ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ «Βάρβαρα & λουκουμάδες» με πολύ κόσμο από Λύκειο Ελληνίδων Κω στο Μαριτίνα

3
937
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ «Βάρβαρα & λουκουμάδες» με πολύ κόσμο από Λύκειο Ελληνίδων Κω στο Μαριτίνα. Ομιλία  από την Πρόεδρο Αργυρώ Κατσίλλη για τις ρίζες του εθίμου (με τα «βάρβαρα»  που απαντάται μόνο στην Κω και τη Θράκη.

Ρεπορτάζ: Ξανθίππη Αγρελλη

Στην κατάμεστη αίθουσα του  ξενοδοχείου Μαριτίνα, το απόγευμα του Σαββάτου το Λύκειο Ελληνίδων Κω, τίμησε τις παραδόσεις μας.

Η Πρόεδρος κ. Αργυρώ Κατσίλλη και τα μέλη, προσέφεραν γλυκύτατους λουκουμάδες και ζεστά βάρβαρα.

Στη σύντομη αναφορά της η Πρόεδρος μίλησε για το έθιμο με τους λουκουμάδες του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος εμαρτύρησε σε ηλικία 80 ετών σταυρούμενος χιαστί από τους Ρωμαίους ειδωλολάτρες στην Πάτρα (της οποία είναι πολιούχος).

Επίσης, αναφέρθηκε στην Αγία Βαρβάρα, μια πολύ όμορφη κοπέλα, κόρη πλούσου ειδωλολάτρη η οποία ασπάστηκε τον χριστιανισμό και ο πατέρας της την οδήγησε σε φριχτά μαρτύρια. Η  Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα του Πυροβολικού μας, επειδή ο κεραυνός που κατακευραύνωσε τον πατέρα και σφαγέα της συμβολίζει τα πυρά του πυροβολικού μας.

Επίσης, θεραπεύει την ανεμοβλογιά, την οποία ζήτησε από τον Θεό επειδή ήταν ταπεινή για να καλυψει την ομορφιά της, επειδή ήταν πολύ ταπεινή. (Και από τη λαϊκή μας παράδοση βγήκε η φράση «τρεις στον κ…» εννοώντας να εμφανιστούν τα σημάδια της αναμοβλογιάς στους γλουτούς και όχι στο πρόσωπο).

Επίσης πανηγύριζει κάθε χρόνο στο πανέμορφο εκκλησάκι που βρίσκεται στο στρατόπεδο Αντγου Θ. Τσακαλώτου στη Μεσαριά.

Τα «Νικολοβάρβαρα» σηματοδοτούν την έναρξη του χειμώνα μιας και του Αγίου Ανδρέα το κρύο «ανδρειώνεται» και μπαίνει ο παγωμένος Δεκέμβριος η καρδιά του χειμώνα.

Οι παλαιοί έλεγαν η Αγία Βαρβάρα το φέρνει, ο Άγιος Σάββας το υποδέχεται και ο Άγιος Νικόλας το βαφτίζει στο χιόνι.

Τι καλύτερο από γλυκύτατους λουκουμάδες κι ένα πιάτο με ζεστά βάρβαρα στην παγωνιά του χειμώνα.

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ