hetero Wines του Δημήτρη Μανσόλα. Επενδύουμε στην ισχυροποίηση  του ανθρώπινου  δυναμικού των τμημάτων παραγωγής και εμπορίου με τη βοήθεια τριών νέων επιστημόνων από την Κω των  Μιχάλη  Σκευοφύλακα, Ειρηναίου  Εξήντα  και  Βαγγέλη Μουζουράκη. Επιδιώκουμε την καλύτερη επικοινωνία με τον τελικό καταναλωτή  με  την βοήθεια των εμπορικών  μας αντιπροσώπων   της ΕVIK  ΑΕ.

Συνδέουμε τις σύγχρονες τάσεις του κρασιού  με την φιλοξενία της Κω.

Σχεδιάζουμε τη στροφή μας στην βιολογική καλλιέργεια και παραγωγή βιολογικών οίνων.

Εξελίσσουμε την οινοποιητική μας ταυτότητα με την παραγωγή και εμφιάλωση νέων κωδικών, πάντα με γνώμονα να προσφέρουμε στο ποτήρι  σας  τον πλούτο και τον πλουραλισμό  της οινικής Κω.

Αυτό επιχειρήσαμε για τη χρονιά του 2020. Μία χρονιά που κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από πλευράς ασθενειών, και αποτελεί την πιο όψιμη χρονιά για τη ζώνη Π.Γ.Ε. ΚΩΣ, των τελευταίων 7 χρόνων. Βάση εδαφολογικών προφίλ, ηλικίας πρέμνων, τυπικότητας ποικιλιών, ιστορικού στρεμματικών αποδόσεων και σε συσχετισμό με τις ανάγκες του νέου κωδικολογίου κρασιών, είχε γίνει από τα τέλη του 2019 αντίστοιχη ομαδοποίηση των αμπελοτεμαχίων. Ήδη από τέλη Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει η οργανοληπτική και αναλυτική εκτίμηση της κάθε δεξαμενής ώστε να προχωρήσει η ομάδα μας σε δημιουργία προχαρμανιών ανά κωδικό κρασιού.

Λίγο υπομονή λοιπόν και σύντομα θα μπορείτε να δοκιμάσετε το οινοποιητικό κάρπημα του 2020.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ