‘Φιλητάς’ 46 χρόνια προσφοράς και παρουσίας, στο πνευματικό γίγνεσθαι στο νησί του Ιπποκράτη (1976-2022)

4
789
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

‘Φιλητάς’ 46 χρόνια προσφοράς και παρουσίας, στο πνευματικό

γίγνεσθαι στο νησί του Ιπποκράτη

(1976-2022)

 

(Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη) -16/6/2022-

 

Φιλητάς ένας φάρος πνευματικός και  διαχρονικός, που φωτίζει τον πολιτιστικό στερέωμα  του νήσου μας.

Όταν πρώτο- ιδρύθηκε στις 7 Μαρτίου του 1976, ημέρα σημαντική, ο πνευματικός όμιλος Κώων ο Φιλητάς, μου  έγινε η τιμητική πρόταση να συμμετέχω σε μια μεγάλη προσπάθεια, που θα ικανοποιούσε την πνευματική πείνα ορισμένων ξεχωριστών ανθρώπων, που ασχολούνταν με τα γράμματα και τις τέχνες. Ο αείμνηστος ιδρυτής  την ίδια χρονιά, της εφημερίδας  ‘το Βήμα της Κω’,  Γιάννης Ιωαννίδης ήταν ένας από τα βασικά ιδρυτικά μέλη του Πνευματικού Ομίλου Κώων ο Φιλητάς. Τότε  μαζί με τον έγκριτο νομικό, ιστορικό και λαογράφο κ. Βασίλη Χατζηβασιλείου, τον ιδρυτή και τον πρώτο πρόεδρο, μου συνέστησαν να συμμετέχω. Πράγματι συμμετέχω αδιαλείπτως  σαν μέλος, αλλά και με διάφορα λογοτεχνικά πονήματα,  ενώ τα  τελευταία χρόνια, έχω την τιμή να είμαι και μέλος  στο ΔΣ του Φιλητά.

Πέρασαν 46 ολόκληρα χρόνια και ο Πνευματικός όμιλος των Κώων ο Φιλητάς, όλον αυτό τον καιρό μεγαλουργεί. Με ικανοτάτους πρόεδρους, που άφησαν το επιτυχημένο τους αποτύπωμα και πολλά ενεργά δραστήρια μέλη, συνεχίζει  σταθερά την δημιουργική πορεία του. Με διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και ομιλίες, που συχνά πυκνά καταγράφω μέσα από την δημοσιογραφική μου ιδιότητα. Με  ποιητικές βραδιές και με χίλιες δυο άλλες επωφελείς παρουσιάσεις βιβλίων και ποιητικών συλλογών,  ο Φιλητάς αποτελεί πια αναπόσπαστο κομμάτι της  κοινωνίας μας. Ξεχωρίζουμε την ποιητική βραδιά. αφιερωμένη στον ποιητή και Νομπελίστα – Γιώργο Σεφέρη μια επιτυχημένη εκδήλωση όπου ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση. Είναι  ανεξάντλητες οι δράσεις μαζί με τις βιβλιοπαρουσιάσεις, τις οποίες έκανε ο Φιλητάς με επιτυχία, κατά τον παρελθόντα χρόνο. Η νέο εκλεγείσα και δραστήρια πρόεδρος του Φιλητά    κ. Μαρία Τουλαντά- Παρισσίδου, ποιήτρια, συγγραφέας, αρχαιολόγος, είναι η ψυχή του Φιλητά, ως ενεργό μέλος για πολλά χρόνια. Μας ανέπτυξε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, για αυτό το χρόνο, ξεκινώντας από την καθιερωμένη έκδοση κάθε διετία  του 15 τόμου των Κωακών. Έτσι μέχρι τον Οκτώβριο, θα συγκεντρωθούν οι εργασίες όσων επιθυμούν να συμμετέχουν με τα  γραφτά τους κείμενα, στην αξιολόγηση για αυτή την έκδοση. Συγκροτήθηκε για αυτό το σκοπό  μια  πενταμελής επιτροπή αξιολόγησης, που θα μεριμνήσει για την σταχυολόγηση και την οργάνωση της έκδοσης. Αυτή η σημαντική προσπάθεια στηρίζεται και στην ελπίδα για  οικονομική ενίσχυση της έκδοσης, από τον Δήμο ή και από την Περιφέρεια Αιγαίου. Η προσφορά του Φιλητά, είναι μακρόχρονη και μεγάλη και τα αποτελέσματα της φαίνονται  στο γεγονός, ότι πολλοί νέοι θέλουν να συμμετέχουν σε αυτόν τον ενεργό πνευματικό όμιλο.

Ο Πνευματικός Όμιλος Κώων ο Φιλητάς, αποτελείται από πολλά εκλεκτά μέλη και άριστα καταρτισμένους επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, συγγραφείς,  καλλιτέχνες και κάθε είδους ανήσυχους πνευματικά  ανθρώπους.

Η εποικοδομητική του παρουσία,  σηματοδοτείται στην περιοδική έκδοση των Κωακών τόμων,  που αισίως θα  αριθμεί 15 τόμους, όπου οι εραστές του λόγου και  της πέννας, γράφουν για να αξιολογηθούν και να μπουν στα Κωακά δρώμενα. Αυτά σίγουρα θα γίνουν πολύτιμα εργαλεία για τον ιστορικό, όποτε αυτός θελήσει  να ανατρέξει στις πλούσιες σελίδες τους.

Επίσης κάνει παρεμβάσεις σε  σοβαρά θέματα, όπως την ανάδειξη του Ασκληπιείου, σε παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας της Unesco. Επίσης  η νυν πρόεδρος κ. Μαρία Τουλαντά- Παρισίδου, εισηγήθηκε στην Περιφέρεια Αιγαίου,  ο όρκος του Ιπποκράτη να συμπεριληφθεί στα μνημεία άυλης παγκόσμιας κληρονομιάς της  Unesco.  Προσεχώς σημαντικές θα είναι  οι  βιβλιοπαρουσιάσεις ντόπιων συγγραφέων, όπως του Πανεπιστημιακού Πρύτανη κ. Σταμάτη Αλαχιώτη, του καθηγητή μαθηματικών κ Αλέκου Μαρκόγλου και του σκηνοθέτη και φωτορεπόρτερ, κ. Δημήτρη Καλούδη. Επίσης θα γίνει  η  παρουσίαση των πρακτικών του σημαντικού Αρχαιολογικού  χώρου της Αλάσαρνας, στο Δημοτικό Σχολείο, στην Καρδάμαινα. Ακόμη  η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τέλη Ιουνίου, θα πραγματοποιήσει τριήμερο επιστημονικό συμπόσιο στην Κω, στο ΔΙΙΚ, με πολλούς ομιλητές και με την μέριμνα πολλών φορέων και φυσικά του Φιλητά. Τελευταία ξεχωριστή δραστηριότητα του Φιλητά, ήταν η παρουσία του στην ραδιοφωνική συχνότητα, του φιλόξενου ραδιοφωνικού σταθμού ‘Έκφραση 97’. Υπό την αιγίδα του Φιλητά και την επιμέλεια μου, έγινε ένας κύκλος εκπομπών, όπου εκτός από την νυν πρόεδρο κ Μαρία Τουλαντά- Παρισίδου, την εκπομπή ‘Ραδιοφωνικά πορτρέτα,’ τίμησαν με την παρουσία τους, ο κ. Βασίλης Χατζηβασιλείου νομικός, συγγραφέας και ιδρυτής του ομίλου,  η κ. Μαρία Γεωργαλή, νέα ιατρός ψυχολόγος, μέλος του ομίλου, ο κ. Ξενοφών Φανουρίου, διακεκριμένος επιστήμονας και  καθηγητής Ωκεανολόγος, μέλος του ομίλου, ο κ. Λευτέρης Χατζηνικολάου, ο ταμίας του Δ.Σ.  και το ιστορικό μέλος του Φιλητά, ο γνωστός αρχιτέκτονας και πρώην βουλευτής του ΣΙΡΙΖΑ, κ. Ηλίας Καματερός. Στις  συνεντεύξεις αυτές, αναδείχτηκε η ιστορία, η πολυετής προσφορά, το έργο, οι προσεχείς δράσεις,  του Φιλητά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα, που αφορούν την κοινωνία του νησιού μας.  Ευχαριστούμε θερμά  τους συμμετέχοντες,  σε αυτή την νέα προσπάθεια του πνευματικού ομίλου Φιλητάς.

Ο Φιλητάς οργανώθηκε, συστήθηκε και ήλθε για να μείνει, όχι μόνο για 46 χρόνια, αλλά  για  όσα χρόνια υπάρχουν πνευματικά  μέλη, που ξεχωρίζουν στην κοινωνία μας, για την πνευματική τους κατάρτιση και την αξιοπρεπή παρουσία τους .  Ο Φιλητάς είχε την ευτυχία, να έχει στην πνευματική φωλιά του, ικανότατα μέλη έτοιμα να προσφέρουν τα πάντα, μαζί με αξιόλογους φίλους και  όλη την κοινωνία της Κω, που τον αποδέχθηκε.  Έχει αγαστή συνεργασία με όλους τους συλλόγους και τα σωματεία, που ασχολούνται με τον πολιτισμό, σέβεται και στηρίζει τους συγγραφείς και τους πνευματικά ανήσυχους ανθρώπους.   Παράλληλα όλη η Κως, εκτιμά το έργο και την παρουσία του, Φιλητά, διαβάζει τα βιβλία του και εύχεται να υπάρχει στην πνευματική  ζωή του νησιού μας, για πάρα πολλά χρόνια.

(Εδώ θα  ήταν παράλειψη, αν δεν  εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Φιλητά, για την παρουσίαση του πρώτου μου βιβλίου, το 2012 μια λαογραφική, λογοτεχνική προσπάθεια, με τίτλο ‘Οι Αποσπερίδες του χωριού μου’ (εξαντλήθηκε), καθώς και για την παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου μου, το 2017 του κοινωνικού μυθιστορήματος, με τίτλο ‘Στη Σκιά της αλήθειας.’) Για τα ‘Σαρανταέξι χρόνια’ σου,   Χρόνια Πολλά Φιλητά, να τα χιλιάσεις.  Σε ευχαριστούμε που υπάρχεις.

Ξανθίππη Αγρέλλη

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. να φτιαξουν και μια σελιδα και να ειναι κοντα στα πνευματικά ζητήματα του τόπου, ειδεμή θα χαθει

  2. Άλλη μια υποκειμενική παρουσίαση της παρουσίας του ΦΙΛΗΤΑ που δυστυχώς περιγράφει μόνο την αρχή και το τέλος του Ομίλου. Λυπάμαι γιατί η αρθρογράφος αν και μέλος του ΔΣ του ΦΙΛΗΤΑ λειτουργεί με υστεροβουλία, αγνοώντας σκόπιμα την προσφορά σημαντικών ανθρώπων όπως του Μιχάλη Περεζού. Μήπως πρέπει το ΔΣ του Ομίλου να πάρει θέση σε αυτές τις τραγικές αναρτήσεις που μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν στα μέλη.

  3. Αναφέρθηκα γενικά στους προηγούμενους ικανότατους και δραστήριους προέδρους. Είναι πολλοί και δεν θέλησα να αδικήσω κανέναν. Αν αδικήθηκαν δεν φταίνε οι τραγικές αναρτήσεις ούτε αυτοί που έφυγαν από τη ζωή θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα μέλη .Το πρόβλημα το έχουν κάποιοι που θέλουν να προβάλλονται. Τους ζητάμε συγνώμη και στο επόμενο αφιέρωμα υπόσχομαι να τους αναφέρω λεπτομερώς. Όσο για ιστοσελίδα υπάρχει στο διαδίκτυο. Ευχαριστώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ