ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ : «Δεν υπάρχει περιθώριο για εκπτώσεις στα ζητήματα της Οδικής Ασφάλειας»
Συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή οδικής ασφάλειας της Βουλής, το ζήτημα των προστίμων που προβλέπονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μετά από πρόταση του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα.
Με δεδομένο ότι ετοιμάζεται Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη μείωση των προστίμων που προβλέπονται από τον ΚΟΚ, ο κ. Κόνσολας στην ομιλία του στην Επιτροπή επισήμανε, ότι η όποια παρέμβαση και οι όποιες αλλαγές πρέπει να κινούνται εντός των πλαισίων του ορθολογισμού και κυρίως να μην τίθεται σε δεύτερη μοίρα το ζήτημα της ασφάλειας.
«Αν προχωρήσουμε σε μείωση, αδιακρίτως των προστίμων, αυτό θα έχει ως συνέπεια να μη λειτουργούν αποτρεπτικά, τη στιγμή που δεν θα υπάρχει υψηλό κόστος.
Η παράπλευρη συνέπεια, σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι η απώλεια της οδικής ασφάλειας», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στην ομιλία του.
Ο κ. Κόνσολας κατέθεσε, επίσης, στα πρακτικά επιστολή διαμαρτυρίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων τροχαίων Δυστυχημάτων σχετικά με τη μείωση των προστίμων. Πρότεινε, μάλιστα, η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, να είναι μονοθεματική και να δοθεί λόγος σε οργανώσεις, όπως η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, καθώς και να δοθεί η ώθηση για τη δημιουργία μιας διυπουργικής Γραμματείας Οδικής Ασφάλειας.
Τέλος, τάχθηκε υπέρ του ορθολογισμού των προστίμων χωρίς, όμως, να γίνονται εκπτώσεις στα θέματα της οδικής ασφάλειας και ζήτησε να υπάρξει σχετική μελέτη.
Επεσήμανε ότι το Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας για τη χώρα, για τη μείωση των ατυχημάτων, δεν έχει θεσμοθετηθεί και έχει μείνει αναξιοποίητο. Έφερε, μάλιστα, χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως αυτό της μη ύπαρξης τμήματος Τροχαίας στην Κω, καθώς και της καθυστέρησης κατασκευής του οδικού άξονα πόλεως Ρόδου – αεροδρομίου, που εντείνουν την κατάσταση και θέτουν σε δεύτερη μοίρα το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών.
«Θα έπρεπε να υπάρχει μελέτη σχετικά με το είδος των προστίμων.
Να αποφασίσουμε ότι κάποια πρόστιμα είναι ανελαστικά, όπως η παραβίαση κόκκινου σηματοδότη, stop,η χρήση κράνους ή η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Με βάση αυτή τη μελέτη, πρέπει να κατηγοριοποιηθούν οι αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων και να συσχετιστούν με τα πρόστιμα του κώδικα οδικής κυκλοφορίας», κατέληξε κλείνοντας την ομιλία του ο Μάνος Κόνσολας.
ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Στο -23,7% η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων από αμερικανούς τουρίστες το 2016»
Την κατάθεση ορατών και μετρήσιμων στοιχείων για τα αποτελέσματα των αλλεπάλληλων επισκέψεων της Υπουργού Τουρισμού στις ΗΠΑ, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας.
Επισημαίνει ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους τουρίστες που προέρχονται από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 222 εκ. ευρώ, μείωση δηλαδή 23,7%.
Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανική τουριστική αγορά καταγράφονται πλέον και στον τομέα της κρουαζιέρας, πολλοί επιβάτες, άλλωστε, κρουαζιεροπλοίων είναι αμερικανοί. Τη στιγμή που αυξάνεται, παγκοσμίως, ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας και το 2017, στην Ελλάδα οι αφίξεις κρουαζιεροπλοίων θα είναι μειωμένες κατά 22,7% και από τις 4.290 αφίξεις το 2016 θα φθάσουν τις 3.316 αφίξεις το 2017.
Σε δήλωσή του, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει:
«Το Υπουργείο Τουρισμού οφείλει να δώσει μετρήσιμα στοιχεία για την αποδοτικότητα της πολιτικής της κας. Υπουργού στην αμερικανική τουριστική αγορά και για τις συνεχείς επισκέψεις της στις ΗΠΑ:
– Πόσες φορές επισκέφθηκε τις Η.Π.Α. εντός του 2016 και πόσο κόστισαν αυτές οι μετακινήσεις συνολικά για αυτήν και τους συνεργάτες της;
– Ποιός είναι ο κεντρικός σχεδιασμός του Υπουργείου για το έτος 2017, με δεδομένο ότι το 2016 καταγράφηκε μείωση των εσόδων από τους τουρίστες που προέρχονται από τις ΗΠΑ;
– Ποιο είναι το σχέδιο δράσης για την υλοποίησή του, ο προϋπολογισμός και ποιοι είναι οι φορείς της υλοποίησης;»
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κυρία Υπουργό Τουρισμό
ΘΕΜΑ: «Κατάθεση στοιχείων για τα αποτελέσματα της πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού στην αμερικανική τουριστική αγορά»
Κυρία Υπουργέ,
Πληροφορούμαστε, μέσα από τα ΜΜΕ, για μία ακόμα επίσκεψή σας στις ΗΠΑ τα δύο τελευταία χρόνια.
Είναι δεδομένο ότι ουδείς ψέγει το Υπουργείο Τουρισμού εάν υλοποιεί πολιτικές που στοχεύουν στην τουριστική ανάπτυξη και στο άνοιγμα της αμερικανικής τουριστικής αγοράς.
Κάθε, όμως, επίσκεψη ή σχεδιαζόμενη πολιτική πρέπει να συνδέεται με ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά στην τουριστική αγορά των ΗΠΑ, η κυβέρνηση κατά τη συνήθη της πρακτική, στέκεται στον αριθμό των επισκεπτών και αποκρύπτει τα πραγματικά στοιχεία για τα έσοδα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας:
Το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2014, επισκέφθηκαν την Ελλάδα 579 χιλιάδες επισκέπτες από τις ΗΠΑ και τα έσοδα (οι ταξιδιωτικές εισπράξεις) ήταν 644,5 εκ. ευρώ.
Το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2015, επισκέφθηκαν την Ελλάδα 731 χιλιάδες επισκέπτες από τις ΗΠΑ και τα έσοδα ανήλθαν στα 934,4 εκ. ευρώ. Φυσικά θα ήταν οξύμωρο να διεκδικήσει την πατρότητα αυτής της αύξησης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατά τη συνήθη της πρακτική, αφού όλοι γνωρίζουν ότι ο προγραμματισμός και οι προκρατήσεις γίνονται από το 2014.
Το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2016 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 756.000 επισκέπτες από της ΗΠΑ (μικρή αύξηση από τη στιγμή που γειτονικοί προορισμοί όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος αντιμετώπισαν προβλήματα) αλλά τα έσοδα μειώθηκαν στα 712,5 εκ. Ευρώ. Ποσοστό μείωσης -23,7 % και σε απόλυτους αριθμούς 222 εκ. ευρώ.
Η ίδια πτωτική τάση στα έσοδα προκύπτει και για το Νοέμβριο του 2016, φτάνει μάλιστα σε ποσοστό -47,5%.
Ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανική τουριστική αγορά καταγράφονται πλέον και στον τομέα της κρουαζιέρας, πολλοί επιβάτες, άλλωστε, κρουαζιεροπλοίων είναι αμερικανοί.
Τη στιγμή που αυξάνεται, παγκοσμίως, ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας και το 2017 θα φθάσει τα 25,3 εκατομμύρια, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας Φορέων Ναυτιλίας οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων και στα 42 λιμάνια που καταγράφεται η κίνηση, θα είναι μειωμένες κατά 22,7% και από τις 4.290 αφίξεις το 2016 θα φθάσουν τις 3.316 αφίξεις το 2017.
Το Υπουργείο Τουρισμού οφείλει να δώσει μετρήσιμα στοιχεία για την αποδοτικότητα της πολιτικής, αλλά και των επισκέψεων στην αμερικανική τουριστική αγορά.
Η επιλεκτική χρήση ποσοτικών στοιχείων και η απόκρυψη ποιοτικών στοιχείων αλλά και στοιχείων που δεν συμφέρουν την κυβέρνηση, δεν συνιστούν ορθολογική πολιτική.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται η Κυρία Υπουργός
1. Πόσες φορές επισκέφθηκε τις Η.Π.Α. εντός του 2016 και πόσο κόστισαν αυτές οι μετακινήσεις συνολικά για αυτήν και τους συνεργάτες της;
2. Ποιά είναι τα αποτελέσματα όλων αυτών των μετακινήσεων, εκτός των επαφών με τα ΜΜΕ και των εθιμοτυπικών συναντήσεων με την Ομογένεια;
3. Ποιός είναι ο κεντρικός σχεδιασμός του Υπουργείου για το έτος 2017, με δεδομένο ότι το 2016 καταγράφηκε μείωση των εσόδων από τους τουρίστες που προέρχονται από τις ΗΠΑ;
4. Ποιό είναι το σχέδιο δράσης για την υλοποίησή του και ποιοι είναι οι φορείς της υλοποίησης;
5. Ποιός είναι ο κεντρικός σχεδιασμός του Υπουργείου για το δυναμικό άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς και ποιο είναι το σχέδιο δράσεων και οι φορείς υλοποίησής του;
6. Ποιός είναι ο προϋπολογισμός έτους 2017, που θα επενδυθεί στο σχέδιο δράσεων του Υπουργείου;
7. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Τουρισμού για την ενίσχυση της κρουαζιέρας στην αμερικανική τουριστική αγορά;
8. Ποιά είναι τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του Υπουργείου Τουρισμού που προορίζονται να υποστηρίξουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες για την πραγμάτωση της επίσημης ανακοίνωσης «των 365 ημερών τουρισμός»;
9. Σε τι ακριβώς συνίσταται ο «τουρισμός 365 ημέρες τον χρόνο» που διαφημίζεται στις συναντήσεις με διεθνείς εταίρους;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου