Κως: Καταστράφηκαν εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου από τον σεισμό

2
2363

Σοβαρές ήταν οι ζημιές στα αρχαιολογικά εκθέματα

Ωστόσο το υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται πως απέκρυψε τη σοβαρότητα της κατάστασης και το πραγματικό μέγεθος των καταστροφών

Ο σεισμός 6,6 ρίχτερ που συγκλόνισε το νησί της Κω προκάλεσε τεράστιες φθορές μεταξύ άλλων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Liberal.gr οι ζημιές που έχουν υποστεί τα εκθέματα του μουσείου είναι εξαιρετικά σοβαρές. Πολλά σωριάστηκαν στο έδαφος και έσπασαν, καθώς δεν ήταν ασφαλώς στερεωμένα στις βάσεις τους.  Πιο συγκεκριμένα, οι βάσεις δεν είχαν πακτωθεί, όπως συνήθως γίνεται, ούτε ήταν στέρεα κολλημένες στο έδαφος, όπως συμβαίνει με τις βάσεις που δεν πακτώνονται. Άλλα γλυπτά έγειραν από τις θέσεις τους και χτύπησαν στους τείχους με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν βλάβες.

Αλλά και στο αίθριο του μουσείου φαίνεται πως καταστράφηκαν έργα τέχνης, καθώς έχουν σπάσει γλυπτά από τον βωμό του Διονύσου.

Πληροφορίες από το ίδιο ρεπορτάζ αποκαλύπτουν ότι η στέγη είχε μεγάλα προβλήματα και από το 2013 είχε υποδειχθεί πως πρέπει να αλλάξει. Τελικά, προ ημερών έπεσε τμήμα της, προκαλώντας ζημιές σε εκθέματα. Η αντικατάστασή της δρομολογήθηκε, αλλά δεν είχαν απομακρυνθεί όλα τα τμήματα μέχρι τον σεισμό με αποτέλεσμα ο,τι είχε απομείνει να πέσει και αυτό επάνω στα αρχαία εκθέματα, προξενώντας επιπλέον καταστροφές.

Ωστόσο, το υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται πως απέκρυψε τη σοβαρότητα της κατάστασης και το πραγματικό μέγεθος των καταστροφών, αφού σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την προηγούμενη Παρασκευή μετά από αυτοψία που έκανε επιτόπου η γενική γραμματέας, Μαρία Βλαζάκη, ενημέρωσε επίσημα πως: «Μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα παραμείνει προς το παρόν κλειστό για σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές».

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Να αποδωθούν ευθύνες σε αυτούς που ξόδεψαν τόσα χρήματα για την αποκατάσταση του.

  2. επιτελους.Να πληρωσουν ολοι οι ασχετοι που τα εστησαν ετσι.Τοσα λεφτα φαγανε.Τα ,οιραστικαν μεταξη τους καποιοι.Εχει σκευτει κανει τι λεφτα εχουν πεσει σε ανακρνησεις τα τελευταια χρονια?Καζα ρομανα ,Ασκληπιειο,Μουσειο,Καστρα,Υπαρχει εγκλημα πρεπει καποιος να το ψαξει επιτελους

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ