Ν.Μ: Εργατική Πρωτομαγιά σήμερα, μετά την ήττα του 1989 (ΦΩΤΟ Συγκέντρωση 1965 στην Κω για Ασφαλιστικό)

9
1676

ΘΕΜΑ: Εργατική Πρωτομαγιά σήμερα, μετά την ήττα του 1989

— Η Πρωτομαγιά με το Εργατικό Κίνημα και την Αριστερά είναι βίοι παράλληλοι. Η αριστερά έθεσε σε πολιτικό επίπεδο τις διεκδικήσεις του κόσμου της εργασίας και καθοδήγησε τις πολιτικές συγκρούσεις 19ου και 20ου αιώνα.

—Την Πρωτομαγιά του 1982, μετά την συγκέντρωση (όπως κάθε χρόνο με την παρουσία λίγων εργαζομένων, στην αρχή της ελπιδοφόρου σοσιαλδημοκρατικής περιόδου της εποχής, με Α. Παπανδρέου, Μιτεράν Γαλλία, Κράξι Ιταλία, Γκονζάλες Ισπανία, Σμιθ Γερμανία και με κραταιή την σοσιαλιστική οικοδόμηση στην Ανατολική Ευρώπη) στην Πλατεία Ελευθερίας ο κ. Παναγιώτης ο σιδεράς, κομμουνιστής από τα πέτρινα χρόνια του 1950, σχολιάζει σε μας τους νεώτερους: ‘’εσείς θα ζήσετε τον σοσιαλισμό!’’ και μας δίνει την φωτογραφία του 1965 με την πρώτη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου για το ασφαλιστικό: ‘’να ‘ρθει το ΙΚΑ στην Κω’’. Η φωτογραφία μένει αλλά ο σοσιαλισμός έχει απομακρυνθεί από τον ορίζοντα μας! Στο τέλος του «σύντομου 20ου αιώνα», το 1989 η κατάρρευση του «υπαρκτού» θα αφήσει τα ίχνη στην κριτική σκέψη όμως δεν θα την εξαφανίσει. Η ήττα του 1905 στην Ρωσσία οδηγησε για μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση και ανασυγκρότηση από τον Λένιν και οδήγησε το 1914 στην αποσάρθρωση της Β’ Διεθνούς, λόγω της φιλοπόλεμης στάσης των «μετριοπαθών» σοσιαλιστών για να ξεδιπλωθεί σε όλη της την έκταση η σύγκρουση, πολιτική και θεωρητική, ανάμεσα στους (διεθνιστές) επαναστάτες και τους (πατριώτες) σοσιαλδημοκράτες.

Ο Ελβετός Ρ. Κεσεγιάν  μελετά την κατάσταση στο σημερινό κόσμο στο έργο του : ‘’Αριστερό ημισφαίριο, σκέψη και πράξη μετά την ήττα’’ κατηγοριοποιεί την αριστερά σε 6 ομάδες:

Α. πρώτη ομάδα είναι οι «μετανοημένοι» μετά το ’89 με πολλούς διανοούμενους να κολακεύονται με το ρόλο του συμβούλου του Ηγεμόνα σε κάθε κράτος και σε διεθνείς οργανισμούς, που τους οδήγησε στην ενσωμάτωση και την κρατικοποίηση.

Β. δεύτερη κατηγορία είναι οι «πεσιμιστές», σκεπτικιστές όσον αφορά τη δυνατότητα να ανατραπεί ο καπιταλισμός σε ορατό μέλλον οι οποίοι είτε περνούν στους «μετανοημένους» είτε προσπαθούν να συνδυάζουν απαισιοδοξία και ριζοσπαστισμό.

Γ. Τρίτη περίπτωση είναι οι «αντιστεκόμενοι», από τους αναρχίζοντες ως τους πάσης φύσεως μαρξιστές και κομμουνιστές.

Δ. μια ευρεία τέταρτη εκπροσωπούν οι «καινοτόμοι» που αναθεωρούν τα δεδομένα.

Ε. πέμπτη περίπτωση είναι οι «αντι-ειδικοί», πρόκειται κυρίως για πανεπιστημιακούς, οικονομολόγους και κοινωνιολόγους που επιχειρούν μια εσωτερική κριτική στο επιστημονικό τους πεδίο ή δραστηριοποιούνται σε θεματικά κινήματα.

Ζ. τελευταία κατηγορία είναι οι «καθοδηγητές»: μέλη πολιτικών οργανώσεων, όπως ο Γάλλος φιλόσοφος Ν. Μπενσαΐντ, επικεφαλής αντάρτικων κινημάτων όπως ο Μάρκος· και στελέχη αριστερών κυβερνήσεων όπως ο Ά. Λινέρα.

—Οι προοπτικές μετά την ήττα, μας λέει ο Ρ. Κεσεγιάν, είναι:  

Ο σοσιαλισμός να καταλήξει μια ιστορική παρένθεση: Τον 17ο και 18ο αιώνα, οι ιησουϊτικές κοινότητες είχαν οργανωθεί σε εξισωτική βάση, σέβονταν τα έθιμα των αυτοχθόνων και ενέπνεαν με το παράδειγμά τους στοχαστές όπως ο Βολταίρος και ο Μοντεσκιέ. Όμως ο ισπανικός θρόνος τις διέλυσε κάνοντάς τους οριστικά παρελθόν.

Δεύτερο σενάριο ο ριζικός μετασχηματισμός του σοσιαλισμού: η αμφισβήτηση, λόγου χάρη, του πρωτείου της εργατικής τάξης στην υπόθεση της κοινωνικής αλλαγής ή η εγκατάλειψη του στρατιωτικού στρατηγικού μοντέλου – της λενινιστικής «ανάγνωσης».

Τρίτη δυνατότητα ο σοσιαλισμός να εγκαινιάσει έναν καινούριο κύκλο επαναστάσεων, που θα αναφέρονται στην ίδια «μήτρα» – ότι δηλαδή έκανε η Γαλλική Επανάσταση με το 1848, την Κομμούνα και το Λαϊκό Μέτωπο.

Και το τέταρτο σενάριο αυτό της «ολικής επαναφοράς» του σοσιαλισμού, όπως συνέβη με τον φιλελευθερισμό: θρίαμβος ως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βαθιά κρίση, επιθετική ανάκαμψη.

—Παρά τις διαδοχικές ήττες η ριζοσπαστικοποίηση της δεκαετίας του ’90 και η συζήτηση για τον «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα» αποκλείουν το σενάριο της «παρένθεσης». Αντίστοιχα αποκλείεται και το ενδεχόμενο της ολικής επαναφοράς αφού ο βιομηχανικός πολιτισμός, που γέννησε τον ιστορικό κομμουνισμό δεν έχει εξαλειφθεί, έχει όμως μετασχηματιστεί σε βάθος.

Πιθανότατα η προοπτική του σοσιαλισμού θα κριθεί ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο σενάριο, αλλά υπό τρεις όρους:

Ο πρώτος είναι το ζήτημα της στρατηγικής. Στον 20ο αιώνα, κάθε επαναστατικό συμβάν συνδύασε, σε διάφορες αναλογίες, την εξεγερτική γενική απεργία (όπως η Κομμούνα και το ρωσικό 1917) με τον παρατεταμένο λαϊκό πόλεμο (βλ. Κίνα και Βιετνάμ). Η αμφισβήτηση του μοντέλου αυτού δεν μπορεί να στηρίζεται, όπως συμβαίνει επί δεκαετίες για διάφορες σοσιαλδημοκρατικές προσεγγίσεις. Ανανεωμένο από μια ενδεχόμενη συνάντηση με την πολιτική ανυπακοή (Γκάντι) και επικαιροποιημένο με βάση τις τελευταίες αποτυχίες των αριστερών κυβερνήσεων, το μοντέλο του 20ού αιώνα οδηγεί αναπόφευκτα στην έννοια της «στρατηγικής κρίσης» – άρα στην επικαιρότητα του «κόμματος-στρατηγού».

Οι άλλοι 2 κρίσιμοι πυλώνες είναι το οικολογικό ζήτημα και η επείγουσα ανάγκη μιας θεωρίας που, στο πρότυπο του Μαρξ, να επιχειρήσει τη συνολική εκτίμηση του πλανητικού οικολογικού προβλήματος, συνδέοντάς το ταυτόχρονα με ένα μαχητικό εργατικό κίνημα. Και βέβαια το ζήτημα γενικά της θεωρίας: είναι πιθανό παρά τα κινήματα που εμφανίζονται στις ΗΠΑ, η αμερικανοποίηση της κριτικής θεωρίας (με την έννοια του ελιτίστικου διαχωρισμού αμερικανικών πανεπιστημίων και πολιτικής) «να φέρει το σπέρμα της πολιτικής εξουδετέρωσής της».

—Το θέμα της αλλαγής στον σημερινό κόσμο είναι ανοικτό ζητημα και μας το θέτει η σημερινή εργατική πρωτομαγιά.

Ν. Μυλωνάς

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. H ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΤΖΟΥΖΕΙ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ…

    Ο «ΠΡΩΤΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ», ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ ΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ», ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ ΑΡΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΤΟ 8ΩΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ!ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ.http://www.makeleio.gr/%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF/h-%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%84/

  2. Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΕΠΑΧΘΕΣ ΧΡΕΟΣ ΤΟ 1936.

    ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ Έβαλαν την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου (παππού ΓΑΠ), με Υπ. Οικονομικών το Κων/νο Μητσοτάκη να αναγνωρίσει και να επαναδιαπραγματευτεί τα διαγραμμένα χρέη, και αυτά που είχε επιτύχει την διαγραφή τους ο Ι. ΜΕΤΑΞΑΣ, ως εξής:Πρώτο: Αναγνωρίστηκε, αφενός ότι η Ελλάδα θα αποπλήρωνε τα δάνειά της από το 1881 με ποσά διπλάσια από την αξία τους (!), αφετέρου ότι θα έπρεπε να καταβληθεί στους δανειστές, ως ασφάλιστρο κινδύνου (να και το CDS) ποσό ίσο με το 60-70% του κεφαλαίου! ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 2,5 ΦΟΡΕΣ ΕΠΑΝΩ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ!!!
    Τα 100 έγιναν αυτομάτως 270…!!!
    Μια ζωή σκλαβιά μέσω ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ χρέους και μέσω ξεπουλημένων πολιτικάντηδων!

  3. Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΕΠΑΧΘΕΣ ΧΡΕΟΣ ΤΟ 1936.

    ΚΑΙ ΤΟ 1963 Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΝ ΚΩΝ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΟ ΕΠΑΝΕΦΕΡΑΝ ΜΕ ΦΕΚ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΜΕΝΟ!! ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΠΛΗΡΩΝΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2009!!!.ΠΑΛΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟ 201Ο. ΤΥΧΑΙΟ ?ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ? ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ. ΤΥΧΑΙΟ?ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ?ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ 3 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.
    ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ!!!!!!ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ!!!!!!!

  4. νικο οι παλιοι αριστεροι ηταν πατριωτες ειχαν την ελληνικη σημαια.εσεις

    ειστε γερμανοδουλοι προδοτες της εργατικης ταξης.

  5. Ιδού το νέο Μνημόνιο – Τα επιπλέον μέτρα για το 2018 – Δέσμευση και της ΝΔ! ΟΛΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ!!!!

    ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ…Τα πλήρη κείμενα έχουν ως εξής:
    ΚΕΙΜΕΝΟ 1 ΚΕΙΜΕΝΟ 2 ΚΕΙΜΕΝΟ 3 ΚΕΙΜΕΝΟ 4.https://hellasforce.com/2017/05/01/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%87%CE%B7-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BB%CE%AE%CF%81%CE%B7-%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC/

  6. Η κατάσταση της οικονομίας είναι εντελέως τραγική, με τα συνεχή μνημόνια, τους φόρους, ενώ ο λαός κυριαρχείται από ένα παντελώς άθλιο και διεφθαρμένο πολίτικο σύστημα, που μπροστά του ωχριούν όλα τα προηγούμενα διεφθαρμένα πολιτικά καθεστώτα που πέρασαν από την πατρίδα μας.
    Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με την μεγάλη πολιτική και οικονομική αναταραχή που κυριαρχεί στην χώρα, την έντονη εισροή λαθρομεταναστών λόγω της πολιτικής ανοιχτών συνόρων των κυβερνώντων της και όλα τα δεινά που αυτή έχει συσωρεύσει, την ωμή ανατροπή της λαϊκής θέλησης με το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2015, και τα συνεχή σκάνδαλα όλων των πολιτικών κομμάτων, τα ασύστολα ψέματα τους, του συνεχούς ξεπουλήματος της χώρας και των πόρων της στους ξένους (τρόικα), τα σύμφωνα συμβίωσης, τις απειλές και προκλήσεις των Τούρκων, δείχνουν μία εικόνα απόλυτης σήψης και πλήρους παρακμής, όσο ποτέ άλλοτε για την χώρα μας.

  7. Παράλληλα στις μέρες μας ο Τσίπρας και όλο το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης μαζί με αυτόν, έχει λάβει υποσχέσεις για βοήθεια και στήριξη του στα σχέδια του από την Γερμανία και τις ΗΠΑ (κυρίως την δεύτερη). Για αυτό τον λόγο συνεχίζουν απτόητοι την καταστροφή της χώρας μην ενδιαφερόμενοι καθόλου για τις αντιδράσεις των Ελλήνων. Όμως όπως και παλιότερα με τον Ιωαννίδη οι ίδιες αυτές δυνάμεις υποστηρίζουν υπόγεια τους Τούρκους, οι οποίες παρά της διαβεβαιώσεις τους ότι θα εμποδίσουν την Τουρκία να επέμβει ενάντια στην Ελλάδα, στην πράξη παίρνουν την κυριαρχία της χώρας μας μαζί με τους Τούρκους, ιδιαίτερα στο Αιγαίο (με το πρόσχημα της ροής των ροών των λαθρομεταναστών).ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ.https://hellenicsunrise.blogspot.gr/2017/04/1974-1974.html

  8. Δ ι α χ ρ ο ν ι κ ώ ς ... «Το έθνος ημών βλακίεται και μαλακίεται» [Βησσαρίων (1403-1472)].

    Ή με τον Αντίχριστο Πάπα ή με το Ισλάμ… Ή με την Αγγλία ή με τη Γερμανία… Ή με τις ΗΠΑ ή με την Ρωσία… Το να σοβαρευτούμε ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, ούτε που μάς περνά κάν από το μυαλό μας.http://esxatianasxesi.blogspot.gr/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ