Άμεση ανταπόκριση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τα θέματα αλιείας μετά από την επίκαιρη ερώτηση του Δημήτρη Γάκη στη Βουλή

0
66

«Άμεση ανταπόκριση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τα θέματα αλιείας μετά από την επίκαιρη ερώτηση του Δημήτρη Γάκη στη Βουλή»

***

Το video της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί της επίκαιρης ερώτησης του Δημήτρη Γάκη, 22.02.18: https://youtu.be/cTBkhTjv6Lk

***

Ένα σημαντικό βήμα για τη θεσμική διασφάλιση του δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών να μπορούν να αλιεύουν, με σεβασμό στις αρχές της ΚΑλΠ, που να καθιστά την αλιεία στις θάλασσές μας βιώσιμη, έγινε σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Δωδεκανήσου για το θέμα των αδειών ερασιτεχνικής αλιείας.

Στην ομιλία του, ο Δημήτρης Γάκης, αναφέρθηκε διεξοδικά στο κρίσιμο για τη νησιωτική Ελλάδα σχέδιο για την ανασυγκρότηση του κλάδου της αλιείας, που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση πρόσφατα στην Κάλυμνο, που «σηματοδοτεί την έναρξη ενός ολοκληρωμένου, τεκμηριωμένου και ρεαλιστικού επιχειρησιακού σχεδίου, που σκοπό έχει να διασφαλίσει τα ιχθυοαποθέματα του Αιγαίου και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα βιώσιμες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για τον αλιευτικό κλάδο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Γάκης, επεσήμανε τη σημασία της αλιείας για τη νησιωτική χώρα, «που εκτός από το σημαντικό ρόλο του κλάδου στην οικονομία, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος και της πολιτισμικής παράδοσης των νησιών μας» και ανέπτυξε την ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου.

Τοποθέτηση Δημήτρη Γάκη στην επίκαιρη ερώτηση για την ερασιτεχνική αλιεία

«Ενώ, για την επαγγελματική αλιεία έχουν θεσπιστεί κανόνες τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, δεν υπάρχει κανένας -ουσιαστικά- έλεγχος για την ερασιτεχνική αλιεία, αφού μετά την κατάργηση των ερασιτεχνικών αδειών το 2014 από την Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καμία καταγραφή της ερασιτεχνικής αλιείας που να αποτυπώνει την τρέχουσα κατάσταση. Σημειώνεται επιπλέον ότι η καταγραφή της ερασιτεχνικής αλιείας αποτελεί και κοινοτική υποχρέωση. Έτσι, κατά την άποψή μου, η ερασιτεχνική αλιεία πρέπει να διεξάγεται κατά τρόπο που να συμβαδίζει με τους στόχους και τους κανόνες των μέτρων διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο. Θα πρέπει επίσης, να λαμβάνονται μέτρα για τη ρύθμιση της υποβρύχιας αλιείας με το ψαροντούφεκο. Σε αυτό το πλαίσιο η πραγματικότητα ξεφεύγει, δυστυχώς, της σωστής διαχείρισης, με επιπτώσεις στον κλάδο τόσο για τους επαγγελματίες αλιείς όσο και για τον τουρισμό και τις άλλες συμπληρωματικές οικονομικές δραστηριότητες στα νησιά, κυρίως, αλλά και για το ίδιο το θαλάσσιο περιβάλλον. Παράλληλα, εξαιτίας της κρίσης έχει παρατηρηθεί η έξαρση του φαινομένου από κάποιους επονομαζόμενους «ερασιτέχνες» αλιείς να πουλάνε παράνομα αλιεύματα, δημιουργώντας τόσο αθέμιτο ανταγωνισμό όσο και μεγάλη καταστροφή στα ιχθυοαποθέματα. Με βάση τα παραπάνω, σε ποιές ενέργειες έχετε προβεί για την εκ νέου θεσμοθέτηση της ερασιτεχνικής άδειας; Και να μας ενημερώσετε εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα στον Τύπο, ηλεκτρονικό και έντυπο, ότι το Υπουργείο σας επεξεργάζεται ένα σχέδιο νόμου για την ερασιτεχνική αλιεία. Και δεύτερον, τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε έτσι ώστε να παταχθεί η παράνομη αλιεία και η πώληση αλιευμάτων από μερίδα «επαγγελματιών – ερασιτεχνών» αλιέων;»

Στη δευτερολογία του, ο βουλευτής Δωδεκανήσου ζήτησε να ανακοινωθούν, στο πλαίσιο των νομοθετικών πρωτοβουλιών του ΥΠΑΑΤ, οι βασικές αρχές στο σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το Υπουργείο και κατέθεσε το αίτημα των φορέων της αλιείας να μπει σε διαβούλευση άμεσα.

«Γιατί οι αλιείς, πέρα από το ότι δίνουν μια πολύ μεγάλη και δύσκολη μάχη για την επιβίωσή τους μέσα στην αλμύρα της θάλασσας και σε εθνικά δύσκολες και κρίσιμες περιοχές, μπορούν να συμβάλουν με τις απόψεις τους σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση ενός σχεδίου νόμου που θα ικανοποιεί και αυτούς, αλλά ταυτόχρονα όλη την κοινωνία. Αναπτύσσοντας μέσα από το διάλογο προτάσεις και για τις απαιτήσεις του αλιευτικού τουρισμού, αλλά και για τις απαιτήσεις του ερασιτεχνικού χόμπι για την αλιεία», κατέληξε στην ομιλία του ο Δημήτρης Γάκης.

Η απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελου Αποστόλου

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος τόνισε ότι «μετά την ολοκλήρωση της θεσμικής εκπροσώπησης των αλιέων, ενόψει και του σχεδίου νόμου για την αλιεία, θα έρθουμε σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να καταλήξουμε σε ένα νόμο ο οποίος θα διασφαλίζει το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να μπορούν να αλιεύουν, αλλά ταυτόχρονα θα ενσωματώνει τις αρχές της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, ώστε να καθίσταται βιώσιμη η αλιεία. Το πρόβλημα της ερασιτεχνικής αλιείας, η μάλλον της παράνομης ερασιτεχνικής αλιείας είναι γνωστό σε όλους μας. Εμείς θα προσπαθήσουμε τόσο με την επαναφορά των ερασιτεχνικών αδειών, όσο και με το νέο κυρωτικό νομοσχέδιο για την αλιεία, να περιορίσουμε το φαινόμενο, καθώς ο μόνος χαμένος από την παράνομη αλιεία είναι τα ιχθυοαποθέματα.

Θα πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε, ο καθένας στο σημείο που του αναλογεί, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε την αλιεία και πάλι σε πορεία αειφορική. Αποτελεί χρέος μας, προς τις επερχόμενες γενεές στις οποίες οφείλουμε να παραδώσουμε ένα καλύτερο αύριο», είπε ο Ευάγγελος Αποστόλου ολοκληρώνοντας με θετικό για τον κλάδο τρόπο τη συζήτηση για το θέμα της ερασιτεχνικής Αλιείας στη Βουλή.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-.-

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ