«Στου παραδείσου τα τραγούδια» με το μαέστρο Νίκο Κούρο | Μια ονειρική βραδιά στο κατάμεστο Ρωμαϊκό Ωδείο Κω

7
17189

Μια ονειρεμένη μουσική βραδιά αφιερωμένη στον αξέχαστο Μάνο Χατζιδάκι, υπό την μουσική διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Κούρου χάρισαν οι μουσικοί που συμμετείχαν σε αυτή την υπέροχη συναυλία  απόψε Δευτέρα 4 του Σεπτέμβρη στο Ρωμαϊκό ωδείο.
Ο μαέστρος Νίκος Κούρος, με τη συμμετοχή επτά τραγουδιστών και πέντε μουσικών, με την υποστήριξη του τμήματος πολιτισμού του Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ ΚΩ, σε συνεργασία με την Εφορία αρχαιοτήτων. μας χάρισαν μια ευχάριστη μουσική βραδιά με τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι που όλοι έχουμε αγαπήσει και σιγοτραγουδησει..
Ευχάριστη στιγμή της βραδιάς η έκπληξη για τα γενέθλια του μαέστρου Νίκου Κουρου με τούρτα και τραγούδι αφιερωμένο από όλους τους συνεργάτες του.

Πηγή: https://www.kostv.gr/

Στου Ωδείου τα σκαλοπάτια. Ακούστηκαν,   

‘Στου παραδείσου τα τραγούδια.

(Ξανθίππη  Αγρέλλη)

Σε ένα ασφυκτικά γεμάτο Ρωμαϊκό Ωδείο της Κω, ακούστηκαν τα ωραιότερα τραγούδια του Οσκαρικού, βραβευμένου από το ΄Ποτέ την Κυριακή’ και τα ‘Παιδιά του Πειραιά’, Μάνου Χατζηδάκη

Είχα την ευλογημένη τύχη, να γνωρίσω από κοντά και να πάρω συνέντευξη, από τον αείμνηστο κορυφαίο, μουσικοσυνθέτη στο Παλιό Στάδιο Ανταγόρας, όταν ήρθε με την Μαργαρίτα Ζορμπαλά σε μια επιτυχημένη, μεγάλη και μοναδική  συναυλία στην Κω, λίγο πριν φύγει από τη ζωή.

Τον ξαναζωντάνεψαν, μέσα από το σπουδαίο μουσικό του έργο, οι κυρίως Καλύμνιοι ερμηνευτές των τραγουδιών του και  η ορχήστρα, κάτω από την μπαγκέτα του επιτυχημένου μαέστρου Νικολάου Κούρου. Τραγούδησαν, τραγούδια γνωστά και από τον κινηματογράφο,  οι Μικές Κουλιανός, Μανώλης Βορδόχειλας, Γεωργία- Μυρτώ Αβρίθη, Μαρία Γλυνάτση, Σοφία Ορατίου, Ευαγγέλια Λελέκη, Ιωάννα Μελά.

Στα  26 τραγούδια, έπαιξαν οι μουσικοί, Γιώργος Μπουφίδης κλαρινέτο, Σάκης Λελέκης μπουζούκι,  Γιώργος Καρδούλιας τρομπέτα, Νίκος Αρμπελιάς μαντολίνο,  Σάκης Πιλάτος μπάσο, Γιάννης Παπαστεργίου κιθάρα- μαντολίνο.  Στο πιάνο -στο  ακορντεόν και στη  μουσική διεύθυνση, ο μαέστρος  Νίκος Κούρος.

Ήταν μια συμπαραγωγή της εφορίας αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, του ΔΟΠΑΒΣ ,   όπου και ο κ. Παναγιώτης   Χατζηχριστοφής απεύθυνε χαιρετισμό ως πρόεδρος και  μαζί  με τους Καλύμνιους μουσικούς και τραγουδιστές, τους οποίους παρουσίασε η  νομικός κ. Αφροδίτη Μπιλλήρη -Αβρίθη.

Γράφει λοιπόν ο μαέστρος Νίκος Κούρος, για τον αξέχαστο απλοϊκό, προσηνή και μεγάλο μουσικό Μάνο Χατζηδάκη.                                                          ‘’Ο Μάνος Χατζηδάκης, είναι ίσως ο σημαντικότερος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, του 20 αιώνα. Με  το μοναδικό ταλέντο του, συνδύασε τα μουσικά ρεύματα της εποχής του, με τους παραδοσιακούς Ελληνικούς ρυθμούς και με κλασσικές πινελιές. Ήταν πρωτοποριακός και ευαίσθητος, που κάθε φορά λες και τον ανακαλύπτουμε ξανά, ακούγοντας την εξαίσια μουσική του. Ήταν  παιδί σαν ήρθε στην Αθήνα, σε μια πόλη μαγική, να φέρει τη δροσερή πνοή του, με παραμυθένιες γειτονιές, ακρογιάλια και   όνειρα, που χάνονται στον ύπνο των μικρών παιδιών. Χάραξε  την ‘Οδό ονείρων,’ χαρίζοντάς μας  μουσικές, για να κάνουμε κάθε φορά μαζί του, διαβαίνοντας το πιο μακρινό, το πιο συναρπαστικό ταξίδι.  Ένα  ταξίδι, στα βάθη της καρδίας μας, όπως είχε πει κάποτε και  ο ίδιος.’’

Ρεπορτάζ  Ξανθίππη Αγρέλλη  4/9/2023

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κατ’αρχην Ο μέγας μουσικοσυνθέτης γράφεται Χατζιδάκις και όχι με η. Δεύτερον μαζεύτηκαν πολλοί ατάλαντοι …κρίμα για το έργο αυτού του μέγιστου συνθέτη. Ο καθένας που έχει το «όραμα» να δει ////// με ενα μικρόφωνο,οι άλλοι δεν του φταίνε ….άχρωμη βραδιά…κρίμα

  2. Εμάς δεν μας άρεσε καθόλου η συγκεκριμένη συναυλία.
    Περιμέναμε πολύ περισσότερα και όχι να ακούσουμε παραφωνία και απαιδευτους ερμηνευτές που κατακρεουργησαν τα αγαπημένα μας τραγούδια.
    Εξαιρούνται τρεις καλοί τραγουδιστές, που όμως δεν μπόρεσαν να αναπληρώσουν την κακή παρουσία των άλλων.
    Το θεατράκι πράγματι ήταν κατάμεστο γιατί περίμεναν μια αξιόλογη συναυλία και όχι παραφωνία.
    Ο κόσμος χειροκρότησε τα εμβληματικά τραγούδια που άκουσε και όχι τους τραγουδιστές που σταπατσαρισαν την ΙΔΕΑ του μεγάλου συνθέτη ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΆΚΗ, αγαπητή Ξανθίππη.

  3. …..είναι κρίμα να ψάχνετε αφορμές για να πυροβολείτε χωρίς να βλέπετε την ουσία

  4. τι περιμένατε την ορχήστρα των χρωμάτων της ΕΡΤ;; μια προσπάθεια ομάδας μουσικών ήτανε. ας ήμαστε ευχαριστημένοι . και να μην κολλάμε στα Η και στα Ι. ας δούμε ότι περάσαμε ευχάριστα παρά τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν.

  5. Αυτό το……………… δικό σας …………. έχει παραγίνει τελευταία. Βαριούνται να τραγουδήσουν οι ερμηνευτές; Δωρεάν ή με κόστος, εγώ θέλω να ακούσω τραγούδι, όχι το γκάρισμα των διπλανών μου. Όσο για την αγένεια πολλών που βρίσκουν τον χώρο κατάλληλο για να κουτσομπολέψουν (έμαθα τα πάντα για την κουμπάρα), ενοχλώντας τους διπλανούς τους. Πριν μερικά χρόνια η Πρωτοψάλτη στην Θεσσαλονίκη, σταμάτησε να τραγουδά επιβάλλοντας τους θαμώνες να «σκάσουν»…..

  6. ΒΡΕ ΑΥΤΗ ΠΟΙΟ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΙ ΙΠΟΚΡΑΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΦΕΤΟΣ ΓΑΙΤΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΕ ΤΟΣΕΣ ΛΙΓΕΣ ΕΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΙΞΑΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ Ο ΔΕ ΠΡΟΔΡΟΣ ΑΣ ΑΜΘΕΙ ΔΙΑ ΝΑ ΟΜΙΛΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ Κ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΕΙ …. ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ ΣΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΕ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΜΑΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ