ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Καταχειροκροτήθηκε η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων – Η συναυλία για τα 40χρόνια του ΦΙΛΗΤΑ στον Ορφέα

2
2476

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ  & ΒΙΝΤΕΟ

Ο Πνευματικός Όμιλος Κώων Ο ΦΙΛΗΤΑΣ διοργάνωσε με επιτυχία την επετειακή για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του, μουσική εκδήλωση, με την 35μελή Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων, υπό τη Διεύθυνση του συνθέτη – καθηγητή Κώστα Τσιλίδη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χειρετισμό από τον Πρόεδρο του ΦΙΛΗΤΑ Κ. Ιωάννου ο οποίος αναφέρθηκε στην επέτειο των 40χρόνων από την ίδρυση του Ομίλου. Στην συνέχεια κάλεσε στο βήμα το μέλος του ΦΙΛΗΤΑ Διονύση Καπανδρίτη (ο οποίος παρά τις δύσκολες στιγμές που περνάει με την τραγική απώλεια του συγγενούς του αστυνομικού, στάθηκε στο πλευρό του Ομίλου), μιας και αποτέλεσε τον σύνδεσμο για την πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης, χάρη στη φιλία που τον συνδέει με τον ιδρυτή της ορχήστρας Κώστα Τσιλίδη. Ενώ, ο ίδιος ο κ. Τσιλίδης ευχαρίστησε τον ΦΙΛΗΤΑ για την πρόσκληση και όλους τους παριστάμενους για την παρουσία τους.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων (λόγω της συνεδρίασης του δημ. συμβουλίου απουσίαζαν οι δημοτικοί άρχοντες): ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Σ. Σεργεντάνης, ο πρ. δήμαρχος Θ. Νικηταράς, ο καθηγητής Αχ. Κουτσουράδης με τον πρ. Αντιδήμαρχο Γ. Μπαλαλή, ο Αντιπρόεδρος του ΔΙΙΚΩ Ν. Μανούσης, η Περιφ. Σύμβουλος Ε. Σβύνου, ο Διοικητής του ΝΑΣ Κω ΙΓ. Καρδαράς, ο πρ. Διοικητής της Πυροσβεστικής Γ. Τσιάμης κ.α.

Την επόμενη φορά σε μεγαλύτερο χώρο η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων (η οποία και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό για την εξαιρετική ερμηνεία της)  θα μπορέσει να φέρει και τα 45 μέλη της (λόγω στενότητας χώρου σε αυτή τη συναυλία πήραν μέρος  μόνο τα 35).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ:

Ά Μέρος

 

 1. Εισαγωγή από την όπερα “La Traviata” ……………….G. Verdi
 2. Συμφωνία αριθμός 94 ( 2ο μέρος) …………………..J. Haydn
 3. Συμφωνία αριθμός 1 ( 1ο μέρος)…………………….L. V. Beethoven
 4. Βαλς αριθμός 2, από την τζαζ σουίτα…………………D. Shostakovich
 5. Bolero……………………. M. Ravel

 

΄Β Μέρος

 

 

 1. 3ος Δημοτικός χορός………………… Κ. Τσιλίδη
 2. 6ος Δημοτικός χορός………………………. Κ. Τσιλίδη
 3. Μικρές Μουσικές Μινιατούρες, (αριθμός 3)……………..Κ. Τσιλίδη
 4. Μικρές Μουσικές Μινιατούρες, (αριθμός 5) ……………….Κ. Τσιλίδη
 5. Ombra mai fu «Largo from Xerxes»……………………….G.F. Haendel

 

Ombra mai fu …………………..Δεν υπήρχε σκιά

di vegetabile,………………….από κανένα φυτό,

cara ed amabile,………………..πιο αγαπητή και πιο ωραία,

soave più……………………….ή πιο γλυκιά.

 

 1. Δακρυσμένο πουλί από το ποίημα του Γ. Σεφέρη “Ελένη” μελοποιημένο από τον Κ. Τσιλίδη

 

αν είναι αλήθειαπως κάποιος άλλος Τεύκρος, ύστερα από χρόνια,

ή κάποιος Αίαντας ή Πρίαμος ή Εκάβη

ή κάποιος άγνωστος, ανώνυμος που ωστόσο

είδε ένα Σκάμαντρο να ξεχειλάει κουφάρια,

δεν το ‘χει μες στη μοίρα του ν’ ακούσει

μαντατοφόρους που έρχουνται να πούνε

πως τόσος πόνος τόση ζωή

πήγαν στην άβυσσο

για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη.

Δακρυσμένο πουλί,

στην Κύπρο τη θαλασσοφίλητη

που έταξαν για να μου θυμίζει την πατρίδα,

άραξα μοναχός μ’ αυτό το παραμύθι,

αν είναι αλήθεια πως αυτό είναι παραμύθι,

αν είναι αλήθεια πως οι άνθρωποι δε θα ξαναπιάσουν

τον παλιό δόλο των θεών.

Έπαιξαν  οι μουσικοί:

ΤρομπέτεςΆννα-Μαρία Δρίτσα

Αλέξανδρος Σωφρόνης

Κόρνο

Λυδία Πρίφτη

Όμποε

Γιώργος Πανουσάκης

Διονύσης Παναγιωτόπουλος

Φλάουτα

Χρήστος Παναγάκης

Καλή Μπάλδου

Γιώργος Χόλλαντ

Κλαρινέτο

Ιωάννης Καραχάλιος

Φαγκότο

Γιώργος Αποστολίδης

Τρομπόνι

Δημήτρης Παληκύρας

Άγγελος Νέγκας

Τούμπα

Γρηγόρης Φελεκίδης

Κρουστά

Χρήστος Χλιούρας

Σαξόφωνα

Αναστασία Κατσίκη

Νικόλας Κοντογιάννης

Ά Βιολιά

Μιχάλης Τσιλίδη

Λόλη Ελέζη

Κατερίνα Μαυροειδή

Νίκος Πανάς

Φωτεινή Αποσκίτη

΄Β Βιολιά

Άννα Τσιλίδη

Ιζαμπέλα Χατζηιωάννου

Θανάσης Κατσορίδας

Δήμητρα Λαμπρέτσα

Χρύσα Χαραλαμπίδου

Χριστίνα Γεωργούλια

Τσέλα

Φωτεινή Αλεξοπούλου

Έφη Πυρπύλη

Ερατώ Ροδοπούλου

Εύα Εφραιμίδη

Κοντραμπάσο

Αλέξανδρος Σοφιανός

Μουσική Διεύθυνση

Τσιλίδης Γιώργος

Λίγα λόγια για τον εμπνευστή της ορχήστρας

Ο συνθέτης, καθηγητής και εμπνευστής της ορχήστρας, Κωνσταντίνος Τσιλίδης, με καταγωγή από τη Σμύρνη ,γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Ξεκίνησε μουσική στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών & στο Ωδείο Αθηνών όπου πήρε το δίπλωμα της σύνθεσης. Είναι μέλος στην Ένωση Ελλήνων Μουσουργών από το 1978. Έχει ιδιαίτερη αγάπη στην καθαρά ελληνική μουσική και αυτό φανερώνεται μέσα από τα έργα του, τα οποία έχουν έντονα το ελληνικό στοιχείο. Είναι ενεργός καθηγητής του Εθνικού Ωδείου στα ανώτερα θεωρητικά από το 1976 μέχρι σήμερα. Έχει διατελέσει πολλές φορές καλλιτεχνικός διευθυντής σε πολλά ιδιωτικά και δημοτικά ωδεία. Τώρα είναι διευθυντής τριών ωδείων.

Έχει γράψει πάρα πολλά έργα (Φωνητικά, Ορχηστρικά, Μουσική δωματίου, Πιάνου, Σονάτες για βιολί κ.ά.) τα οποία έχει διευθύνει ο ίδιος αρκετές φορές. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες αίθουσες των Αθηνών (Παλλάς, Αίθουσα Φίλων Μουσικής, Γαλλικό Ινστιτούτο, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Βεάκειο Θέατρο, Ανοιχτό Θέατρο Περιστερίου κ.ά.) καθώς και στην ΕΡΤ (3ο πρόγραμμα). Πάντα είχε την επιθυμία να δημιουργήσει μια ορχήστρα με νέα άτομα που θα είχαν όραμα και αγάπη για τη μουσική. Τελικά κατάφερε να το κάνει πράξη το 2014 όπου άρχισε δειλά με τα παιδιά του ωδείου του και στη συνέχεια η ορχήστρα αυτή μαθεύτηκε, διαδόθηκε και αναπτύχθηκε όπου τώρα αριθμεί πάνω από 40 άτομα. Η ορχήστρα αυτή ονομάζεται ΦΙΛ.Ο.Ν. ( Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων) και ανήκει στο Σύλλογο ΦΙΛΟΝ τον οποίο δημιούργησε ο ίδιος.

Λίγα λόγια για τον μαέστρο της ορχήστρας

Γεννήθηκε στην Αθήνα και από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την μουσική. Ξεκίνησε σπουδές στο πιάνο στο βιολί και στα θεωρητικά της μουσικής .Είναι κάτοχος διπλώματος  βιολιού από το Εθνικό Ωδείο με Άριστα Παμψηφεί και Ά Βραβείο με καθηγητή τον Franc Shestani. Επίσης έχει Πτυχίο Αρμονίας και Πτυχίο Αντίστιξης με καθηγητή τον Κων/νο Τσιλίδη ενώ στο πιάνο βρίσκεται στις προκριματικές Πτυχίου με καθηγήτρια την Σάρρα Γαλανοπούλου. Σε ηλικία 20 χρονών έλαβε μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής της Χ.Ο.Ν.(Χορωδία και Ορχήστρα Νέων) όπου απέσπασε Πρώτο Βραβείο και Αριστείο .Έχει δώσει πολλές συναυλίες σε σημαντικούς χώρους όπως Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ,Θέατρο Παρνασσός , An Art Artistry.Παρακολουθεί μαθήματα διεύθυνσής ορχήστρας με τον Λουκά Καρυτινό και τον Αντρέα Τσελίκα ενώ Διευθύνει την ΦΙΛ.Ο.Ν. έχοντας δώσει πολλές συναυλίες σε αίθουσες των Αθηνών. Τέλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λίγα λόγια για την σοπράνο

Γεννήθηκε στην Αθήνα από μικρή ηλικία ασχολείται με τη μουσική. Έχει πάρει Δίπλωμα πιάνου με την καθηγήτρια Γαλανοπούλου Σάρα από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών με Άριστα & 1ο βραβείο. Έχει πάρει μέρος σε διαγωνισμούς όπου έχει αποσπάσει βραβεία και πολύ καλές κριτικές. Έχει Δίπλωμα Μονωδίας  με Άριστα & 1ο βραβείο και έχει κερδίσει το Ά βραβείο στον διαγωνισμό της Χ.Ο.Ν. Συνεχίζει τις σπουδές της στο τραγούδι με τη δασκάλα Χριστίνα Γιαννακοπούλου. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο ανώτερα θεωρητικά όπου και έχει πάρει το πτυχίο στην Αρμονία, Αντίστιξη και Φούγκα.  Βρίσκεται στην Ανωτέρα τάξη στο βιολί με τον καθηγητή Franc Shestani στο Εθνικό Ωδείο.

Λίγα λόγια για την ορχήστρα

Η πρώτη εμφάνιση της ορχήστρας ΦΙΛ.Ο.Ν. έγινε στις 24 Δεκεμβρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων στο Πολύγωνο. Ακολούθησαν  και άλλες εμφανίσεις στο Πνευματικό Κέντρο Πολυγώνου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της Νίκαιας καθώς και στον Μουσικό Διαγωνισμό της Χ.Ο.Ν. (Χορωδία και Ορχήστρα Νέων) όπου έγινε τιμητική βράβευση στο μαέστρο και τα μέλη της ΦΙΛ.Ο.Ν. εκτός συναγωνισμού. Από τότε συνεχίζει τις εμφανίσεις της στοχεύοντας πάντα σε ένα υψηλό επίπεδο της κλασικής μουσικής. Έτσι μιλώντας μέχρι σήμερα, η ΦΙΛ.Ο.Ν. έχει δώσει δέκα συναυλίες εντός και εκτός Αθηνών και συνεχίζει δυναμικά με όρεξη και αγάπη για την αληθινή μουσική που αγγίζει όλους μας, μας εκφράζει και την έχουμε τόση ανάγκη.

afisa-orchistras-neon1

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ