ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με μεγάλο ενδιαφέρον η παρουσίαση του έργου «Η ΝΙΣΥΡΟΣ ΧΟΡΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΤΡΑΟΥΔΑ» στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κω

1
1718

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Σε μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πνευματικός Όμιλος Κώων Ο ΦΙΛΗΤΑΣ σε συνεργασία με τον ΔΟΠΑΒΣ Κω και την Εταιρεία Νισυριακών Μελετών στην κατάμεστη από κόσμο (και με αρκετούς όρθιους) αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κω, έγινε η παρουσίαση του μουσικού τόμου (με 4 CD) «Η ΝΙΣΥΡΟΣ ΧΟΡΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΤΡΑΟΥΔΑ».

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του ΦΙΛΗΤΑ Κώστας Ιωάννου, ακολούθησε μια εξαιρετική μουσική εισαγωγή από τον Κυριάκο Παππούλη (βιολί-τραγούδι) και τον Ιπποκράτη Πατάκο (λαούτο-τραγούδι) με τον «Ορσάρικο» σκοπό. Στην συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών, Κώστας Χαρτοφύλης (Αντιναύαρχος Λ.Σ. ε.α.) τονίζοντας ότι το έργο αυτό αποτελεί τη συμμετοχή της Εταιρείας στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με τη μητέρα πατρίδα και η επίδοσή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στάθηκε η αφορμή για την πρόσκλησή του να παραστεί στις εκδηλώσεις της 7ης Μαρτίου, την οποία και αποδέχθηκε ασμένως.

Παράλληλα προς τη δραστηριότητά της εταιρείας στον πολιτισμικό τομέα, ο Πρόεδρος τόνισε ότι η Εταιρεία είναι πάντα σε ετοιμότητα και επεμβαίνει όπου απαιτηθεί, για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και διαφυλάξεως της οικολογικής αρμονίας του νησιού μας. Μετά την απόφαση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες να δημοσιεύσει πρόσκληση ενδιαφέροντος για στρατηγικό εταίρο προς εκμετάλλευση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο, ενέργεια που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της ότι εφ’ όσον δεν συμφωνούν οι κάτοικοι δεν πρόκειται να προχωρήσει.

Αμέσως μετά το μέλος του ΔΣ του ΦΙΛΗΤΑ Ξανθίππη Αγρέλλη περιέγραψε πολύ γλαφυρά τον πολύ σημαντικό ρόλο των παραδοσιακών οργανοπαικτών στα ήθη και τις παραδόσεις του τόπου μας, σε διάφορα γλέντια, πανηγύρια και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Τέλος την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του σπουδαίου αυτού έργου έρευνας και καταγραφής της ιδιαίτερης μουσικής παράδοσης της Νισύρου έξανε ο Γεώργιος Χατζηθεοδώρου, καθηγητής μουσικής, Άρχων πρωτοψάλτης και μουσικολόγος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, (ο οποίος μετέφερε και την ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου), η Περιφερειακή σύμβουλος Ε. Σβύνου, ο πρ. Πρόεδρος του ΔΣ Ν. Μυλωνάς, η Σ. Κανταρζή από την παράταξη Όραμα και πολλά μέλη και φίλοι του ΦΙΛΗΤΑ και της Εταιρείας Νισυριακών μελετών.

Μεταξύ των ομιλιών ακολουθούσε ως μουσική «γέφυρα» η παρουσίαση και χαρακτηριστικών τραγουδιών από τα CD του εν λόγω τόμου, ενώ και στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Κυριάκος Παππούλης με το βιολί και ο Ιπποκράτης Πατάκος με το λαούτο έπαιξαν χαρακτηριστικούς σκοπούς και τραγούδια της Νισύρου.

Αξίζει να αναφέρουμε πως όλοι οι τόμοι έγιναν ανάρπαστοι από τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, όπως και τα πολύ όμορφα κεράσματα που προσφέρθηκαν, λουκουμάδες και σουμάδα, από τους φίλους Νισύριους.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ. ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΝΙΣΥΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ