Μ. Παπαδημητρίου: Το πολιτιστικό Φεστιβάλ με την ονομασία »Αλικαρνασσός» έφερε ακόμη πιο κοντά την Κω και το Μπόντρουμ (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

1
1688

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ρεπ. Μάριος Παπαδημητρίου

Το πολιτιστικό Φεστιβάλ με την ονομασία »Αλικαρνασσός» έφερε ακόμη πιο κοντά την Κω και το Μπόντρουμ.

Μουσική, χορός, γαστρονομία κατάφεραν να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά και τις κοινές επιρροές των δύο πολιτισμών.

Όταν η παράδοση δύο τόπων έχει τόσα κοινά όσα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί και όταν η πολιτιστική κληρονομιά μετουσιώνεται σε ένα υπέροχο Φεστιβάλ που προάγει την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν και θέτουν τις βάσεις για να υφίσταται στην πράξη η έννοια της Ελληνοτουρκικής φιλίας, που είναι και το ζητούμενο για την ευημερία των δύο λαών.

Στο Μπόντρουμ στις 19-20-21 Απριλίου συναντήθηκαν όχι μόνο άνθρωποι των δύο γειτονικών κοινοτήτων αλλά και δύο διαφορετικοί πολιτισμοί που φάνηκε ωστόσο ότι έχουν κοινές αφετηρίες και αμέτρητες επιρροές αφού ο δυτικός πολιτισμός της χώρας μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με την Ανατολή.

Στο φεστιβάλπου διοργανώθηκε και φέτος με την στήριξη του Δήμου του Μπόντρουμ και περιελάμβανε διάφορες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην ακτή Kumbahçe. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις μουσικές εκδηλώσεις πρωταγωνίστησε η Φιλαρμονική του Δήμου της Κω.

Στις παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις έδωσε το παρών και ξεσήκωσε το κοινό η ομάδα του Πέτρου Μαστόρου »Χοροκώς» αλλά δυναμικό παρών έδωσαν και οι Κώοι παραγωγοί οι οποίοι κατέπληξαν τους πάντες με τα ποιοτικά τους προϊόντα κλέβοντας την παράσταση και στην γαστρονομία.

Ακόμη στο φεστιβάλ υπήρχαν εκατοντάδες εκθεσιακά περίπτερα στα οποία εκτέθηκαν τοπικά παραδοσιακά είδη διατροφής και χειροτεχνίας και ένδυσης ενώ κατά την τελευταία μέρα του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε και επίδειξη μόδας.

Ο δήμαρχος του Μπόντρουμ Αχμέτ Αράς αφότου επισκέφθηκε τα ελληνικά περίπτερα με τα παραδοσιακά προϊόντα τόνισε ότι: »ο πολιτισμός και στις δύο πλευρές του Αιγαίου είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο και η πολυπολιτισμική δομή του Bodrum είναι πολύ σημαντική για εμάς.»

Αναφέρθηκε επίσης στην ανταλλαγή των πληθυσμών λέγοντας ότι τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει κοινή πολιτισμική συνέχεια ανάμεσα στους δύο λαούς και θα πρέπει όπως είπε να επανασυνδέσουμε αυτούς τους ανθρώπους και να δημιουργήσουμε ισχυρούς δεσμούς.

Κλείνοντας ανέφερε τα εξής: »Όλοι θα ζούμε μαζί σε αυτή τη γη. Γι ‘αυτό και εγώ ενδιαφέρομαι γι’ αυτό το φεστιβάλ που έχει το όνομα »Αλικαρνασσός».

Μάριος Παπαδημητρίου

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ