Μπουρλότο στη ΝΔ με δήλωση Μεϊμαράκη για Κυριάκο: «Τσάμπα μάγκας» – Ρήξη με Καραμανλικούς

6
1216

Ποια η δήλωση του Μεΐμαράκη που ξεσήκωσε πόλεμο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Τι απαντάει η ΝΔ;

Μείζον θέμα στη ΝΔ ανοίγει μετά από παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, εξαπέλυσε «βόμβες» κατά της στρατηγικής Μητσοτάκη.

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος αποδόμησε τη λογική Μητσοτάκη -σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει περιθώριο πολιτικής συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ- λέγοντας:

«Από τη στιγμή που και ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει την ίδια πολιτική με τη ΝΔ, πόσω μάλλον που αν τα ψηφίσει θα τα εφαρμόσουμε, και αν βγούμε κι εμείς αύριο τα ίδια θα κάνουμε, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε τρία-τέσσερα βασικά πράγματα -όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα- που αφορούν την κρίση.

Εγώ ήμουν πάντα υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Ήμουν και το 2015, είμαι και τώρα και αυτή είναι η κουλτούρα του κόμματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη». Ωστόσο, απέδωσε ευθύνη και στον Αλέξη Τσίπρα για την αδυναμία εθνικής συνεννόησης, λέγοντας ότι εκείνος θα έπρεπε να πάρει την πρωτοβουλία.

Ο κ. Μεϊμαράκης όμως δεν έμεινε εκεί, αλλά προχώρησε ένα βήμα ακόμα, εκτοξεύοντας πυρά και για τη χθεσινή τοποθέτηση Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 ότι η ΝΔ δε θα ψηφίσει τα μέτρα που θα κλείνουν τη δεύτερη αξιολόγηση: «Είναι τσάμπα μαγκιά να λες «δεν ψηφίζω τα μέτρα» ή να λες «θα αποχωρήσω από τη Βουλή», όπως είπε ο Λοβέρδος, από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία στη Βουλή και δεν διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ».

Μάλιστα, αν η αντιπολίτευση αποχωρήσει από τη Βουλή, η ψηφοφορία θα γίνει επί των παρόντων και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνεται ακόμα περισσότερο, εκτίμησε ο κ. Μεϊμαράκης. «Το 2015 η ΝΔ αποφάσισε να ψηφίσει τη συμφωνία για να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ. Τότε, εισηγητής ήταν ο Κωστής Χατζηδάκης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ.

«Στα κόμματα δεν υπάρχει μία, αλλά περισσότερες απόψεις. Υπάρχουν αυτοί που θέλουν να ικανοποιήσουν το 5% και οι άλλοι που θέλουν να διευρύνουν τα όρια», επεσήμανε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υποστηρίζοντας ότι απ’ όπου πέρασε είχε στόχο τη διεύρυνση και την πρωτιά της παράταξης (ΔΑΠ, ΟΝΝΕΔ, Γραμματεία ΝΔ).

Σαν «βόμβα» έσκασε στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ η είδηση σύμφωνα με την οποία ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, «άδειασε» με τόσο ξεκάθαρο τρόπο τον νυν πρόεδρο, Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα όσους λένε ότι δεν θα ψηφίσουν την επερχόμενη συμφωνία, «τσάμπα μάγκες».

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, δήλωσε ευθαρσώς πως η ΝΔ «δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιοδήποτε μέτρα ή αντίμετρα».

Πώς όμως οδηγήθηκαν τα πράγματα στην «έκρηξη» Μεϊμαράκη;

 

Καλά ενημερωμένες πηγές για τα «γαλάζια» δρώμενα, σημειώνουν πως όλα ξεκίνησαν από την πρωινή συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στον Real Fm, στην οποία δήλωσε ότι η ΝΔ κακώς ψήφισε τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, όταν δηλαδή πρόεδρος του κόμματος ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ωστόσο, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν πως για την επίμαχη δήλωση Βορίδη, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να στηριχθεί η απόφαση που επικράτησε στο κόμμα το 2015.

Αντιθέτως, η ΝΔ επέλεξε να αντιδράσει «σφυρίζοντας αδιάφορα», προκαλώντας την «έκρηξη» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη μερικές ώρες αργότερα.

Η αμηχανία της ΝΔ και η βολική ερμηνεία του περιστατικού

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πειραιώς, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμανε συναγερμός προκειμένου να εξεταστεί το πώς πρέπει να αντιδράσει ο πρόεδρος της ΝΔ στο ισχυρό ράπισμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Επίσημη αντίδραση για το περιστατικό δεν υπήρξε (μέχρι τουλάχιστον την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές), παρά μόνο άτυπη μέσω κύκλων, οι οποίοι βρήκαν μια ερμήνευσαν την οργισμένη δήλωση Μεϊμαράκη, ως επίθεση μόνο κατά του Μάκη Βορίδη και όχι κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης μας ενημέρωσε, πως τα όσα είπε αναφέρονταν σε δηλώσεις του Μάκη Βορίδη και αφορούσαν το 2015 και την τότε στάση της ΝΔ στη Βουλή, και δεν είχαν καμία σχέση με τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του».

Σε δηλώσεις του Μάκη Βορίδη, φέρεται τελικά να απαντούσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σχετικά με τις “τσάμπα μαγκιές”, όπως τις χαρακτήρισε όσων λένε “εκ του ασφαλούς, δεν ψηφίζω”.
Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε πως τα όσα είπε, απαντούσε σε δηλώσεις του Μάκη Βορίδη, ο οποίος μιλώντας στον ρ/σ Real News, υπεραμύνθηκε της άποψής που είχε το καλοκαίρι του 2015 και που όπως δηλώνει είχε εκφράσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, το κόμμα του να μην ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο.

Ο Μάκης Βορίδης, δήλωνε συγκεκριμένα: “Επί της αρχής εκείνο το οποίο λέμε στη ΝΔ είναι ότι βεβαίως πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, όπως και να κλείνουν όλες οι αξιολογήσεις, αυτό είναι στάση μας επί της αρχής. Το περιεχόμενο όμως αυτών των αξιολογήσεων βαρύνει αποκλειστικά την ελληνική κυβέρνηση και πως διαπραγματεύεται. Προσωπική μου άποψη τότε, την οποία εξέφρασα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ότι δεν έπρεπε να έχουμε ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο.”

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τους οποίους συνάντησε στους διαδρόμους της Βουλής, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης απάντησε στον Μάκη Βορίδη “καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι το 2015 με σήμερα δεν είναι το ίδιο. Το 2015 η κυβέρνηση δεν είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία και εάν δεν ψηφίζαμε εμείς και τα υπόλοιπα κόμματα τη συμφωνία, η Ελλάδα θα ήταν εκτός ευρώ. Εμείς τότε κρατήσαμε τη χώρα στην ΕΕ. Σήμερα δεν είναι το ίδιο. Σήμερα η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία και μπορεί να ψηφίσει τη συμφωνία. Οι δύο λοιπές περίοδοι δεν είναι συγκρίσιμες”.

Μετά τον πανικό που προκάλεσαν οι δηλώσεις Μεϊμαράκη, στη Νέα Δημοκρατία, υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του νυν και του πρώην προέδρου του κόμματος, για να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις μεταξύ τους σχέσεις.

Βέβαια, μπορεί μεταξύ Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη να μην υπάρχει θέμα, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις σχέσεις Μεϊμαράκη – Βορίδη και γενικά το μέτωπο της Νέας Δημοκρατίας μόνο… αρραγές δεν μοιάζει, ενόψει των μέτρων που έρχονται μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup και το επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης. Τους τόνους της σχετικής αντιπαράθεσης, προσπάθησε να ρίξει ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως αν το δίλημμα του 2015 επανερχόταν με τα νέα μέτρα, αυτήν την φορά η Νέα Δημοκρατία θα έριχνε την κυβέρνηση και δεν θα τα ψήφιζε.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κύριοι της Ν.Δ., Τελικά θέλετε να κλείσει η αξιολόγηση, η ζητάτε εκλογές? Ο ελληνικός λαός αξιώνει από το
    κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, τουλάχιστον αυτή την ώρα, καθαρή απάντηση, για να καθορίσει την
    στάση του απέναντι στην παράταξη σας.

  2. ΤΣΟΥΖΕΙ Ε?Ο ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΟΚ ΘΕΟΣ ΣΧΩΡΕΣΤΟΝ.Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΔΙΑΛΥΕΙ.ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝΟ ΓΙΑ ΓΙΔΙΑ.Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ.ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ.ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ

    • Χα χα χα….. Μέχρι να ψοφήσει τελείως η ΝΔ θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία…..
      Πάει η καρέκλα πατριώτη!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ