Σεμινάριο-διάλεξη στο γυμνάσιο Ζηπαριου Κω με τον καθηγητή και δεξιοτέχνη του βιολιού Κυριάκο Γκουβέντα

5
7988

Το Εργαστήρι Παραδοσιακής Μουσικής του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής «ΑΡΙΩΝ» πραγματοποίησε το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 σεμινάριο-διάλεξη στο γυμνάσιο Ζηπαριου Κω με τον καθηγητή και δεξιοτέχνη του βιολιού κ. Κυριάκο Γκουβέντα.

Οι μουσικοί που συμμετείχαν με τον μικρότερο να είναι μαθητής Γυμνασίου του νησιού μας, δημιούργησαν μια ορχήστρα από βιολιά, λαούτα, πολίτικη λύρα, φλογέρες και κλαρίνο, ενώ διέθεταν μεταξύ τους ετερόκλητη πρότερη μουσική εμπειρία.

Όπως μας πληροφορεί η κ. Γεωργία Χαραλαμποπούλου, καθηγήτρια μουσικής και καλλιτεχνική υπεύθυνη του σεμιναρίου «στο σεμινάριο αυτό υπήρξε ολιστική προσέγγιση στην αντίληψη και την εκτέλεση της μουσικής, όπου τονίστηκε ότι εικόνα – ήχος – λόγος – κίνηση βρίσκονται σε μια αρμονική αλληλεπίδραση τη στιγμή της ερμηνείας. Έγινε επίσης αναφορά στη διαδρομή από το φωνητικό ρεπερτόριο στο σολιστικό και πιο συγκεκριμένα στη μετεξέλιξη τραγουδιών σε δεξιοτεχνικούς οργανικούς σκοπούς. Ο κ. Γκουβέντας επίσης αναφέρθηκε στα δομικά και τα συνεκτικά – καλλωπιστικά στοιχεία ενός αυτοσχεδιασμού ή ενός παραδοσιακού οργανικού σκοπού. Ο ιδιαίτερος τρόπος ερμηνείας μιας μελωδίας συνδυάστηκε με την εκφορά του λόγου, τους τονισμούς και τη στίξη του. Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε επίσης η αναφορά στο τρίγωνο «χορευτής – κομπανία – κοινότητα». Ο χορευτής συνδέεται με τους μουσικούς σε μια άρρητη σχέση που εκπληρώνει  εκατέρωθεν τις εκφραστικές ανάγκες, ενώ απέναντι στην κοινότητα προβάλλεται ο κοινωνικός ρόλος του χορευτή ως φορέα κοινωνικών και συναισθηματικών μηνυμάτων. Κλείνοντας στο πλαίσιο ενός μουσικού διαλόγου οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να σχηματίσουν μια αλληλουχία φράσεων στο μοντέλο ερώτηση – απάντηση. Στο ίδιο μοντέλο διδάχθηκε και η μελωδία του σκοπού «αραβικό» από τη Μυτιλήνη.»

Τα σεμινάρια μουσικής είναι πλέον η ώρα να λάβουν ένα πιο συστηματικό χαρακτήρα, ώστε να δημιουργηθούν γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων του νησιού που έχουν αγάπη για την παραδοσιακή μουσική και καταξιωμένων μουσικών ανά την Ελλάδα. Άλλωστε θα αποτελέσει και ένα γόνιμο πεδίο ανταλλαγών μεταξύ του τοπικού μουσικού πλούτου και της ευρύτερης ανά την Ελλάδα  παραδοσιακής μουσικής φιλολογίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

5 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ