7 tips για ζεστό σπίτι το χειμώνα …οικονομικά!

0
914

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και όλοι μας θέλουμε να επιστρέφουμε σε ένα ζεστό και γεμάτο θαλπωρή σπιτικό. Πώς όμως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό χωρίς να ξοδεύουμε κάθε μήνα μια περιουσία σε πετρέλαιο ή ρεύμα;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορούμε να τα καταφέρουμε σημαντική βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των σπιτιών μας ενώ ταυτόχρονα οφελούμε το περιβάλλον απλά αν υιοθετήσουμε τις κατάλληλες τεχνικές σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες. 

 

Εδώ θα βρείτε μια λίστα με 7 χρήσιμα tips:

  1. χειμωνιάτικες κουρτίνες και χαλιά

Οι βαριές χειμωνιάτικες κουρτίνες και τα χαλιά είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δημιουργήσουμε ένα στρώμα μόνωσης από τον έξω χώρο. Με τον τρόπο αυτό κρατάμε τη θερμότητα μέσα στο σπίτι και δεν της επιτρέπουμε να “βγει” από χαραμάδες, τζάμια και παντζούρια. Στις σελίδες καταστημάτων με είδη σπιτιού όπως και στις νέες Πράκτικερ προσφορές θα βρούμε όλα όσα χρειαζόμαστε σε οικονομικές τιμές, όπως χειμωνιάτικες κουρτίνες velour από 29,99!

  1. μόνωση

Η μόνωση του χώρου μας όπως είπαμε και πριν είναι πολύ σημαντική προκειμένου να μην σπαταλάμε ενέργεια η οποία χάνεται και δεν ζεσταίνει τελικά το σπίτι μας. Καλό είναι λοιπόν αν θέλουμε να κάνουμε πραγματική οικονομία, να φροντίσουμε να κλείσουμε χαραμάδες και ανοίγματα, να ενισχύσουμε τους τοίχους με έξτρα μονωτική επίστρωση, καθώς και τις πόρτες και τα παράθυρα με διπλά τζάμια που θα κρατήσουν μέσα τη ζέστη. Για όσα υλικά χρειαστούμε μπορούμε να συμβουλευτούμε καταστήματα με δομικά υλικά όπως Leroy Merlin, Praktiker κ.α.

  1. παρακολουθήστε την θερμοκρασία

Ένας θερμοστάτης είναι απαραίτητος σε κάθε σπίτι αφού μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τη θερμοκρασία και να την διατηρούμε σταθερή κάτι που μας βοηθάει να έχουμε χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Επίσης καλό είναι να θυμόμαστε να μη βάζουμε το θερμοστάτη σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες καθώς δεν είναι εφικτό να τις πετύχουμε και θα καταλήξουμε απλά να σπαταλάμε ενέργεια. Είναι προτιμότερο να τον ρυθμίσουμε σε μια ευχάριστη θερμοκρασία όπως είναι σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Hopkins οι 18 με  22 βαθμοί, και να τον έχουμε σταθερά εκεί.

  1. απομονώστε δωμάτια

Αν έχουμε δωμάτια που δεν τα χρησιμοποιούμε τόσο συχνά ή καθόλου καλό είναι να τα απομονώσουμε κλείνοντας τις πόρτες τους ώστε να μην έχουμε διαρροές θερμότητας προς τα εκεί. Θα μπορούσαμε επίσης να κλείσουμε σώματα καλοριφέρ που υπάρχουν σε αυτά για να μην καίνε ασκοπα.

  1. αφήστε τον ήλιο να σας ζεστάνει

Ο ήλιος στη χώρα μας είναι άπλετος ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Θα ήταν κρίμα να τον αφήσουμε ανεκμετάλλευτο. Τις ηλιόλουστες μέρες λοιπόν μπορούμε να ανοίγουμε τα παντζούρια και τις κουρτίνες και να αφήνουμε τον ήλιο να ζεστάνει το χώρο μας. Επίσης μεγάλη οικονομία θα μας κάνει ένας ηλιακός θερμοσίφωνας μιας και όσα σπιτικά έχουν εξοπλιστεί με έναν έχουν δει τεράστια μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Μπορούμε να τον βρούμε σε συμφέρουσα τιμή αν συμβουλευτούμε τα online φυλλάδια προσφορών των καταστημάτων με ηλεκτρικά είδη οικιακού εξοπλισμού όπως Πράκτικερ ή Κωτσόβολος όπου θα βρούμε ηλιακούς θερμοσίφωνες από 499 ευρώ!

  1. κάντε συντήρηση

Τελευταία μα εξίσου σημαντική με τα προηγούμενα είναι η συντήρηση. Όπως στα πάντα έτσι και στο σπίτι μας η συντήρηση του συστήματος θέρμανσης, των κουφωμάτων, της σκεπής θα βοηθήσουν ώστε να έχουμε τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση από τα θερμαντικά μας σώματα ενώ ταυτόχρονα θα ελαττωθούν στο ελάχιστο οι απώλειες θερμότητας.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ