ΒΙΝΤΕΟ 25 -3-1997 η συναυλία παρουσίασης του μουσικού έργου ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ του Δημήτρη Βοναπάρτη στην Αντιμάχεια

0
2987
Στις 25 -3-1997 με τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων, από τότε που τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν στον κορμό της Ελλάδας, η Κοινότητα Αντιμάχειας, με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο Η ΠΡΟΟΔΟΣ διοργάνωσαν συναυλία , παρουσιάζοντας το μουσικό έργο του γράφοντος , με γενικό τίτλο ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ.
Τη δαπάνη του έργου επωμίστηκε τότε η ομώνυμη κοινότητα ,και τα τραγούδια ερμηνεύει στο C.D. ο Δαυίδ Σακέλλης ,με τιμητική συμμετοχή των αδερφών Άννας και Έφης Σαρρή- Καραμπεσίνη. Μεταξύ αυτών που πλαισίωσαν την προσπάθεια, ξεχωριστοί ήσαν οι δεξιοτέχνες μουσικοί Μάκης Μαυρόπουλος (μπουζούκι-ενορχήστρωση) και ο Γιώργος Κόρος στο βιολί. (στην εκδήλωση τραγούδησαν ο Δαυίδ Σακέλλης και η Γιάννα Τρουμούση).
Μάλιστα την αξέχαστη εκείνη βραδιά, ξεκίνησε ο τότε κοινοτάρχης Ντίνος Παπανικολάου, όπου με ομόφωνη απόφαση του Κ.Σ. ανακήρυξε το Γιώργο Κόρο επίτιμο δημότη Αντιμάχειας. Η απόφαση έγινε δεκτή με θερμά παρατεταμένα χειροκροτήματα από την κατάμεστη αίθουσα, καθώς το πατριωτικό αίσθημα λόγω της ημέρας, ήταν στα ύψη. Γιορτάζαμε τριπλή γιορτή . Ημέρα του Ευαγγελισμού, εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου και πεντηκοστή επέτειος, απελευθέρωσης των νησιών μας .
Κανείς μας δεν ξεχνά, ότι εμείς οι Δωδεκανήσιοι ζήσαμε υπόδουλοι, 638 χρόνια σκλαβιάς και φοβέρας, με διάφορους περαστικούς κατακτητές και τυράννους στο σβέρκο . Όμως το αδούλωτο πνεύμα , η αιωνόβιος καρτερία και νοσταλγία αγκαλιάς της μητέρας πατρίδας, μας κράτησε πάντα όρθιους, και τα φρικτά μας πάθη ,θυσίες και βασανιστήρια έγιναν καπνός αυτοστιγμής , και η ενσωμάτωσή μας στον πολιτισμό της αρχέγονης Ελλάδας, ήρθε σαν φυσιολογική λύτρωση, με ανάταση ψυχής, προς την απρόσκοπτη πορεία της ειρήνης της ελευθερίας και του ανάδελφου Ελληνικού μεγαλείου.
« Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα, και θα αισθανθής μέσα σου να λαχταρίζη, κάθε είδος μεγαλείου», λέει ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Δημήτρης Βοναπάρτης

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ