Δ. Χόνδρος: Κεντροαριστερά και Εκκλησία – Έβαλε ο Θεός το χέρι του;

14
661
Δημήτρης Χόνδρος 

Ο Γιώργος Καμίνης που είχε την ευθύνη του προγράμματος του Κινήματος Αλλαγής έχει ταχθεί υπέρ του διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας. Το ίδιο και ο Νίκος Ανδρουλάκης που είχε την ευθύνη της διακήρυξης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που είχε την ευθύνη για το καταστατικό, ενώ υπέρ του διαχωρισμού τάσσεται και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Τελικά η θέση του Κινήματος Αλλαγής κάνει λόγο, απλά, για διακριτούς ρόλους. Τι μεσολάβησε; Όχι, δεν έβαλε ο Θεός το χέρι του, το τι έγινε περιγράφεται επακριβώς στην επιστολή που έστειλαν 101 μέλη του νέου κόμματος στο Πολιτικό Συμβούλιο του νέου φορέα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή, μετά από τις σχετικές συζητήσεις που έγιναν τέθηκαν στο τραπέζι δύο εκδοχές. Η μια «με αναφορά σε διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους (ή «χωρισμό» όπως ρητά αναφέρεται στην αρχική εισήγηση που είχε αναρτηθεί πριν το Συνέδριο) και μία με αναφορά σε «διακριτούς ρόλους».

Οι δύο προτάσεις παρουσιάστηκαν στην Ολομέλεια και δηλώθηκε ότι το Συνέδριο θα κληθεί να αποφασίσει». Όμως, «οι ψηφοφορίες αυτές δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, αφού κατά τη διαδικασία της έγκρισης των κειμένων, κληθήκαμε σε κάθε περίπτωση να επικυρώσουμε ως μια και μοναδική την πρόταση περί διακριτών ρόλων».

Ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους είναι, όπως αναγράφεται και στην επιστολή, αποτελεί πάγιο αίτημα του προοδευτικού κόσμου. Το Κίνημα Αλλαγής έχει τη θέση ότι η Ελλάδα οφείλει να είναι ένας σύγχρονο, κοσμικό ευρωπαϊκό κράτος. Άρα ένα κράτος στο οποίο δεν μπορεί η εκκλησία να καθορίζει το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων. Ένα κράτος στο οποίο οι ρόλοι εκκλησίας κράτους είναι καθορισμένοι και διαχωρισμένοι.

Στην Ελλάδα, όμως, το αυτονόητο είναι μια δύσκολη υπόθεση και ειδικά όταν αφορά τις σχέσεις του κράτους με την εκκλησία.

Ακόμα και ο κατά δήλωση του «άθεος» Αλέξης Τσίπρας, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας άρχισε να κάνει το σταυρό του, στη συνέχεια απομάκρυνε υπουργό (Φίλης) που δεν ήταν αρεστός στην εκκλησία και στο τέλος έφτασε στο σημείο να ενημερώνει για την εξέλιξη των εθνικών θεμάτων πρώτα τον Αρχιεπίσκοπο και μετά τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η θέση περί «διακριτών ρόλων» που υιοθετεί το Κίνημα Αλλαγής είναι μεσοβέζικη. Δεν παραπέμπει στο καινούργιο, το προοδευτικό που θα προχωρήσει στις τομές που έχει ανάγκη η χώρα. Δεν παραπέμπει σε ένα κράτος χωρίς επικρατούσα θρησκεία που θα χαρακτηρίζεται από θρησκευτική ουδετερότητα.

Αλλά σε μια νοοτροπία που κυριαρχείται από το φόβο του πολιτικού κόστους και εκφράζεται με το «έλα μωρέ τώρα μέτωπο με την εκκλησία θα ανοίξουμε»;

in.gr

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΡΕ ΝΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ?

  ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΟΙ ΤΡΑΝς ΟΙ ΓΚΑΙΥ ΟΙ ΛΕΣΒΙΕΣ .ΠΡΟΣΠΑΘΗΤΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΤΕ ΤΟΝ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟ!!!ΚΟΥΒΑΛΑΤΕ ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΟΥΑΙ ΑΧΡΕΙΟΙ .

 2. ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜ- «Μπούμερανγκ» ο νόμος του 1905, που διαχώριζε την Εκκλησία από το Κράτος

  Η Γαλλία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με 8% μουσουλμανικό πληθυσμό (περίπου 5.500.000) και με πρώτη θρησκεία σε πιστούς τη μουσουλμανική, παρά το γεγονός ότι παραμένει μια χριστιανική χώρα. Σε μια έρευνα του 2016, το 28% των μουσουλμάνων δήλωσε ότι θα υιοθετούσε ένα σύστημα αξιών αντίθετων με αυτές της δημοκρατίας, ποσοστό που άγγιζε το 50% σε νέους 15-25 ετών. Μέσα σε δέκα χρόνια, ο αριθμός των τζαμιών και των αιθουσών προσευχής αυξήθηκε από 1.600 σε 2.500.
  Ιδρύθηκαν επίσης έδρες Ισλαμολογίας σε έξι πανεπιστήμια. Τα γαλλικά δικαστήρια εκδικάζουν συνεχώς μηνύσεις για απομάκρυνση χριστιανικών συμβόλων από δημόσιους χώρους, όπως μια φάτνη στο δημαρχείο της πόλης Beziers, την οποία τοποθέτησε ο δήμαρχος για τα Χριστούγεννα, ή ο σταυρός από ένα άγαλμα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ που τοποθετήθηκε σε δημόσιο χώρο το 2006. Συγχρόνως, η χώρα έζησε δολοφονικές επιθέσεις στο όνομα του Αλλάχ με περίπου 300 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
  ΠΗΓΗ http://www.dimokratianews.gr/content/84371/gallia-kai-islam

 3. ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜ- «Μπούμερανγκ» ο νόμος του 1905, που διαχώριζε την Εκκλησία από το Κράτος 2

  Η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με μια ζοφερή πραγματικότητα που, αργά ή γρήγορα, θα αντιμετωπίσουμε κι εμείς. Αιτία της δεν είναι μόνο οι ορδές των λαθρομεταναστών που κατέκλυσαν τα τελευταία χρόνια την Ευρώπη, ούτε η αποικιοκρατική πολιτική της Γαλλίας που επέτρεψε στους κατοίκους των αποικιών να εγκατασταθούν στη χώρα με ένα πιο ευνοϊκό καθεστώς. Αιτία είναι κυρίως ο νόμος του 1905, ο οποίος διαχώριζε την Εκκλησία από το Κράτος και δεν αναγνώριζε καμιά επίσημη θρησκεία στο Σύνταγμα της χώρας. Αυτό σήμαινε ότι κάθε θρησκεία θα ήταν αυτοχρηματοδοτούμενη και ανεξάρτητη από το Κράτος, το οποίο ούτε θα διόριζε ούτε θα πλήρωνε τους ιερείς. Το 1905, όμως, στη Γαλλία δεν υπήρχε Ισλάμ. Ο νόμος ήταν τότε μια προσπάθεια του γαλλικού κράτους να περιορίσει τον πολιτικό ρόλο της Καθολικής Εκκλησίας. Εκατόν δεκατρία χρόνια μετά, ο νόμος αυτός έχει γυρίσει «μπούμερανγκ» στη γαλλική κοινωνία, η οποία βλέπει ένα ανεξέλεγκτο Ισλάμ να χρηματοδοτεί τζαμιά και ιμάμηδες στη χώρα τους, χωρίς να μπορεί να επέμβει.

 4. ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜ- «Μπούμερανγκ» ο νόμος του 1905, που διαχώριζε την Εκκλησία από το Κράτος 3

  Ο διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους οδήγησε στην αποχριστιανοποίηση της Γαλλίας και την ισλαμοποίησή της. Στη Γαλλία πλέον θεωρούν τον νόμο ξεπερασμένο -άλλωστε, έχει περάσει ένας αιώνας από τότε που εφαρμόστηκε- και συζητούν την κατάργησή του. Σκοπός τους είναι να μπορέσουν να ελέγξουν το Ισλάμ, που εξαπλώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς λόγω δημογραφικού.
  Εμείς εδώ, λειτουργώντας ως συνήθως με χρονοκαθυστέρηση και με μπροστάρηδες τους αριστερούς και λοιπούς δήθεν προοδευτικούς, σκεφτόμαστε τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους. Και φτιάχνουμε τζαμιά.
  Ως φαίνεται, δεν παίρνουμε μαθήματα από τα παθήματα της Γαλλίας.
  *Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle.Από τη
  Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*

 5. ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΑΘΕΟΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ CIA ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

  ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΩΝ.

 6. πολλα τα 30 αργυρια της προδοσιας.πολλα τα δολλαρια απο την πρεσβεια των ΗΠΑ.$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

  $$$$$$$$$$$$$$$$$$.ΓΕΜΙΣΑΝ ΟΙ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΑΛΗΤΕΣ-ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΓΟΙ.ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΡΩ€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

 7. δημοκρατια του ΣΥΡΙΖΑ..τοση αναπτυξη και ευημερια..δημοκρατια για τον ΣΥΡΙΖΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ..ν απειναει ο ελληνας..αλλα να τρωει 3 γευματα ημερησιως ο βρωμιαρης..λαθρομεταναστης..που δεν δουλευει..δεν πληρωνει φορους..δημοκρατια για τον ΣΥΡΙΖΑ ειναιυ αν βρισεις και πειραξεις..ενα αποβρασμα απο αυτους..λαθρομεταναστη..πας μεσα..λογω οτι υπερασπιζεις την ελλαδα και του ελληνες…δημοκρατια για τον συριζα ειναι να αυξανει τους φορους..γιατον ελληνα να του παιρνει τα σπιτια..και να παρεχει δωρεαν διαμονη -σπιτι σε βιαστη..λαθραιο..ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ. ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ..

 8. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ!!ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ ΟΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΟΙ ΑΕΡΓΟΙ

  ΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

 9. Μπράβο βρε Δημητράκη, μόνο αυτό σου έμεινε από το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής;;;;

  Για σκέψου τι θα έγραφες τότε που σε είχαν βαφτίσει Διευθυντή του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ;;;;;

 10. καλά τα λες Δημήτρη. Πολλούς ορθόδοξους ταλιμπάν έχουμε στην Ελλάδα που κατά τα άλλα είναι αμόρφωτοι, ανιστόρητοι και το μόνο που ξέρουν είναι να βρίζουν τους άλλους. Αν δε τους αρέσει η Ευρώπη ας πάνε στη Σαουδική αραβία

 11. ερχονται ισλαμιστες που κοβουν κεφαλια.ξυπνα αεροβλημα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ