Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΛΑΣΑΡΝΑ ΤΗΣ ΚΩ – Διημερίδα ξεν. Kως 21/22 Οκτωβρίου (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

0
989

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ: «Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΛΑΣΑΡΝΑ ΤΗΣ ΚΩ»

Με πρωτοβουλία του Πνευματικού Ομίλου Κώων «Ο Φιλητάς» το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου διοργανώνεται μία εξαιρετικής σημασίας διημερίδα για την ανάδειξη και την παρουσίαση στο κοινό των ιδιαίτερα σημαντικών ανασκαφικών ευρημάτων στην περιοχή της Αρχαίας Αλάσαρνας (σημερινή Καρδάμαινα) στην Κω.

Οι ανασκαφικές εργασίες στην Καρδάμαινα της Κω ξεκίνησαν το 1985 μετά την τυχαία εύρεση αρχιτεκτονικών καταλοίπων κατά τη θεμελίωση ξενοδοχείου στο οικόπεδο Πατέρα-Τσαγκαρούλη, στη θέση Καμίνια ή Τσουκαλαριά, στα δυτικά όρια του σύγχρονου οικισμού της Καρδάμαινας.

Η ανασκαφή που ακολούθησε οδήγησε στην αποκάλυψη του ελληνιστικού ιερού του Απόλλωνα καθώς και τμήματος του παραλιακού οικισμού της παλαιοχριστιανικής Αλάσαρνας, θεμελιωμένου πάνω στα αρχαία ερείπια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανάληψη των ανασκαφικών εργασιών στο ελληνιστικό ιερό και τον παλαιοχριστιανικό οικισμό της Αλάσαρνας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει ως στόχους:

  • την αποκάλυψη, προστασία, συντήρηση και μελέτη των αρχιτεκτονικών καταλοίπων και των κινητών ευρημάτων καθώς και την τελική δημοσίευση του ιερού και του παλαιοχριστιανικού οικισμού,

  • την έρευνα και την εκπαίδευση των φοιτητών,

  • τη διεξαγωγή συστηματικής έρευνας και προετοιμασίας του χώρου στο σύνολό του, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ελκυστικός επισκέψιμος αρχαιολογικός προορισμός, εφόσον μάλιστα ο χώρος φιλοξενεί μια μακρά ιστορική περίοδο από τους ελληνιστικούς μέχρι τους πρώιμους βυζαντινούς αιώνες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναβάθμιση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Η διημερίδα συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Κω, τον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και τον Πνευματικό Όμιλο Κώων «Ο Φιλητάς».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 21 & 22 Οκτωβρίου 2017 στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Kos Hotel Junior Suites (Χαρμύλου 2, Κως)

Ώρα προσέλευσης – εγγραφές συνέδρων: 16:30 – 17:00

Το Δ.Σ. του Πνευματικού Ομίλου Κώων

«Ο ΦΙΛΗΤΑΣ»

[pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2017/10/FLYER.pdf»]

[pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2017/10/Αφίσα_τελ-1.pdf»]

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ