Μ. Κόνσολας: Να ανασταλεί η διαδικασία ανάρτησης & κύρωσης των δασικών χαρτών (ορθολογικοί κανόνες)

0
487

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Να ανασταλεί η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών στην Πάτμο, στη Σύμη και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου για να διαμορφωθούν ορθολογικοί κανόνες»

Την αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, στην Πάτμο, στη Σύμη και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες.

Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι όλοι θέλουμε και επιδιώκουμε να υπάρχουν δασικοί χάρτες, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια ορθολογική προσέγγιση και να αντιμετωπιστούν οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην Πάτμο, στη Σύμη και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

«Είναι αδιανόητο το 80% της Πάτμου, των γύρω νησιών που ανήκουν διοικητικά στον Δήμο Πάτμου, καθώς και της Σύμης, να θεωρούνται δάσος, σύμφωνα με την ανάρτηση των χαρτών», τόνισε ο κ. Κόνσολας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις.

«Σας είχαμε προειδοποιήσει ότι ο νόμος για τους δασικούς χάρτες που φέρατε το 2016, ο νόμος 4389 ήταν πρόχειρος και θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην εφαρμογή και κυρίως στη διαδικασία που αντιμετωπίζει αυτός ο νόμος.

Το γεγονός ότι πριν από ένα μήνα αναγκαστήκατε να φέρετε νέα τροπολογία και σήμερα φέρατε σχέδιο νόμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αποδεικνύει ότι ο νόμος 4389 του 2016 δεν ήταν απλά ανεπαρκής και πρόχειρος, ήταν, κυριολεκτικά, ένα «γονατογράφημα» που αγνοεί βασικές παραμέτρους και ιδιαιτερότητες και προκαλεί τεράστια αναστάτωση και ταλαιπωρία στους πολίτες.

Ουσιαστικά, βάζει σε μια μεγάλη περιπέτεια τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι υποβάλλονται σε ταλαιπωρία και έξοδα για να υπερασπιστούν τα αυτονόητα για την περιουσία τους.

Σας είχαμε επισημάνει όλα αυτά τα προβλήματα, κύριε Υπουργέ. Στις 17-2-2017 καταθέσαμε ερώτηση με επικεφαλής τον κ. Σκρέκα (την οποία συνυπέγραψαν και τριάντα πέντε Βουλευτές), επισημαίνοντας την απόγνωση των πολιτών για τους δασικούς χάρτες. Επιτρέψτε μου να την καταθέσω στα Πρακτικά, σε συνδυασμό με την ερώτηση που κατέθεσα και εγώ, αναδεικνύοντας το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Πάτμο και στη Σύμη, όπου το 80% των νησιών θεωρείται πλέον δασική έκταση και ακόμα μέχρι σήμερα, κύριε Υπουργέ, δεν έχετε απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις.

Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αγροτικές εκτάσεις χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, οι οποίες για ένα διάστημα εγκαταλείφθηκαν από τους έχοντες της κυριότητα. Αυτές οι εκτάσεις μετατράπηκαν σε δάσος και τώρα οι ιδιοκτήτες τους, εφόσον δεν υπάρχουν συμβόλαια ή τίτλοι ιδιοκτησίας, πρέπει να εμπλακούν σε μια αντιδικία με το Δημόσιο για να βρουν το δίκιο τους.

Όμως, θα μπορούσε ελέγξετε τη δυνατότητα – ως λύση- και για όσους έχουν τίτλους κυριότητας με συνεχή και διαρκή διαδοχή, να μην υποβληθούν σε αυτή την ταλαιπωρία».

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει ανακύψει, δίνοντας ως παράδειγμα την Πάτμο, ο κ. Κόνσολας τόνισε:

«Το 80% της Πάτμου και των γύρω νησιών που ανήκουν διοικητικά στο Δήμο Πάτμου, θεωρούνται πλέον δάσος.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τα 42.000 στρέμματα τα 31.000 αλλάζουν χρήση αφού θεωρούνται δάσος.

Και γιατί θεωρούνται δάσος;

Γιατί υπάρχει μια στρεβλή ερμηνεία για το ποια φυτά θεωρούνται δασικά. Δηλαδή, οι χαμηλοί θάμνοι, τα φρύγανα θεωρούνται δάσος και, δυστυχώς, δεσμεύονται τεράστιες εκτάσεις.

Δεν ελήφθησαν υπόψιν οι ζώνες οικιστικού ελέγχου με το ΦΕΚ 621/2001, γιατί αυτές τις ισχύουσες ζώνες οικιστικού ελέγχου, από τη στιγμή που έρχεται μια άλλη δημόσια υπηρεσία, η δασική υπηρεσία, τους αγνοεί και δημιουργεί ένα τεράστιο χωροταξικό πρόβλημα. Στην ουσία, ακυρώνει αυτό που ήδη υπάρχει, εγκλωβίζοντας επενδύσεις και θέτοντας εν αμφιβόλω ιδιωτικές περιουσίες.

Ακόμα, όμως, και με τις συγκεκριμένες ΖΟΕ υπήρχε πρόβλημα, αφού απαγορεύτηκε η δόμηση στη χώρα της Πάτμου, ενώ δεν προχώρησε και η επέκταση οικισμών.

Δεν ελήφθη, επίσης, υπόψιν ότι η Πάτμος, η Σύμη, όπως και όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, ήταν οι τελευταίες περιοχές που ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό, αφού τελούσαν υπό Ιταλική κατοχή, με ό, τι αυτό σημαίνει για τα προβλήματα που υπάρχουν με συμβόλαια και τίτλους ιδιοκτησίας.

Αγνοείτε, επίσης, και την ιδιαιτερότητα της Πάτμου, αφού τα κτήματά της είναι αναπαλλοτρίωτα αφού προέρχονται από την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Να σας θυμίσω ότι το νησί παραχωρήθηκε στην Ιερά Μονή το 1088 με χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Αλέξιου του Κομνηνού.

Σας επισημαίνω ότι κάποιοι αγόρασαν εκτάσεις και ακίνητα για να επενδύσουν στο νησί με βάση αυτά τα δεδομένα. Πλέον το ίδιο το Κράτος αμφισβητεί την ιδιοκτησία και το νόμο της αγοράς, έχοντας, όμως, εισπράξει και τους σχετικούς φόρους και τα έσοδα προηγουμένως.

Είναι ιδιαιτερότητες που ουδείς έλαβε υπόψιν του όταν καθόριζε το κανονιστικό πλαίσιο του Νόμου 4389 του 2016, που δημιούργησε και το πρόβλημα.

Κύριε Υπουργέ, οφείλετε να αναστείλετε τη διαδικασία ανεξαρτήτως και κυρίως των δασικών χαρτών στην Πάτμο, στη Σύμη και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

Το να είναι τα νησιά αυτά κατά 80% δάσος δεν είναι ορθολογισμός, κύριε Υπουργέ. Είναι παραλογισμός.

Παρά το ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν και θετικές αναφορές και δεν πρέπει να τις μηδενίζουμε, η φιλοσοφία του, όμως, και η αντιμετώπιση του ζητήματος των δασικών χαρτών – ιδιαίτερα της Δωδεκανήσου – από την Κυβέρνηση κινείται στο πεδίο του αυτοσχεδιασμού, της προχειρότητας και της ακραίας εισπρακτικής λογικής.

Η πολιτική απαιτεί αλήθεια, λογική και ευθύνη. Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, οι πολίτες κρίνουν αν τα τρία αυτά στοιχεία δεν αποτελούν είδος εν ανεπαρκεία σε αυτήν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ