ΘΕΜΑ: « Α) Έγγραφο Μηνά Γ. Χατζηαντωνίου προς το ΔΣ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου (ΣΓΤΔ) για το 22ο (ΚΒ΄) Συμπόσιο στην Κω, Β) Περίληψη εισήγησης του ΜΓΧ : «Οι ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΩ. ΠΑΡΕΛΘΟΝ -ΠΑΡΟΝ-ΜΕΛΛΟΝ.»
Στις 30 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2022, θα πραγματοποιηθεί στην Κω το πολύπλευρα σημαντικό 22ο (ΚΒ΄) Συμπόσιο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, το πρόγραμμα του οποίου έχει ήδη δημοσιευθεί. Μετά την αναβολή του, λόγω της πανδημίας του COVID-19, υπήρξε μια προεργασία τους τελευταίους μήνες που μέσα σε αυτήν εντάσσω την επικοινωνία μου με τον πρόεδρο της ΣΓΤΔ, αξιολογότατο συμπατριώτη μας ερευνητή και συγγραφέα Μανόλη Μακρή στις 16 Φεβρουαρίου 2022 και την αποστολή του εγγράφου μου στις 2 Μαΐου 2020 με συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις μου. Το θέμα της εισήγησης μου ως συνέδρου είναι «Οι ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΩ. ΠΑΡΕΛΘΟΝ -ΠΑΡΟΝ-ΜΕΛΛΟΝ.» Σας δημοσιοποιώ το έγγραφο μου προς την ΣΓΤΔ και την περίληψη της εισήγησης μου για όσο το δυνατό μεγαλύτερη ενημέρωση, κινητοποίηση και πρόσκληση για συνεργασία. Μετά από πολλά χρόνια προσωπικής μου εργασίας για την καταγραφή και μελέτη των μύλων της Κω ( και άλλων νησιών μας), η συστηματική συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, οργανισμούς ,ιδιοκτήτες, με συμπολίτες και συμπολίτισσες μας που γνωρίζουν ή έχουν βιώσει οτιδήποτε σχετικά με αυτόν τον μοναδικό και μαγικό κόσμο των μύλων είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση αυτής της εργασίας.
Στόχος μας είναι η έκδοση ενός ανάλογου βιβλίου και μικρότερων εκπαιδευτικών ή ενημερωτικών τευχών, η παραγωγή ταινίας ντοκιμαντέρ και βεβαίως η ανάδειξη, η διάσωση, η αποκατάσταση και η καλύτερη αξιοποίηση των μύλων στο νησί μας.
Μηνάς Γ. Χατζηαντωνίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌΣ -ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
Υπεύθυνος ΔΡ.Ε.Ε.ΠΟ. «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ»
ΚB΄ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ
ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ και ΤΕΧΝΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
(Κως, 30 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 2022)
Εισηγητής: Μηνάς Γ. Χατζηαντωνίου
ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ: «Οι ανεμόμυλοι στην Κω Παρελθόν -παρόν -μέλλον»
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ:
Πρόλογος
Βασικά στοιχεία ιστορικής, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτισμικής πορείας της Κω σε σχέση με τους Ανεμόμυλους.
Τοποθεσία και κατανομή των ανεμόμυλων στον χάρτη της Κω
Δομικά, αρχιτεκτονικά, λειτουργικά στοιχεία (Αρχαίοι δόμοι και ανάγλυφα, είδη πέτρας και ξυλείας, μυλόπετρες )
Κηρυγμένοι και μη κηρυγμένοι Ανεμόμυλοι της Κω ως διατηρητέα μνημεία
Εγκατάλειψη και καταστροφές ( αιτίες: Σεισμοί, Οικοδομική-οικονομική ανάπτυξη, παιδεία κλπ)
Η κατάσταση των ανεμόμυλων σήμερα
Νόμοι, αποφάσεις , δράσεις, προγράμματα των αρμοδίων υπηρεσιών και οργανισμών για τος ανεμόμυλους στην Κω
To ΙτΕΜ (Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων) και τοTIMS (The International Molinological Society) στην Κω
Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας για την σημασία των μνημείων αυτών της προβιομηχανικής περιόδου.
Η συμβολή των ανεμόμυλων στην συλλογική μνήμη και κοινωνική αισθητική
Μελέτες, έρευνες, βιβλιογραφία για τους ανεμόμυλους της Κω
Ιστορικές, λαογραφικές, ηθογραφικές αναφορές για τους ανεμόμυλους στην Κω
Ιδιοκτήτες και μυλωνάδες των ανεμόμυλων στην Κω
Οι Ανεμόμυλοι της Κω σε χάρτες και σε αναφορές περιηγητών, στην λογοτεχνία κλπ.
Το φαινόμενο των «ψευδόμυλων» και «μυλόμορφων» κατασκευών στην Κω
Ανεμόμυλοι κι ανεμαντλίες
Προτάσεις αποκατάστασης, ανάδειξης και αξιοποίησης των ανεμόμυλων στην Κω
Επίλογος
Προς το
ΔΣ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου
Αγαπητέ πρόεδρε και αγαπητά μέλη του ΔΣ της ΣΓΤΔ
Με χαρά και ικανοποίηση πήρα την πρόσκληση και το δελτίο συμμετοχής μου στο ΚΒ΄ πολιτιστικό συμπόσιο της ΣΓΤ Δωδ/σου , ενώ είχα στο μυαλό μου να επικοινωνήσω μαζί σας για να ρωτήσω σχετικά με το συμπόσιο που αναβάλαμε για το 2022 από πέρυσι λόγω της Πανδημίας. Από στοιχεία που διατηρώ στο αρχείο μου αλλά και από αναρτήσεις της ΣΓΤΔ έφερα στην μνήμη μου όλα τα προηγούμενα συμπόσια και σε ποια νησιά πραγματοποιήθηκαν.
Α΄ : 1978 ΡΟΔΟΣ Β΄: 1979 ΡΟΔΟΣ Γ΄: 1983 ΚΑΛΥΜΝΟΣ Δ΄: 1985 ΣΥΜΗ
Ε΄ : 1987 ΝΙΣΥΡΟΣ ΣΤ΄ : 1989 ΛΕΡΟΣ Ζ΄: 1991 ΠΑΤΜΟΣ Η΄: 1993 ΚΑΡΠΑΘΟΣ
Θ΄: 1995 ΚΑΣΟΣ Ι΄ : 1997 ΚΩΣ ΙΑ΄: 1999 ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ ΙΒ΄: 2001 ΤΗΛΟΣ
ΙΓ΄: 2003 ΛΕΙΨΟΙ ΙΔ΄: 2005 ΧΑΛΚΗ ΙΕ΄: 2007 ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ Στ΄: 2009 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΙΖ΄: 2011 ΡΟΔΟΣ ΙΗ΄: 2013 ΡΟΔΟΣ ΙΘ΄: 2015 ΡΟΔΟΣ Κ΄: ΡΟΔΟΣ
ΚΑ΄: 2019 ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Από το ιστορικό της ΣΓΤ ΔΩΔΕΚΑΝΉΣΟΥ συμπεραίνω πως η πρώτη προσπάθεια για την ίδρυση της έγινε το 1962 ( και δημοσιεύεται στην ΡΟΔΙΑΚΗ το 1963) από τους : Α. Ιωάννου Νομάρχη Δωδ/σου, Χρ. Παπαχριστοδούλου, Ν. Καλαβρό, Λ Τηλιακό Στ. Αυγουστάκη, Ε.Παπαιωάννου, Ε.Ψιμόριφο, Γ. Βρούχος, Ι.Κωνσταντάκη, Φ. Βαρέλη, Ε.Παπαμανώλη, Δ.Τσουβαλά, Ν. Κάσδαγλη, Μ. Λογοθέτη, Π.Παρασό, Γ. Μαρτίνης,.
Μετά από μια περίοδο δυσκολιών ο Γιώργος Βρούχος, δήμαρχος Ρόδου και άνθρωπος των γραμμάτων, ανέλαβε την πρωτοβουλία επαναδραστηριοποίησης της ΣΓΤΔ και το 1972, πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση, από την οποία και προήλθε η πρώτη οριστική πενταμελής Διοικούσα Επιτροπή με πρόεδρο το Μιλτιάδη Λογοθέτη, γραμματέα την Παναγιώτα Μοροπούλου, ταμία τον Μανώλη Παπαμανώλη και συμβούλους τον Γεώργιο Βρούχο και τη Ρένα Κάσδαγλη. Σε επόμενη ΓΣ εγκρίθηκε και το Καταστατικό της Στέγης.
Έτσι βλέπουμε ότι το 2022 κλείνουν 60 χρόνια από την ίδρυση της ΣΓΤΔ και 50 χρόνια από την ΓΣ για την οριστική διοικούσα επιτροπή και την έγκριση του καταστατικού.
Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι παρατηρώντας τις χρονολογίες πραγματοποίησης των συμποσίων δεν υπάρχει έτος που να λήγει σε 2.
Έτσι το 2022 είναι μια καλή ευκαιρία να τιμήσουμε την συνεχή, μακρόχρονη και πολύπλευρα σημαντική προσφορά (60 χρόνων) της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου.
Επίσης φέτος κλείνοντας 10 χρόνια από το ταξίδι για τον άλλο κόσμο, του αείμνηστου δασκάλου μας Φώτη Βαρέλη, αξίζει να αφιερωθεί το ΚΒ΄ συμπόσιο στην μνήμη του.
Πιστεύω πως αξίζει να τιμήσουμε εν ζωή και τον εκλεκτό συμπατριώτη μας Μιλτιάδη Λογοθέτη για την προσφορά του στην ΣΓΤΔ. αλλά και για την ξεχωριστή συμβολή του στην πνευματική και πολιτισμική πορεία του τόπου μας, αφού κατάγεται από την Νίσυρο και το συμπόσιο γένεται στην Επαρχία ΚΩ- ΝΙΣΥΡΟΥ.
Προτείνω επίσης στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του συμποσίου να γίνει προς τιμήν των συνέδρων η τελετή απαγγελίας του Ιπποκρατικού Όρκου από την ΔΡΕΠΠΟ «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ»
Θυμίζω ότι στην πρώτη τελετή είχε συμβάλει συμβάλλει με τις ιδέες του ο αείμνηστος Φώτης Βαρέλης.
Εκφράζω την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση μου όταν ο πρόεδρος της ΣΓΤΔ αγαπητός και εκλεκτός συμπατριώτης Μανώλης Μακρής μοιράστηκε μαζί μου την σκέψη, να γίνει το επόμενο συμπόσιο του 2024 στην Ηρωική Κάσο που συμπίπτει με τα 200 χρόνια από το ολοκαύτωμα, σκέψη που από καιρό είχα κάνει, μια και κατάγομαι από την Κάσο.
Επίσης μοιραστήκαμε την εκ βαθέων θέληση μας να γίνει το μεθεπόμενο συμπόσιο (2026) στο μακρινό (αλλά όχι απόμακρο) Αγαθονήσι, που λόγω πολλαπλών δυσκολιών είναι το μόνο νησί της Δωδεκανήσου που δεν έχει γίνει συμπόσιο.
Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε στις 16/2/2022, αλλά σας το αποστέλλω με το τέλος του Απρίλη 2022 μαζί με το δελτίο συμμετοχής μου στο ΚΒ συμπόσιο της ΣΓΤΔ, την περίληψη της εισήγησης μου και το βιογραφικό.
Περνώντας πολύ δύσκολες καταστάσεις όλη την τελευταία περίοδο σε πολλούς τομείς και κάνοντας τώρα ένα νέο ξεκίνημα πραγματοποίησης των ονειροστόχων μου, είμαι στη διάθεση σας για κάθε ουσιαστική συνεργασία.
Καλή επιτυχία στο ΚΒ συμπόσιο της Σ. Γ. Τ. Δωδεκανήσου και καλή αντάμωση στην Κω.
Μηνάς Γ. Χατζηαντωνίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌΣ -ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
Υπεύθυνος ΔΡ.Ε.Ε.ΠΟ. «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ»