Στάθης Διαμαντής (Σταθιάκι): Απ’ τους τελευταίους που κάνει ζευγάρι (οργώνει) με γαϊδούρια στην Κέφαλο (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

0
1982
 ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Στάθης Διαμαντής (Σταθιάκι)

Στις 28 του Μάρτη του 2018 επισκεφτήκαμε στην Κέφαλο της Κω στην περιοχή «Κουρεντές» στο κτήμα τους τον κύριο Στάθη Διαμαντή και την σύζυγο του κυρία Διονυσία (Διασουνού) Διαμαντή-Δημητρακιού η οποία είναι κόρη του ξακουστού λυράρη και πιναυλαδόρου Ζαχαριά Δημητρακιού. Σκοπός της επίσκεψης μας ήταν να καταγράψουμε τον κύριο Στάθη ο οποίος είναι ένας απ’ τους τελευταίους, ίσως ο τελευταίος που κάνει ζευγάρι (οργώνει) με τα γαϊδούρια του. Όπως μας είπε ο ίδιος το ένα από τα δύο γαϊδούρια του είναι ακόμα άστρωτο (αμάθητο) αλλά έχει την διάθεση να το στρώσει και γι΄αυτό τον βοηθά ο γιος του Μιχάλης.

Ο κύριος Στάθης παρά τα 82 του χρόνια καλλιεργεί για τις ανάγκες του σπιτιού του διάφορα λαχανικά φτιάχνει το δικό του κρασί και κάνει καμίνια για κάρβουνα. Μαζί με την σύζυγο του μας μίλησαν για τα τοπωνυμία της περιοχής όπως και για το χρονικό της απόβασης των Γερμανών τον Οκτώβριο του 1943. Η κυρία Διονυσία μας είπε την στιχοπλακιά «Της Ωριάς το κάστρο» και διάφορες ιστορίες για την ζωή του πατέρα της Ζαχαριά.

Απλοί τίμιοι και εργατικοί άνθρωποι, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στα πολύ δύσκολα και φτωχικά χρόνια του πολέμου. Έμαθαν να ζουν λιτά και έτσι παραμένουν μέχρι σήμερα. Πολύ πρόθυμα μας δέχτηκαν και μας μίλησαν για όλα αυτά και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε από καρδιάς.

 

Μπροβάλετε μπροβάλετε ΄΄Δράσεις΄΄
Γιάννης Μαστόρος Κυριάκος Παππούλης

Φωτογραφία του χρήστη Μπροβάλετε - Μπροβάλετε "Δράσεις".
Φωτογραφία του χρήστη Μπροβάλετε - Μπροβάλετε "Δράσεις".
Φωτογραφία του χρήστη Μπροβάλετε - Μπροβάλετε "Δράσεις".
Φωτογραφία του χρήστη Μπροβάλετε - Μπροβάλετε "Δράσεις".

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ