ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Μια υπέροχη συναυλία με τις αγαπημένες «Μικρές Περιπλανήσεις» στο Ρωμαϊκό Ωδείο Κω

1
1957

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Μια υπέροχη συναυλία με τις αγαπημένες «Μικρές Περιπλανήσεις» διοργάνωσε με επιτυχία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την υποστήριξη του ΔΟΠΑΒΣ Κω, χτες βράδυ στο Ρωμαϊκό Ωδείο Κω, στο πλαίσιο των Θερινών Ιπποκρατείων 2021.

Στην αρχή της εκδήλωσης η Αντιδήμαρχος Σέβη Βλάχου με αφορμή την απώλεια του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ζήτησε να σηκωθούν όλοι όρθιοι και να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του.

Η συναυλία αφιερώθηκε από τα μέλη του συγκροτήματος στον αγαπητό Λεωνίδα Κουλίτση με τις ευχές όλων να ξεπεράσει σύντομα την περιπέτεια με την υγεία του.

https://youtu.be/aaZggEgbuTsΒίντεο: KOS TV ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΩ

Μικρές Περιπλανήσεις: Βολτάρουμε μαζί τους σε όλα τα ωραία

Αφιέρωμα από: https://www.maxmag.gr

Μικρές Περιπλανήσεις
Πηγή: Cultradio

 

Οι Μικρές Περιπλανήσεις είναι τελευταίοι πειρατές της Μεσογείου, οι πειρατές του ανατολικού Αιγαίου. Οι μουζικάντηδες της Κω που αρνούνται από πάντα να δηλώσουν μουσικοί, με το δίκιο τους βέβαια καθώς ο μόνος τίτλος που μπορεί να τους δοθεί είναι αριστουργηματοποιοί! Γιατί πειρατές; Γιατί είναι η μπάντα που τα τραγούδια τους μιλάνε για σκέψεις κρυφές που κανείς δεν λέει και για αισθήματα ελευθερίας. Γιατί με τα απλοϊκά τραγούδια τους σου κουρσεύουν την ψυχή και στην κερνάνε τσίπουρο.

Οι Μικρές Περιπλανήσεις περίπου 30 χρόνια τώρα μας παρουσιάζονται μέσα από τους νοσταλγικούς ρυθμούς τους. Παρουσιάζονται μέσα από τις ταξιδιάρικες μελωδίες τους που ξεκινούν στην Κω και αντιλαλούν σε κάθε ακρογιαλιά και κορυφή βουνού.

Μικρές Περιπλανήσεις
Πηγή: stixos.eu

Μικρές Περιπλανήσεις – Μικρές Περιπλανήσεις 

Το ομώνυμο τραγούδι της μπάντας, και του πρώτου δίσκου, είναι αδύνατο κάποιος να το αγνοεί. Είναι το κομμάτι-σήμα κατατεθέν της μπάντας, θα ακουστεί στα κοινά playlist συχνά και θα αφήσει στίγμα στους ακροατές. Βέβαια εύκολα θα μπορούσε να αποκαλεστεί παραπλανητικό ως προς το είδος των Μικρών Περιπλανήσεων. Οι πλειονότητα των δίσκων και αμέσως των τραγουδιών θα θεωρηθούν λαϊκή μουσική, ενώ το γνωστότερο κομμάτι τους απέχει από αυτά τα πλαίσια. Ίσως αυτή η μεγάλη δύναμη που εκπέμπει είναι η αιτία που το  ‘’χάσανε’’ και ποτέ να μην έγιναν ένα συγκρότημα από τις φίρμες της εγχώριας σκηνής ως προς το είδος τους, ίσως και να μην θέλανε… ποιος ξέρει.

 Η σχέση της μπάντας με τον Νίκο Παπάζογλου.

Οι μικρές περιπλανήσεις έπαιζαν την μουσική τους στο νησί και κάποια στιγμή ανακαλύφθηκαν από τον Νίκο Παπάζογλου. Ο Παπάζογλου από το περίφημο ‘’Αγροτικόν’’, το στούντιο του, πήρε δύο-τρία μηχανήματα ηχογράφησης και τους έβαλε να παίξουν τα τραγούδια τους. Μαζεύτηκαν λοιπόν το 1992 στο πνευματικό κέντρο της πόλης και ηχογράφησαν τον πρώτο τους δίσκο, ομώνυμο με την μπάντα ‘’Μικρές Περιπλανήσεις’’. Έκτοτε όλες τους οι δουλειές είναι υπό την παραγωγή του Νίκου Παπάζογλου.

Μικρές Περιπλανήσεις: Ο αυθορμητισμός των τραγουδιών.

Είναι δύο τα κύρια στοιχεία που ξεχωρίζουν σε ολόκληρο το έργο του συγκροτήματος. Το πρώτο είναι οι χαρακτηριστικές μελωδίες τους, που στην πλειονότητά τους βγαίνουν εκστατικά από το ακορντεόν του Χρήστου Γαμβρέλλη. Το δεύτερο στοιχείο είναι οι στίχοι των τραγουδιών, οι απλοί μα με τόσο στόμφο στην έκφραση στίχοι. Ο αυθορμητισμός τους που κρύβει τη χαρμολύπη της νοσταλγίας άλλα και μια υποβόσκουσα ένταση με φοβερή μεταδοτικότητα.

Οι μικρές περιπλανήσεις είναι μια μπάντα, μία κομπανία που αποτελείται από αυθόρμητους, που ζουν και τρέφουν και τρέφονται πνευματικά από την τέχνη τους ανθρώπους. Ταξιδιάρηδες οργανοπαίχτες που έχουν ανάγκη να πουν για τις τάσεις φυγής τους και να τις αναπαράγουν στα αυτιά μας. Η αλήθεια είναι ότι κάποιος μπορεί να τους χαρακτηρίσει γραφικούς για τα λόγια τους, μα αν βγάλει από τον αυτό του τις ασπίδες του κλισέ θα η μπάντα στο σύνολό της θα μείνει μέσα του.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μικρές περιπλανήσεις…μεγάλες αναμνήσεις!! (έγραψε κάποιος σχολιαστής στο YouTube).
    Μιλάμε, μου άρεσε πάρα πολύ αυτό το σχόλιο. Όσο για τις ‘Μικρές Περιπλανήσεις’, τι να πω;…καταπληκτικό συγκρότημα!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ