Δημήτρης Βοναπάρτης για Άννα Σαρρή Καραμπεσίνη και το τελευταίο έργο μαζί της «Αιγαίο σπίτι πατρικό»

0
4343
Οφείλω θερμές ευχαριστίες «στα παιδιά φιλαράκια μου » της δημοτικής τηλεόρασης Κω -Kos tv, που πάντα -με χαρά- όπως μου λένε, προβάλλουν κάποιο από τα έργα μου .Αυτό έπραξαν και χθες Σάββατο 27-5-23, με το dvd που κάναμε πριν 12 χρόνια με την Άννα Καραμπεσίνη.
Ας μου επιτραπεί να μεταφέρω εδώ και τις ευχαριστίες της αείμνηστης Άννας ,όχι βέββαια από κει που βρίσκεται σήμερα,αλλά όσο ήταν στη ζωή, πάντα επιθυμούσε να παίζονται τα έργα και τα τραγούδια της,και πάντα ανταπέδιδε με θερμές ευχαριστίες.
Ήταν πόθος της ζωής της να μεταδώσει την παράδοση στους νέους. Γι΄ αυτό και στην εισαγωγή , «στα γράμματα» του παραπάνω dvd, αναφέρουμε, το δίστιχο,» πιείτε κρασί, ,στήστε χορό, ΄νεστήθηκε το γένος ,ποτέ του δεν εχάθηκε σαν τραγουδά το έθνος». Ήταν δική της επιθυμία,
Εκείνες οι δυο ψυχούλες ή Άννα κι η Έφη, μέσα από το μικρό φτωχόσπιτό τους , το πλούσιο σε καλοδεχτικότητα, αγάπη και καλοσύνη , έκαμαν έργο που μένει και θα μείνει ζωντανό ,και είναι μεγάλης εθνικής σημασίας.
Είχα τη χαρά,παράλληλα με άλλες θεατρικές δραστηριότητες, να συνεργαστώ μαζί τους σε πολλές καλλιτεχνικές δημιουργίες,στη βάση των τοπικών εθίμων και παραδόσεων . Ενδεικτικά αναφέρω ότι η πρώτη μας «εμφάνιση» για την διάσωση και διάδοση των παραδόσεών μας ,ήταν το 1978-79 με το θεατρικό παραδοσιακό έργο «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ»,όπου η ΆΝΝΑ έπαιζε την ψυχή του έργου, την τραγουδίστρια του δράματος. Ήταν τότε νεότατη 55 χρονών.Κατόπιν ακολούθησε «Ο ΚΩΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ», Ύστερα τα τραγούδια με το δίσκο βινυλίου «ΟΜΟΡΦΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ», και η παρουσίασή του με την » ΠΑΓΚΩΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ » στο Κάστρο. Δεν άργησαν να έρθουν και » ΤΑ ΤΣΑΚΙΣΜΑΤΑ» με την ΑΝΝΑ στον βασικό ρόλο της μάνας – καφετζήδαινας,τραγουδίστριας.. Λίγο αργότερα ηχογραφήσαμε στην Κηφισιά (στούντιο Χρ, Νικολόπουλου) την «ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ¨ με το Γιώργο Κόρο στο βιολί. Αξέχαστη μας μένει και η «ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΞΕΝΑΚΙΑ ΜΑΣ» στο κέντρο Φαντασία, όπου Ελληνάκια,κορίτσια -αγόρια , σπουδαστές από την Αμερική παρακολούθησαν δρώμενο σχετικό με τη ζωή των προγόνων τους, που ξενιτεύτηκαν κάποτε στην υπερατλαντική ήπειρο.
Και τελευταίο έργο το «ΑΙΓΑΙΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΤΡΙΚΟ» το 2011, το οποίο έγινε γνωστό από αρκετές παρουσιάσεις ,όπως στην Κω, στην Αντιμάχεια, στη Νίσυρο ,στην Κάλυμνο, στη Λέρο και στη Ρόδο, και χθές το μεσημέρι το έπαιξε η δημοτική τηλεόραση Κω, γι αυτό και την ευχαριστούμε.Με την ευκαιρία δε αυτή,λέμε κι ένα μεγάλο εύγε και καλή επιτυχία, στους διοργανωτές, που ετοιμάζουν για το βράδυ της Κυριακή 11-6-2023 εκδήλωση στο θεατράκι της Ευαγγελίστριας-Ασφενδιού στα εκατό χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης μας τραγουδίστριας . Της ΑΝΝΑΣ ΣΑΡΡΗ-ΚΑΡΑΜΠΕΣΙΝΗ.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ