Δ. Κρεμαστινός (επικοινωνία με Δημάρχους): Υπάρχει plan b για το προσφυγικό-μεταναστευτικό;

1
112

«Επαναφέρατε το προηγούμενο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά»

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση και, στη συνέχεια, Ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ζητώντας να μάθει το εναλλακτικό σχέδιο της χώρας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, με φόντο την αποστασιοποίηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το ζήτημα αυτό ο Δημήτρης Κρεμαστινός επικοινώνησε με τους δημάρχους της Κω, της Χίου, της Σάμου και της Λέσβου, νησιών που αυτή τη στιγμή πλήττονται από επεισόδια περί της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και, αφού τους ενημέρωσε για τις κοινοβουλευτικές του ενέργειες, τους ζήτησε να τηρήσουν αντίστοιχη στάση.

Η πλήρης Ερώτηση έχει ως εξής:

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Δημ. Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 

Αρ. Πρωτ.: 1535/28.11.2016

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

 

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα

 

Θέμα: Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για το προσφυγικό;

 

Τα πρόσφατα (αλλά και τα επανειλημμένα) επεισόδια στα hotspots των νησιών του Αιγαίου έχουν δημιουργήσει τεράστια ανησυχία στους κατοίκους των νησιών. Τα hotspots είναι υπερπλήρη και οι κίνδυνοι που δημιουργούν για τους κατοίκους και για τους φιλοξενούμενους είναι μεγάλοι. Η ανησυχία των κατοίκων εντείνεται από την αναστολή, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ενταξιακής διαδικασίας για την Τουρκία και τις επανειλημμένες από την άλλη πλευρά δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι συνεπής απέναντι στην Τουρκία η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία σχετικά με το προσφυγικό πρόβλημα και τους μη νόμιμους μετανάστες.

Από πλευράς Ευρώπης, η Καγκελάριος της Γερμανίας κα Μέρκελ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι δεν υπάρχει plan b για το προσφυγικό, το οποίο μεταφράζεται ότι εμμένει στη συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας. Όμως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να έχει ένα δικό της εναλλακτικό σχέδιο. Άλλωστε, αυτό είναι αναγκαίο μετά .ην εξέλιξη του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος. Με επανειλημμένες δηλώσεις και θέσεις μου εντός και εκτός Βουλής είχα υποστηρίξει ότι τα hotspots θα έπρεπε να εγκατασταθούν σε μικρά νησιά που δεν έχουν ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, μετά από συνεννόηση με τους δημάρχους τους. Και τούτο γιατί είχε υποστηριχθεί από πλευράς Κυβέρνησης στις ερωτήσεις που υπέβαλα στη Βουλή ότι τα hotspots δεν είναι δυνατόν να γίνονται στην ενδοχώρα για να μπορούν να επιστρέφουν γρήγορα οι παράνομοι μετανάστες.

Αυτό όμως δεν συνέβη, συνέβη το αντίθετο. Οι παράνομοι μετανάστες εγκλωβίζονται στα νησιά και σήμερα δημιουργούν εκρηκτικά προβλήματα που όχι μόνο βλάπτουν τον τουρισμό αλλά εξαγριώνουν τους κατοίκους των νησιών οι οποίοι με το δίκιο τους ζητούν στα νησιά τους να επικρατεί ηρεμία και να μην καταστρέφονται οικονομικά από τη συνεχή ελάττωση του τουρισμού τους.

 

Στο πλαίσιο που περιγράφεται, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

–              Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (Plan B) μεταναστευτικής πολιτικής από πλευράς Κυβέρνησης και ποιες είναι οι ενέργειες της κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτως ώστε η τελευταία να διασφαλίσει την εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδίου;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός

Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Επαναφέρατε το προηγούμενο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά».

 

Με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Οικονομικών, 6 Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ζητούν την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά και ειδικό σχέδιο στήριξης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας σε εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας».

Την ερώτηση συνυπογράφουν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Κεγκέρογλου και οι βουλευτές Γιάννης Κουτσούκος, Γιώργος Αρβανιτίδης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας νομοθετήθηκαν από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ως μέτρο συγκράτησης του μόνιμου πληθυσμού στα νησιά τη χειμερινή περίοδο και την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στις ευαίσθητες νησιωτικές περιοχές. Με τον τρόπο αυτό υπήρξε μια πρώιμη εφαρμογή της αρχής της νησιωτικότητας πριν ακόμα αυτή θεσμοθετηθεί.

Το αυξημένο κόστος μεταφοράς πρώτων υλών και προϊόντων επιβαρύνει σημαντικά το κόστος ζωής,αλλά και κάθε παραγωγική δραστηριότητα στα νησιά. Η εφαρμογή του μέτρου αποδείχθηκε πολλαπλά ορθή καθώς στήριξε αποφασιστικά την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών στο νησιώτικο χώρο, πέραν της συμβολής του στη συγκράτηση του μόνιμου πληθυσμού.

Το ορθό και δίκαιο του μέτρου ήρθε να κατοχυρώσει  μεταγενέστερα το άρθρο 101 του Συντάγματος, όπως και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2016.

Αγνοώντας όλα τα παραπάνω η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όντας ανίκανη να περικόψει δαπάνες, αλλά και να διαπραγματευθεί υπεύθυνα, προτίμησε να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά, παρά τις περί του αντιθέτου ρητές εξαγγελίες της.

Όπως είναι γνωστό οι μειωμένοι συντελεστές καταργήθηκαν ήδη στα περισσότερα νησιά και από την 1.1.2017 η κατάργηση  επεκτείνεται σε όλα μεταξύ των οποίων και αυτά του Β.Α. Αιγαίου που σηκώνουν τεράστιο βάρος στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία όλων των φορέων Λέσβου, Χίου, Σάμου αλλά και της Λέρου και της Κω το πλήγμα στον τουρισμό των νησιών που φιλοξενούν hot-spots υπήρξε τεράστιο.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάσθε  κ. Υπουργέ,

1.Έχετε τη βούληση να επαναφέρετε το προηγούμενο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά;

2.Προτίθεται η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί σχετικά με τους θεσμούς, επικαλούμενη και τη Συνταγματικά κατοχυρωμένη ρήτρα νησιωτικότητας;

3.Ποια άμεσα μέτρα έχει σχεδιάσει η Κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα οικονομικής και κοινωνικής παρακμής των νησιών;

4.Υπάρχει ειδικό σχέδιο της Κυβέρνησης για τα πέντε νησιά που σηκώνουν το βάρος των μεταναστευτικών ροών (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως), ώστε να επανέλθουν σταδιακά στο επίπεδο του 2015;».

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ