‘Φιλητάς’ 48 χρόνια προσφοράς και παρουσίας, στο πνευματικό γίγνεσθαι στο νησί του Ιπποκράτη (1976-2024)

6
8243

Σε οικογενειακό περιβάλλον ο Πνευματικός Όμιλος Κώων ο Φιλητάς, έκοψε την Βασιλόπιτα του, το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, στα γραφεία που τους έχει παραχωρήσει ο δήμος της Κω, πάνω από τη δημοτική βιβλιοθήκη Κω.
Συγκινητική η παρουσία της αδελφής του αείμνηστου Βασίλη Χατζηβασιλείου κ.Σταματίας η οποία χάρισε μια φωτογραφία-πορτρέτο του Ιπποκράτη και μια φωτογραφία με τους προέδρους του ΠΟΚ Φιλητά, από το αρχείο του Βασίλη Χατζηβασιλείου.
Η δραστήρια πρόεδρος του ομίλου κ, Μαρία Τουλαντά- Παρισίδου και το ΔΣ  ευχαρίστησε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον ιατρό Τίμο Κουτσουράδη όπου με προσωπική εργασία, νοικοκύρεψε τα γραφεία του ομίλου όπου φυλάσσονται οι εκδόσεις που κατά καιρούς ο ΠΟΚ Φιλητάς εκδίδει.
Αξίζει να σημειωθεί, πως στο γραφείο του ομίλου, φυλάσσονται – βιβλιοδετημένες- κάποιες από τις εκδόσεις της εφημερίδας «Το Βήμα της Κω» της οποίες χάρισε στον όμιλο, ο αείμνηστος Γιάννης Ιωαννίδης , ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια πρόεδρος του Φιλητά και όλοι γνωρίζουμε την μεγάλη αγάπη του για τον Φιλητά.
Ακολούθως αναφέρθηκε εν συντομία, στα πεπραγμένα του ομίλου Φιλητάς,  που περιλαμβάνουν βιβλιοπαρουσιάσεις και συμμετοχή σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Την Βασιλόπιτα ευλόγησε, ο πατήρ Κωνσταντίνος Καματερός, ο οποίος υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών του Φιλητά.
Το φλουρί της βασιλόπιτας κέρδισε η συγγραφέας – δημοσιογράφος, Ξανθίππη Αγρέλλη,  ενώ το φλουρί αντιστοιχούσαν σε   βιβλία των Κωακών εκδόσεων.

πηγή: https://www.kostv.gr

 

‘Φιλητάς’ 48 χρόνια προσφοράς και παρουσίας, στο πνευματικό

 γίγνεσθαι στο νησί του Ιπποκράτη  (1976-2024)

(Ρεπορτάζ   Ξανθίππη Αγρέλλη) -16/6/2022-

 

Την Βασιλόπιττα του το πρωί του Σαββάτου,  (10/2/2024),  έκοψε ο Πνευματικός Όμιλος Κώων, ο ‘Φιλητάς,’ στο γραφείο του και  βιβλιοθήκη στο ιστορικό κτήριο της ‘Αίγλης.’ Την  Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Ιερέας, παπά Κώστας Καματερός, η οποία έγινε σε κλειστό κύκλο, λόγω (του κόβιντ), με μέλη του ΔΣ και φίλους. Η  αεικίνητη πρόεδρος κ.  Μαρία Τουλαντά- Παρισσίδου,  έκανε σύντομη αναφορά στην πνευματική παρουσία του Φιλητά, στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού μας.

Επίσης ευχαρίστησε τον Δήμο της Κω, για την παραχώρηση του γραφείου-βιβλιοθήκη, όπου φυλάσσονται  πολύτιμα βιβλία, έγκριτων συγγραφέων και οι τακτικές εκδόσεις του Φιλητά. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε το μέλος,  γιατρό κ. Τίμο Κουτσουράδη, που μαζί της με επιμέλεια, εργάστηκαν για την τακτοποίηση των βιβλίων, στον χώρο του γραφείου.  Επίσης  ευχαρίστησε την κ. Σταματία Χατζηβασιλείου – Χατζηστέργου, αδελφή του αείμνηστου νομικού Βασίλη Χατζηβασιλείου, η οποία δώρισε το αρχείο, τα βιβλία και το περιεχόμενο του γραφείου του  αδελφού της, ώστε να επιπλωθεί το νέο γραφείο του Φιλητά στην ΚΩΑΝ, που μας παραχώρησε ο Δήμαρχος κ. Θεοδόσης Νικηταράς. Η δραστήρια πρόεδρος κ. Μαρία Τουλαντά- Παρισσίδου, ευχαρίστησε τα ενεργά και παρόντα μέλη του ΔΣ,  για την αμέριστη και άοκνη συμπαράσταση τους, υποσχόμενη  περισσότερες ουσιαστικές  δράσεις του ομίλου στο  μέλλον. Την κοπή της πίττας τίμησαν, εκτός από την πρόεδρο το μέλος του ΔΣ,  Ροδία Τσουλφά, ο ταμίας Ελευθέριος Χατζηνικολάου, το μέλος γιατρός κ.  Τίμος Κουτσουράδης   ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Αχιλλέας Κουτσουράδης, η κ. Σταματία  Χατζηβασιλείου -Χατσηστέργου και η κ. Ξανθίππη Αγρέλλη, που της έπεσε το φλουρί που αντιστοιχούσε στο βιβλίο, με την τελευταία έκδοση του τόμου των Κωακών.

Λίγα λόγια για τον ‘Φιλητά.’

‘Φιλητάς’ ένας φάρος πνευματικός και  διαχρονικός, που φωτίζει το  πολιτιστικό στερέωμα  του νήσου μας.

Όταν πρώτο- ιδρύθηκε στις 7 Μαρτίου του 1976, ημέρα σημαντική, ο πνευματικός όμιλος Κώων ο Φιλητάς, μου  έγινε η τιμητική πρόταση να συμμετέχω σε μια μεγάλη προσπάθεια, που θα ικανοποιούσε την πνευματική πείνα ορισμένων ξεχωριστών ανθρώπων, που ασχολούνταν με τα γράμματα και τις τέχνες. Ο αείμνηστος ιδρυτής  την ίδια χρονιά, της εφημερίδας

‘το Βήμα της Κω’,  Γιάννης Ιωαννίδης ήταν ένας από τα βασικά ιδρυτικά μέλη του Πνευματικού Ομίλου Κώων ο Φιλητάς. Τότε  μαζί με τους αξέχαστους,  συμβολαιογράφο  Εμμανουήλ Φρουζάκη,  τον γιατρό   Χαράλαμπο Κιάρη, καθώς και τον έγκριτο νομικό, ιστορικό και λαογράφο αείμνηστο  Βασίλη Χατζηβασιλείου, τον ιδρυτή και τον πρώτο πρόεδρο, μου συνέστησαν να συμμετέχω. Πράγματι συμμετέχω αδιαλείπτως  σαν μέλος, αλλά και με διάφορα λογοτεχνικά πονήματα,  ενώ τα  τελευταία χρόνια, έχω την τιμή να είμαι και μέλος  στο ΔΣ του Φιλητά.

Πέρασαν 48 ολόκληρα χρόνια και ο Πνευματικός όμιλος των Κώων, ο Φιλητάς, όλον αυτό τον καιρό μεγαλουργεί. Με ικανοτάτους πρόεδρους, που άφησαν το επιτυχημένο τους αποτύπωμα και με πολλά ενεργά δραστήρια μέλη, συνεχίζει  σταθερά την δημιουργική πορεία του. Με διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και ομιλίες, που συχνά πυκνά καταγράφω, μέσα από την δημοσιογραφική μου ιδιότητα. Με  ποιητικές βραδιές και με χίλιες δυο άλλες επωφελείς παρουσιάσεις βιβλίων και ποιητικών συλλογών,  ο Φιλητάς αποτελεί πια αναπόσπαστο κομμάτι της  κοινωνίας μας. Ξεχωρίζουμε την ποιητική βραδιά, αφιερωμένη στον ποιητή και Νομπελίστα – Γιώργο Σεφέρη μια επιτυχημένη εκδήλωση όπου ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση. Είναι  ανεξάντλητες οι δράσεις μαζί με τις βιβλιοπαρουσιάσεις, τις οποίες έκανε ο Φιλητάς με επιτυχία, κατά τον παρελθόντα χρόνο. Η νέο εκλεγείσα και δραστήρια πρόεδρος του Φιλητά    κ. Μαρία Τουλαντά- Παρισσίδου,   συγγραφέας, αρχαιολόγος, είναι η ψυχή του Φιλητά, ως ενεργό μέλος για πολλά χρόνια. Μας ανέπτυξε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, για αυτό το χρόνο, ξεκινώντας από την καθιερωμένη έκδοση κάθε διετία  του νέου  τόμου των Κωακών,  αφού  συγκεντρωθούν οι εργασίες όσων επιθυμούν να συμμετέχουν με τα  γραφτά τους κείμενα, στην αξιολόγηση για αυτή την έκδοση. Συγκροτήθηκε για αυτό το σκοπό,  μια  πενταμελής επιτροπή αξιολόγησης, που θα μεριμνήσει για την σταχυολόγηση και την οργάνωση της έκδοσης. Αυτή η σημαντική προσπάθεια, στηρίζεται και στην ελπίδα για  οικονομική ενίσχυση της έκδοσης, από τον Δήμο ή και από την Περιφέρεια Αιγαίου.

Η προσφορά του Φιλητά, είναι μακρόχρονη και μεγάλη και τα αποτελέσματα της φαίνονται  στο γεγονός, ότι πολλοί επιθυμούν  να συμμετέχουν, σε αυτόν τον ενεργό πνευματικό όμιλο.

Ο Πνευματικός Όμιλος Κώων ο Φιλητάς, αποτελείται από πολλά εκλεκτά μέλη και άριστα καταρτισμένους επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, συγγραφείς,  καλλιτέχνες και κάθε είδους ανήσυχους πνευματικά  ανθρώπους.

Η εποικοδομητική του παρουσία,  σηματοδοτείται στην περιοδική έκδοση των Κωακών τόμων,  που αισίως θα  αριθμεί 15 τόμους, όπου οι εραστές του λόγου και  της πέννας, γράφουν για να αξιολογηθούν και να μπουν στα Κωακά δρώμενα. Αυτά σίγουρα θα γίνουν πολύτιμα εργαλεία, για τον ιστορικό, όποτε αυτός θελήσει  να ανατρέξει στις πλούσιες σελίδες τους.

Ακόμη  κάνει παρεμβάσεις σε  σοβαρά θέματα, όπως την ανάδειξη του Ασκληπιείου, σε παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας της Unesco. Επίσης  η νυν πρόεδρος κ. Μαρία Τουλαντά- Παρισίδου, εισηγήθηκε στην Περιφέρεια Αιγαίου,  ο όρκος του Ιπποκράτη να συμπεριληφθεί στα μνημεία άυλης παγκόσμιας κληρονομιάς της  Unesco.   Σημαντικές  ήταν τον περασμένο χρόνο και    οι  βιβλιοπαρουσιάσεις ντόπιων συγγραφέων. Επίσης έγινε και   η  παρουσίαση των πρακτικών του σημαντικού Αρχαιολογικού  χώρου της Αλάσαρνας, στο Δημοτικό Σχολείο, στην Καρδάμαινα. Ακόμη  η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών είχε     πραγματοποιήσει  τριήμερο επιστημονικό συμπόσιο στην Κω, στο ΔΙΙΚ, με πολλούς ομιλητές και με την μέριμνα πολλών φορέων και φυσικά του Φιλητά. Τελευταία ξεχωριστή δραστηριότητα του Φιλητά, ήταν η παρουσία του στην ραδιοφωνική συχνότητα, του φιλόξενου ραδιοφωνικού σταθμού ‘Έκφραση 97’. Υπό την αιγίδα του Φιλητά και την επιμέλεια μου, έγινε ένας κύκλος εκπομπών, όπου εκτός από την νυν πρόεδρο κ. Μαρία Τουλαντά- Παρισίδου, την εκπομπή ‘Ραδιοφωνικά πορτρέτα,’ τίμησαν με την παρουσία τους, ο αείμνηστος  Βασίλης Χατζηβασιλείου νομικός, συγγραφέας και ιδρυτής του ομίλου,  η κ. Μαρία Γεωργαλή, νέα ιατρός ψυχολόγος, μέλος του ομίλου, ο κ. Ξενοφών Φανουρίου, διακεκριμένος επιστήμονας και  καθηγητής Ωκεανολόγος, μέλος του ομίλου, ο κ. Λευτέρης Χατζηνικολάου, ο ταμίας του Δ.Σ.  και το ιστορικό μέλος του Φιλητά, ο γνωστός αρχιτέκτονας και πρώην βουλευτής, κ. Ηλίας Καματερός. Στις  συνεντεύξεις αυτές, αναδείχτηκε η ιστορία, η πολυετής προσφορά, το έργο, οι προσεχείς δράσεις,  του Φιλητά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα, που αφορούν την κοινωνία του νησιού μας.  Ευχαριστούμε θερμά  τους συμμετέχοντες,  σε αυτή την νέα προσπάθεια, του πνευματικού ομίλου Φιλητάς.

Ο Φιλητάς οργανώθηκε, συστήθηκε και ήλθε για να μείνει, όχι μόνο για 48 χρόνια, αλλά  για  όσα χρόνια υπάρχουν πνευματικά  μέλη, που ξεχωρίζουν στην κοινωνία μας, για την πνευματική τους κατάρτιση και την αξιοπρεπή παρουσία τους.  Ο Φιλητάς έχει την ευτυχία, να έχει στην πνευματική φωλιά του, ικανότατα μέλη έτοιμα να προσφέρουν τα πάντα, μαζί με αξιόλογους φίλους και  όλη την κοινωνία της Κω, που τον αποδέχθηκε.  Έχει αγαστή συνεργασία με όλους τους συλλόγους και τα σωματεία, που ασχολούνται με τον πολιτισμό, σέβεται και στηρίζει τους συγγραφείς και τους πνευματικά ανήσυχους ανθρώπους.   Παράλληλα όλη η Κως, εκτιμά το έργο και την παρουσία του, Φιλητά, διαβάζει τα βιβλία του και εύχεται να υπάρχει στην πνευματική  ζωή του νησιού μας, για πάρα πολλά χρόνια.

Υ.Γ.(Εδώ θα  ήταν παράλειψη, αν δεν  εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Φιλητά, για την παρουσίαση του πρώτου μου βιβλίου, το 2012 μια λαογραφική, λογοτεχνική προσπάθεια, με τίτλο ‘Οι Αποσπερίδες του χωριού μου’ (εξαντλήθηκε), καθώς και για την παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου μου, το 2017 του κοινωνικού μυθιστορήματος, με τίτλο ‘Στη Σκιά της αλήθειας’, καθώς και του τρίτου μου λαογραφικού βιβλίου ‘Η κυρά του ελαιώνα,’ που τιμητικά το εξέδωσε ο Δήμος της Κω και διανέμεται δωρεάν.)

Για τα ‘ 48  χρόνια’ σου,   Χρόνια Πολλά Φιλητά, να τα χιλιάσεις.

Σε ευχαριστούμε που υπάρχεις.

Ξανθίππη Αγρέλλη

 

===============================================

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τι ακριβώς έχει προσφέρει στο λαό του νησιού μπορείτε να μου πείτε;Ένταξη μεταξύ σας μοιράζετε πολιτισμό.Στους υπόλοιπους τι προσφέρετε;Τα τρομερά βιβλία;Αλήθεια δοκίμιο για την ομοφυλία έχετε γράψει;Να τους εκτελούμε τους αρρώστους όπως υποστηρίζουν κάποιοι παπάδες;Παπάδες που πληρώνονται και από αυτούς τους αρρώστους.Αυτος είναι ο πολιτισμός.

  2. Πολύ ωραία και σεμνή η εκδήλωση μπράβο στον Φιλητα . Ναφθαλίνη και Τριώδια είστε εσείς οι ανώνυμοι και δειλοί υβριστές.

  3. Καλή χρονιά σε υγεία σε όποιον υπηρετεί τον πολιτισμό! Να είστε πάντα καλά να ζει ο Φιλητας πολλά χρόνια.

  4. Μεροληπτικό άρθρο με πλήρη άγνοια της πραγματικής ιστορίας του Φιλητά . Προσοχή στον Αλή Μπαμπά που πλησιάζει τον Όμιλο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ