Στη Βουλή η έλλειψη προσωπικού των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στα Δωδεκάνησα από τον Μ. Κόνσολα

0
673

ΘΕΜΑ: «Στη Βουλή φέρνει ο Μάνος Κόνσολας το θέμα της έλλειψης προσωπικού των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στα Δωδεκάνησα»

 

Το θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στα Δωδεκάνησα αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Αχτσιόγλου, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, εκφράζοντας, παράλληλα, και την ανησυχία του για τη φημολογία περί κατάργησης υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στα νησιά.

Στην Ερώτησή του επισημαίνει ότι στα Δωδεκάνησα, λόγω της εποχικότητας που χαρακτηρίζει την απασχόληση στα τουριστικά επαγγέλματα, δημιουργείται υψηλός φόρτος εργασίας στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ που εξυπηρετούν πολίτες και εργαζόμενους.

Η υποστελέχωση, όμως, των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στα Δωδεκάνησα έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει υψηλός δείκτης εξυπηρέτησης των πολιτών, παρά τις προσπάθειες που κάνουν οι εργαζόμενοι. Υπάρχουν ξενοδοχοϋπάλληλοι που περιμένουν να εισπράξουν το επίδομα ανεργίας τρεις και τέσσερις μήνες μετά τη διακοπή της εργασιακής τους σχέσης.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι:

– Στο ΚΠΑ ΟΑΕΔ στην πόλη της Ρόδου εργάζονται 23 υπάλληλοι (εκ των οποίων απουσιάζουν ένας με άδεια ανατροφής τέκνου και ένας άδεια κυήσεως). Μέσα σε δύο χρόνια μειώθηκε κατά επτά άτομα ο αριθμός των υπαλλήλων. Πρέπει να τονιστεί, ότι οι υπάλληλοι φέτος εξυπηρέτησαν περίπου 13.000 άνεργους συναλλασσόμενους πολίτες, τους μήνες Οκτώβριο – Φεβρουάριο, ενώ παράλληλα εξυπηρετούνται πολίτες και στα τμήματα προγραμμάτων απασχόλησης και μητρότητας.

– Στο ΚΠΑ ΟΑΕΔ στην Κω εργάζονται 4 μόνο υπάλληλοι, (μαζί με την προϊσταμένη), που είναι επιφορτισμένοι με την εξυπηρέτηση πάνω από 10.000 ανέργων συναλλασσόμενων πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων που εντάσσονται στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ από τις περιοχές του Βορείου συγκροτήματος της Δωδεκανήσου.

– Στο ΚΠΑ ΟΑΕΔ στον Αρχάγγελο της Ρόδου υπάρχουν 8 εργαζόμενοι μαζί με τον Προϊστάμενο), που εξυπηρετούν μεγάλο μέρος της κεντρικής και Νότιας Ρόδου. Ο αριθμός των συναλλασσόμενων πολιτών, ειδικά των ανέργων, είναι  πάνω από 8.000.

Επισημαίνει, επίσης, ότι δεν υπάρχει σε όλα τα νησιά ανταποκριτής του ΟΑΕΔ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Καστελλόριζο, όπου δεν υπάρχει ούτε ΚΕΠ, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκάζονται να μεταβούν στη Ρόδο προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κυρία Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

ΘΕΜΑ: «Υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στα Δωδεκάνησα»

 

Κυρία Υπουργέ,

Στα Δωδεκάνησα, λόγω της εποχικότητας που χαρακτηρίζει την απασχόληση στα τουριστικά επαγγέλματα, δημιουργείται υψηλός φόρτος εργασίας  στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, που εξυπηρετούν πολίτες και εργαζόμενους.

Η υποστελέχωση, όμως, των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στα Δωδεκάνησα, έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει υψηλός δείκτης εξυπηρέτησης των πολιτών, παρά τις προσπάθειες που κάνουν οι εργαζόμενοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τρία καταστήματα των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ στην πόλη της Ρόδου, στην Κω και στον Αρχάγγελο είναι υποστελεχωμένα και αδυνατούν να ανταποκριθούν στο έργο τους.

Συγκεκριμένα:

– Στο ΚΠΑ ΟΑΕΔ στην πόλη της Ρόδου την παρούσα χρονική περίοδο υπηρετούν 23 υπάλληλοι (εκ των οποίων απουσιάζουν ένας με άδεια ανατροφής τέκνου και ένας άδεια κυήσεως). Μέσα σε δύο χρόνια μειώθηκε κατά επτά άτομα ο αριθμός των υπαλλήλων. Πρέπει να τονιστεί, ότι οι υπάλληλοι φέτος εξυπηρέτησαν περίπου 13.000 άνεργους συναλλασσόμενους πολίτες, τους μήνες Οκτώβριο – Φεβρουάριο, ενώ παράλληλα εξυπηρετούνται πολίτες και στα τμήματα προγραμμάτων απασχόλησης και μητρότητας.

– Στο ΚΠΑ ΟΑΕΔ στην Κω εργάζονται 4 μόνο υπάλληλοι (μαζί με την προϊσταμένη), που είναι επιφορτισμένοι με την εξυπηρέτηση πάνω από 10.000 ανέργων συναλλασσόμενων πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων που εντάσσονται στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ από τις περιοχές του Βορείου συγκροτήματος της Δωδεκανήσου.

– Στο ΚΠΑ ΟΑΕΔ στον Αρχάγγελο της Ρόδου υπάρχουν 8 εργαζόμενοι (μαζί με τον Προϊστάμενο), που εξυπηρετούν μεγάλο μέρος της κεντρικής και Νότιας Ρόδου. Ο αριθμός των συναλλασσόμενων πολιτών, ειδικά των ανέργων, είναι  πάνω από 8.000.

Πρέπει να αναφερθεί, επίσης, ότι δεν υπάρχει σε όλα τα νησιά ανταποκριτής του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να πρέπει να μετακινηθούν στη Ρόδο για να εξυπηρετηθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Καστελλόριζο, όπου δεν υπάρχει ούτε ανταποκριτής ΟΑΕΔ, αλλά ούτε και ΚΕΠ.

Υπάρχουν, ήδη, αρνητικές επιπτώσεις στην υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στα Δωδεκάνησα, αφού πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι καθυστερούν να εισπράξουν το επίδομα ανεργίας ακόμα και τρεις ή και τέσσερις μήνες μετά την διακοπή της εργασιακής τους σχέσης.

Ιδιαίτερη, μάλιστα, ανησυχία έχει δημιουργηθεί από την έντονη φημολογία για την κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στα Δωδεκάνησα, που είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, λόγω των αποστάσεων αλλά και της γεωγραφικής ασυνέχειας.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται η Κυρία Υπουργός

 

  1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στα Δωδεκάνησα και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την κάλυψη των κενών θέσεων και την ενίσχυσή τους με προσωπικό.
  2. Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί για τη βελτίωση των υποδομών στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στα Δωδεκάνησα και για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους.
  3. Εάν ισχύει η φημολογία που αναπτύσσεται για επικείμενη κατάργηση και συγχώνευση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στα Δωδεκάνησα.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ