ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ «Βάρβαρα & λουκουμάδες» με τοπικές αρχές & πολύ κόσμο στο ξεν. Κως | Κεντρικός ομιλητής ο Αχ. Κουτσουράδης

5
2819

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ρεπ. Ξ. Αγρέλλη – Χ. Χριστοφή

Με μεγάλη προσέλυεση πραγματοποιήθηκε για άλλη μια χρονιά από το Λύκειο Ελληνίδων Κω η εκδήλωση «Βάρβαρα & λουκουμάδες» απόψε στην κατάμεστη αίθουσα του ξεν. Κως.

Κεντρικός  ομιλητής φέτος τιμής ένεκεν ήταν ο γιος της αείμνηστης Προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων επί σειρά ετών, Περσεφόνης Κουτσουράδη, Καθηγητής Νομικής στο Α.Π.Θ. κ. Αχιλλέας Κουτσουράδης ο οποίος έκανε μια πολύ γλαφυρή περιγραφή του εθίμου που είναι συνυφασμένο με την ιστορικά αγροτική κοινωνία της Κω και έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα αναδρομή στην ίδρυση του Λυκείου Ελληνίδων (παρουσίασε μάλιστα και το σχετικό βασιλικό διάταγμα) και την πολύπλευρη προσφορά του, στη διατήρηση και αναγέννηση των παραδοσιακών ηθών και εθίμων μας.

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος Αργυρώ Κατσίλλη αναφερόμενη με θερμά λόγια στον εκλεκτό ομιλητή της βραδιάς και στις ρίζες των εθίμων που σηματοδοτούν την έναρξη του χειμώνα και των εορτών

Στη σύντομη αναφορά της η Πρόεδρος μίλησε για το έθιμο με τους λουκουμάδες του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος εμαρτύρησε σε ηλικία 80 ετών σταυρούμενος χιαστί από τους Ρωμαίους ειδωλολάτρες στην Πάτρα (της οποία είναι πολιούχος).

Επίσης, αναφέρθηκε στην Αγία Βαρβάρα, μια πολύ όμορφη κοπέλα, κόρη πλούσιου ειδωλολάτρη η οποία ασπάστηκε τον χριστιανισμό και ο ίδιος ο πατέρας της την οδήγησε σε φριχτά μαρτύρια και αποκεφαλισμό. Η  Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα του Πυροβολικού μας, επειδή ο κεραυνός που κατακευραύνωσε τον πατέρα και σφαγέα της συμβολίζει τα πυρά του πυροβολικού μας.

Ακόμη, θεραπεύει την ανεμοβλογιά, την οποία ζήτησε από τον Θεό  για να καλύψει την ομορφιά της, επειδή ήταν πολύ ταπεινή. (Και από τη λαϊκή μας παράδοση βγήκε η φράση «τρεις στον κ…» εννοώντας να εμφανιστούν τα σημάδια της ανεμοβλογιάς στους γλουτούς και όχι στο πρόσωπο).

Στην Κω πανηγυρίζει κάθε χρόνο το πανέμορφο εκκλησάκι που βρίσκεται στο στρατόπεδο Αντγου Θ. Τσακαλώτου στη Μεσαριά (ο εορτασμός είναι την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου).

Τα «Νικολοβάρβαρα» σηματοδοτούν την έναρξη του χειμώνα μιας και του Αγίου Ανδρέα το κρύο «ανδρειώνεται» και μπαίνει ο παγωμένος Δεκέμβριος η καρδιά του χειμώνα.

Οι παλαιοί έλεγαν η Αγία Βαρβάρα το φέρνει («βαρβαρώνει»), ο Άγιος Σάββας το υποδέχεται («σαβανώνει») και ο Άγιος Νικόλας το βαφτίζει στο χιόνι.

Τι καλύτερο από γλυκύτατους λουκουμάδες κι ένα πιάτο με ζεστά λαχταριστά βάρβαρα στην παγωνιά του χειμώνα, αν και στην Κω ο καλός καιρός έχει μεγάλη διάρκεια ευνοώντας μεταξύ άλλων και τη χειμερινή κολύμβηση, όπως παρατηρεί κανείς καθημερινά στις ακτές μας.

Η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Κω έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από το παιδικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων

Η κ. Κατσίλλη ευχαρίστησε θερμά τέλος το ξεν. Κως, την οικογένεια Πουλιού-Βασιλείου καθώς και το ευγενέστατο προσωπικό για την άψογη φιλοξενία.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: Ο Γεν. Αρχιερατικός π. Ιωάννης εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου που βρίσκεται στο Φανάρι, ο Έπαρχος Κω Ι. Καμπανής, η Αντιδήμαρχος Σ. Βλάχου, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Π. Χατζηχριστοφής, Εκπρόσωπος του Ταξιάρχου, η Αντιπρόεδρος της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ Στ. Κανταρζή, ο μέλος του ΔΟΠΑΒΣ Κ. Χατζηθωμά, η Ειρ. Χατζηχριστοφή και η Σμ. Παρισίδη από τη Δύναμη Αλλαγής και πολλά μέλη και φίλοι του Λυκείου των Ελληνίδων.

 

5 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ