ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ «Βάρβαρα & λουκουμάδες» με τοπικές αρχές & πολύ κόσμο στο ξεν. ΚΩΣ

2
6787
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

«Βάρβαρα & λουκουμάδες» με πολύ κόσμο από Λύκειο Ελληνίδων Κω στο Μαριτίνα. Ομιλία  από την Πρόεδρο Αργυρώ Κατσίλλη για τις ρίζες των εθίμων που σηματοδοτούν την έναρξη του χειμώνα και των εορτών

Ρεπορτάζ: Ξανθίππη Αγρέλλη

Στην κατάμεστη αίθουσα του φιλέξενου ξενοδοχείου ΚΩΣ, το απόγευμα της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου, το Λύκειο Ελληνίδων Κω, τίμησε τις παραδόσεις μας.

Η Πρόεδρος κ. Αργυρώ Κατσίλλη και τα μέλη, προσέφεραν γλυκύτατους λουκουμάδες και νόστιμα ζεστά βάρβαρα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Έπαρχος Κω Γ. Χαλκιδιός,ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Δ. Χούπης, ο αναπληρωτής Δημάρχου Δ. Γερασκλής, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Μ. Ζερβός και Ε. Χατζηχριστοφή, η Περιφ. σύμβουλος Ε. Σβύνου, ο Παν/κός Αχ. Κουτσουράδης και πάρα πολλά μέλη, φίλες και φίλοι του Λυκείου Ελληνίδων Κω.

Στη σύντομη αναφορά της η Πρόεδρος μίλησε για το έθιμο με τους λουκουμάδες του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος εμαρτύρησε σε ηλικία 80 ετών σταυρούμενος χιαστί από τους Ρωμαίους ειδωλολάτρες στην Πάτρα (της οποία είναι πολιούχος).

Επίσης, αναφέρθηκε στην Αγία Βαρβάρα, μια πολύ όμορφη κοπέλα, κόρη πλούσιου ειδωλολάτρη η οποία ασπάστηκε τον χριστιανισμό και ο ίδιος ο πατέρας της την οδήγησε σε φριχτά μαρτύρια και αποκεφαλισμό. Η  Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα του Πυροβολικού μας, επειδή ο κεραυνός που κατακευραύνωσε τον πατέρα και σφαγέα της συμβολίζει τα πυρά του πυροβολικού μας.

Ακόμη, θεραπεύει την ανεμοβλογιά, την οποία ζήτησε από τον Θεό  για να καλύψει την ομορφιά της, επειδή ήταν πολύ ταπεινή. (Και από τη λαϊκή μας παράδοση βγήκε η φράση «τρεις στον κ…» εννοώντας να εμφανιστούν τα σημάδια της ανεμοβλογιάς στους γλουτούς και όχι στο πρόσωπο).

Στην Κω πανηγυρίζει κάθε χρόνο το πανέμορφο εκκλησάκι που βρίσκεται στο στρατόπεδο Αντγου Θ. Τσακαλώτου στη Μεσαριά (ο εορτασμός είναι τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου).

Τα «Νικολοβάρβαρα» σηματοδοτούν την έναρξη του χειμώνα μιας και του Αγίου Ανδρέα το κρύο «ανδρειώνεται» και μπαίνει ο παγωμένος Δεκέμβριος η καρδιά του χειμώνα.

Οι παλαιοί έλεγαν η Αγία Βαρβάρα το φέρνει («βαρβαρώνει»), ο Άγιος Σάββας το υποδέχεται («σαβανώνει») και ο Άγιος Νικόλας το βαφτίζει στο χιόνι.

Τι καλύτερο από γλυκύτατους λουκουμάδες κι ένα πιάτο με ζεστά λαχταριστά βάρβαρα στην παγωνιά του χειμώνα, αν και στην Κω ο καλός καιρός έχει μεγάλη διάρκεια ευνοώντας μεταξύ άλλων και τη χειμερινή κολύμβηση, όπως παρατηρεί κανείς καθημερινά στις ακτές μας.

Η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Κω έκλεισε με μια υπέροχη ερμηνεία τραγουδιού αφιερωμένου στους τρεις εορτάζοντες Αγίους: Άγιο Ανδρέα, Αγία Βαρβάρα και Άγιο Νικόλαο, από τον ταλαντούχο πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Παύλου πόλεως Κω, Ιωάννη Πεταλά (ΒΙΝΤΕΟ).

Η κ. Κατσίλλη ευχαρίστησε θερμά τέλος το ξεν. Κως, την οικογένεια Πουλιού-Βασιλείου καθώς και το ευγενέστατο προσωπικό για την άψογη φιλοξενία.

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χρόνια πολλά γιώργο, γιορτάζουν σήμερα όλοι οι λουκουμάδες. Για τις δίπλες και τον μπακλαβά ξανά....

    Πως κατάντησε ένας που έτρωγε μαργαρίτες στην Καρδάμαινα και σήμερα τρώει λουκουμάδες και μπακλαβά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ