Μεγάλη ΘΛΙΨΗ: «Έφυγε» ο μεγάλος βιολιστής της Κω, Μανώλης Βαρκάς (ΒΙΝΤΕΟ- Αφιέρωμα)

2
5027

Μεγάλη θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του μεγάλου παραδοσιακού μας καλλιτέχνη Μανώλη Βαρκά, βιρτουόζου και Δασκάλου στο βιολί, σε ηλικία 78 ετών, έπειτα από σοβαρή ασθένεια.

Ο Μανώλης Βαρκάς γεννήθηκε στην Αντιμάχεια όπου πήρε τα πρώτα παραδοσιακά ακούσματα από τους μερακλήδες της εποχής. Στην συνέχεια ξενιτεύτηκε και έζησε για πολλά χρόνια στη Βραζιλία όπου εργάστηκε ως έμπορος χαρτικών. Εκεί διδάχτηκε βιολί με νότες μαθαίνοντας να παίζει με δεξιοτεχνία όλους τους παραδοσιακούς μας σκοπούς.

Επέστρεψε μεγάλος πια στην Κω, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό μετά τον θάνατο των μεγάλων βιολιστών της εποχής του  Γ. Χατζηδημήτρη του Γ. Σακέλλη κ.ά.

Αξέχαστη θα μείνει η συνεργασία του και ο δίσκος που έβγαλε με την μεγάλη μας παραδοσιακή ερμηνεύτρια Α. Καραμπεσίνη.

Στα χρόνια που ο Δήμος Κω λειτούργησε σχολή εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων ο Μανώλης Βαρκάς δίδαξε με μεράκι βιολί κι έβγαλε αρκετούς μαθητές.

Το τελευταίο αντίο θα είναι αύριο στις 5μμ στον ΙΝ Αγίας Τριάδας στην Αντιμάχεια.

Καλό ταξίδι κ. Μανώλη θα θυμόμαστε πάντα με νοσταλγία το γλυκό σου παίξιμο.

Τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του.

Ένα ΒΙΝΤΕΟ αφιέρωμα από τα παλιά. Στα εγκαίνια του παραδοσιακού σπιτιού Αντιμάχειας το 1992 όπου έπαιζε βιολί ο ίδιος και τραγούδησαν οι αδελφές Άννα Καραμπεσίνη και Έφη Σαρρή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλό παραδεισο να έχει η ψυχουλα του και θερμά συλλυπητηρια στην οικογένεια.Όλοι οι μεγάλοι παραδοσιακοί οργανοπαιχτες έχουν αφήσει,ο καθένας ξεχωριστά το δικό του στίγμα στην παράδοση του νησιού μας και τους οφειλουμε ενα τεράστιο ευχαριστώ.Θα τους θυμομαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ