ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Τεράστια ερωτηματικά από άρνηση κυβέρνησης να δώσει στοιχεία για απόδοση μέτρου κατάργησης μειωμένου ΦΠΑ

0
218

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Τεράστια ερωτηματικά από την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει στοιχεία για την απόδοση του μέτρου κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά»

Κανένα στοιχείο δεν δίνει η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προς τον Τομεάρχη Τουρισμού και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, σχετικά με την απόδοση του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Ο κ. Κόνσολας είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από το Υπουργείο Οικονομικών ακριβή στοιχεία για τις επιπτώσεις και την απόδοση του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ως προς:

α) το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή, πόσο αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα από το ΦΠΑ στα νησιά που καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές.

β) τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος στα νησιά που καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Στην απάντηση που έλαβε, δεν δόθηκαν αυτά τα στοιχεία, γεγονός που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά.

Σε δήλωσή του, ο κ. Μάνος Κόνσολας τονίζει:

«Έθεσα συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται ή δεν θέλει να απαντήσει.

Είναι ξεκάθαρα ερωτήματα για να μάθουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα οι πολίτες των νησιών, ποιες ήταν οι επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που έχουν ήδη καταργηθεί εδώ και καιρό.

Όταν λέμε δημόσια έσοδα, δεν εννοούμε μόνο τα έσοδα από το ΦΠΑ αλλά και από το φόρο εισοδήματος στις συγκεκριμένες περιοχές.

Προφανώς, τα στοιχεία αυτά, για να αποφεύγει η κυβέρνηση να τα δώσει στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν τις αρνητικές επιπτώσεις εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, τόσο στα δημόσια έσοδα όσο και στις τοπικές οικονομίες».

Επισυνάπτεται η Ερώτηση που είχα καταθέσει και η απάντηση που έλαβα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Οικονομικών

Κύριο Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

Κυρία Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στα νησιά του Αιγαίου»

Κυρία Υπουργέ,

Κύριοι Υπουργοί,

Τα νησιά του Αιγαίου έχουν στοχοποιηθεί από την πολιτική της υπερφορολόγησης, την επιλογή της κυβέρνησης να τα επιβαρύνει με την πολιτική διαχείρισης του μεταναστευτικού που ακολουθεί, αλλά και με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση υποτιμά και υποβαθμίζει διαρκώς τις αρνητικές συνέπειες που καταγράφονται στους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες στα νησιά.

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι η κυβερνητική αφωνία στα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, που πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία έχουμε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ για το μήνα Νοέμβριο, στα νησιά του Αιγαίου η ανεργία αυξήθηκε σε ποσοστό 21,1% σε σύγκριση με το 16,5% του Νοεμβρίου του 2016.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ σε όλες τις άλλες περιφέρειες υπάρχει οριακή, έστω, μείωση της ανεργίας, στα νησιά του Αιγαίου υπάρχει κατακόρυφη αύξηση.

Όλα αυτά, ενώ δεν έχουν διαφανεί ακόμα οι συνολικές επιπτώσεις από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο σύνολο των νησιωτικών περιοχών.

Είναι δεδομένο ότι η αύξηση του κόστους ζωής αλλά και μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις οδηγώντας επιχειρήσεις και επαγγελματίες στην αναστολή των δραστηριοτήτων τους, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση και της ανεργίας.

Παράλληλα, το 2018 τέθηκε σε εφαρμογή μια νέα επιβάρυνση, το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η εφαρμογή του είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει τα ξενοδοχεία σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων, προκειμένου να απορροφηθεί το κόστος από τη νέα αυτή επιβάρυνση.

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ που καταδεικνύουν την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στα νησιά του Αιγαίου, οφείλουν να κινητοποιήσουν και να ευαισθητοποιήσουν την κυβέρνηση.

Πέρα από την επανεξέταση των φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβλήθηκαν και οι οποίες οδηγούν σε μείωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών οικονομιών στα νησιά και του τουρισμού αλλά και αύξηση της ανεργίας, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση αναπτυξιακών μέτρων.

Το πρόγραμμα «Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας έχει πολύ μικρό προϋπολογισμό της τάξεως των 80 εκ. ευρώ, ο οποίος δεν επαρκεί.

Αντίστοιχα, περιορισμένοι είναι και οι πόροι που διατίθενται για το Νότιο Αιγαίου (μόλις 15 εκ. ευρώ) στα πλαίσια του προγράμματος «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Υπενθυμίζω, επίσης, ότι ο κ. Πρωθυπουργός, το Δεκέμβριο του 2016, στη Νίσυρο, είχε εξαγγείλει την κατάθεση πρότασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκπόνηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος εδαφικής συνοχής για τις νησιωτικές περιφέρειες.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται η Κυρία Υπουργός

και οι Κύριοι Υπουργοί

1. Εάν το Υπουργείο Εργασίας προτίθεται να διαμορφώσει ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα επανακατάρτισης για ανέργους στα νησιά του Αιγαίου.

2. Εάν το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου, προκειμένου τα νησιά του Αιγαίου να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς ενίσχυσης με αυξημένα κίνητρα.

3. Εάν το Υπουργείο Οικονομικών έχει ακριβή στοιχεία για τις επιπτώσεις και την απόδοση του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ως προς:

α) το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή, πόσο αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα από το ΦΠΑ στα νησιά που καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές.

β) τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος στα νησιά που καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος.

4. Με δεδομένο ότι έχουν περάσει 14 μήνες από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού από τη Νίσυρο για τη διεκδίκηση, σε επίπεδο Ε.Ε, ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος εδαφικής συνοχής για τις νησιωτικές περιφέρειες, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η κυβέρνηση για την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης μέχρι σήμερα;

5. Με δεδομένη ότι στα νησιά του Αιγαίου καταγράφεται αύξηση του αριθμού των ανέργων, ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομίας σε ό, τι αφορά στις προσκλήσεις νέων προγραμμάτων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στα νησιά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

[pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2018/03/ΑΠΑΝΤΗΣΗ_1_ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ-ΑΥΞΗΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑΣ-ΣΤΑ-ΝΗΣΙΑ-ΤΟΥ-ΑΙΓΑΙΟΥ.pdf» title=»ΑΠΑΝΤΗΣΗ_1_ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»]

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ