Μουζάλας: Επίσκεψη – αστραπή στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κω με τον «σκληροπυρηνικό» Βέλγο ομόλογό του Τέο Φράνκεν

9
2071

Επίσκεψη -αστραπή πραγματοποίησε σήμερα στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κω ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας με τον Βέλγο ομόλογό του Τέο Φράνκεν.

Σκοπός της επίσκεψης των δύο υπουργών, είναι να διαπιστώσουν από κοντά, τις συνθήκες που επικρατούν τόσο στο hot spot, όσο και στο ΠΡΟΚΕΚΑ Kω.

Υπενθυμίζεται ότι με τον εν λόγω Υπουργό ο κ. Μουζάλας είχε έρθει σε έντονη αντιπαράθεση στις 29/1/2016 όπως φαίνεται και στα τότε δημοσιεύματα:
Γ. Μουζάλας «Μας είπε ο Βέλγος να επιστρέφουμε τις βάρκες στη θάλασσα»

Αναφορικά με τις δηλώσεις του στο BBC περί σύστασης των Βέλγων να πνίγει η Ελλάδα μετανάστες στη θάλασσα ο κ. Μουζάλας το επιβεβαίωσε λέγοντας ότι τυπικά το pushback δεν είναι πνιγμός -επί της ουσίας όμως είναι- ενώ υπογράμμισε ότι το θέμα δεν ετέθη στη σύνοδο κορυφής επισήμως από τη βελγική πλευρά αλλά εν είδη προτάσεως στο περιθώριο.

«Το επαναλαμβάνω ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για Σένγκεν στη σύνοδο των υπουργών, ο μόνος που έθεσε μια πρόταση που είχε τρία σκέλη ήταν ο Βέλγος που ασχολείται με τη μετανάστευση, δεν είναι ακριβώς υπουργός. Είπε τρία πράγματα απίστευτα: το πρώτο ήταν να βγούμε από Σένγκεν, το δεύτερο να φτιάξουμε στρατόπεδα για 400.000 άτομα τουλάχιστον και το τρίτο ήταν να κάνουμε push back στη θάλασσα, όχι να τους πνίξουμε αλλά είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται και από το Διεθνές Δικαστήριο, έγινε στη διάρκεια του lunch, κανείς δεν συζήτησε το θέμα, προσπεράστηκε, μετά σε μια ιδιωτική συζήτηση του είπα ότι πέρα από το ιδεολογικό ζήτημα είναι και πρακτικό, ένα στρατόπεδο για 400.000 άτομα θέλει 170.000 αστυνομικούς, θέλει 30 εκατομμύρια φαγητό την ημέρα, 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα σαπούνι. Δεν υπάρχει για εμάς το στρατόπεδο», ανέφερε ο κ. Μουζάλας.

Ερωτηθείς για το εάν είναι πιθανό να αποκλειστεί για μερικούς μήνες η Ελλάδα από τη Σένγκεν απάντησε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνησή μας και οποιαδήποτε κυβέρνηση οφείλει να δρα σαν αυτό το πράγμα να υπάρχει σαν ενδεχόμενο και που πρέπει να το πολεμήσει».

«Μπορώ να σας εγγυηθώ είναι ότι θα παλέψω ώστε τέτοιες προτάσεις που δεν είναι επίσημες να φύγουν από το τραπέζι», πρόσθεσε.

Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης: «Ποτέ δεν είπα στο Μουζάλα να πετάξει τους πρόσφυγες στη θάλασσα»

Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης: «Ποτέ δεν είπα στο Μουζάλα να πετάξει τους πρόσφυγες στη θάλασσα»
Τελευταία ενημέρωση: 29.01.2016

Αρνείται κατηγορηματικά ο Βέλγος υφυπουργός αρμόδιος για το άσυλο και την μετανάστευση, Τεο Φράνκεν ότι ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, Γιάννη Μουζάλα να πετάμε τους πρόσφυγες στην θάλασσα.

Ο Τέο Φράνκεν, έκανε δηλώσεις τόσο την περασμένη Τετάρτη όσο και την Πέμπτη σε ΜΜΕ της χώρας του λέγοντας ότι αρνείται ότι προέτρεψε τον Έλληνα Υπουργό να απωθούνται οι μετανάστες στη θάλασσα.

«Σε καμία περίπτωση δεν κάλεσα τον Έλληνα συνάδελφό μου σε απωθήσεις μεταναστών, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πνίγονταν», τόνισε και πρόσθεσε: «Λυπάμαι βαθύτατα για τις γκροτέσκες αυτές δηλώσεις. Το Βέλγιο είναι μια χώρα με σεβασμό και υψηλά πρότυπα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και την παροχή διεθνούς προστασίας». Ο ίδιος Υπουργός σημειώνει ότι η διαμάχη αυτή έρχεται «τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται όλο και πιο απομονωμένη στην ευρωπαϊκή συζήτηση για τη μετανάστευση».

Ο Υφυπουργός αναφέρει ακόμη ότι ο προκειμένου ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μετεγκατάστασης μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν οι χώρες όπου καταφθάνουν οι μετανάστες – και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή – δεν αφήνουν τους μετανάστες να επιλέξουν πού θέλουν να εγκατασταθούν. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζήτησα τα κέντρα ταυτοποίησης (hotspots) στην Ελλάδα να λειτουργούν υπό ευρωπαϊκή διοίκηση».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μουζάλας τόσο χθες με δηλώσεις του στο BBC όσο και σήμερα μιλώντας στο MEGA είπε ότι ο Βέλγος υπουργός ζήτησε: Πρώτον να βγεί η Ελλάδα από τη Σένγκεν, δεύτερον στρατόπεδα για 400.000 άτομα και τρίτον να κάνουμε επαναπροώθηση στη θάλασσα των προσφύγων, μεταναστών. Και εκεί ο κύριος Μουζάλας αναρωτήθηκε: Τους πνίγεις, είναι ποινικό αδίκημα!

 

9 ΣΧΟΛΙΑ

    • ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ,ΑΛΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΓΕΝΟΛΟ-Ι- ΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΚΥΡΙΤΣΗ ΣΤΗΝ Ν.Δ.ΜΙΛΑΜΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ.

  1. Σιγά μη μάθαινε ο κόσμος ότι ερχόταν ο δοσίλογος και ανεπιθύμητος.πιο πολλά θα ταν τα επεισόδια έξω απ ότι μεσα.και για να χουμε καλό ερώτημα ήρθε να δει αν χωρουνε κι άλλοι;;γιατί εμένα εκεί πάει το μυαλό μου,

  2. Δήμαρχε.Άσε τα έργα(ποιά έργα;) και πιάσε το μεταναστευτικό. Σήμερα πάλι είσαι πρώτη μούρη στις εφημερίδες. Όλοι ξεχνάνε ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι για το νησί, ξεφτιλίζεις τον εχθρό, τον κ. Καματερό,ανοίγεις δρόμους για παραπάνω-ξέρεις εσύ- συμβάλεις στο να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πιο γρήγορα,και μπορείς να βάλεις και τίς αυξήσεις που προτείνει ο κ. Μυλωνάς δίχως να πάρει είδηση άνθρωπος…. Αυτή τη πολιτική δεν μάθαμε στο ΠΑΣΟΚ;Τι κάθεσαι τώρα κι ασχολείσαι με πάρκιν,δρόμους,σκουπίδια κ.λ.π.

    • Αν ο Κυρίτσης συμβάλει στο να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει προσφέρει στην πατρίδα

      Αλήθεια ο Μουζάλας που μας έσωσε γιατί δεν κάνει μια βόλτα στους δρόμους της Κω να πάρει τα συγχαρίκια του κόσμου;

      • Γιατί ξέρει πως εσείς οι Κώοι δέχεστε μόνο εκείνους που μας οδήγησαν στη καταστροφή,μας έβαλαν στα μνημόνια,έρχονται και τούς ταίζει ο Δήμαρχος σου ξοδεύοντας εξι(6.000.ευρω). Κατάλαβες γιατί δεν κάνει βόλτα;

    • διαλυσανε το νησι με το μεταναστευτικο.Αυτοι οι δυο ειναι οι κυριως υπευθυνοι,και πρεπει να τους αποδοθουν ευθυνες,και σε μεγαλο βαθμο,γιατι μιλαμε για την καταστροφη του νησιου. Οι αθεοφοβοι ουτε μια συγνωμη δεν ζητησαν απο τους κωους πολιτες……..

  3. ΣΥΡΙΖΑ: ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΠΟΥ ΕΞΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΑ HOTSPOTS ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ… ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ

    Μπορεί οι συριζαίοι να είναι στην κυβέρνηση, αλλά δεν διστάζουν να δικαιολογούν τους Αφρικανούς λαθρομετανάστες της Μόριας Λέσβου, που κάθε λίγο και λιγάκι τα κάνουν όλα λίμπα, γιατί είναι… εγκλωβισμένοι. Ιδού το ρεπορτάζ της επίσημης ιστοσελίδας του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο φαίνεται καθαρά η θέση που παίρνουν τα συντρόφια:«Εξέγερση εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στο hotspot της Μόριας – Παρέμβαση της αστυνομίας, 30 συλλήψειςΚατεστάλη με παρέμβαση ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, που έκαναν χρήση δακρυγόνων, η εξέγερση Αφρικανών μεταναστών, στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Λέσβου, στη Μόρια. Ο καταυλισμός έχει εκκενωθεί, ιδιαίτερα από τις οικογένειες που έχουν καταφύγει σε ελαιώνες κοντά στο χωριό Μόρια. Οι Αφρικανοί μετανάστες διαμαρτύρονταν για τον πολύμηνο εγκλεισμό τους και τη μη εξέταση του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλει…».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ