Μια πύρινη ομιλία εκφώνησε η Μαρία Καρυστιανού στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Η πρόεδρος του Συλλόγου πληγέντων Δυστυχήματος των Τεμπών επισήμανε -μεταξύ άλλων, ότι ακόμη «επικρατεί η ατιμωρησία, η παραπλάνηση, η συκοφαντία, η εξαγορά, τα ψέματα, η συγκάλυψη, το μπάζωμα» σχετικά με την υπόθεση.
Επίσης, τόνισε πως επιχείρησαν «να θάψουν τις δικογραφίες που έστειλαν εισαγγελείς στη Βουλή και κρυμμένοι πίσω από την ασυλία τους, μας κουνάνε το δάχτυλο και μας προκαλούν με ευτελισμένες διαδικασίες, όπως εξεταστικές και προανακριτικές, με αδύναμες προτάσεις και προσυμφωνημένο αποτέλεσμα» και χαρακτηριστικά τόνισε πως «μας περνάνε για ηλίθιους».
Εκτός από την κυρία Καρυστιανού, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, μίλησαν ο Φοίβος Δεληβοριάς (τραγουδοποιός, τραγουδιστής και συνθέτης), ο Θανάσης Καμπαγιάννης (δικηγόρος), ο Δημήτρης Κουτσιαύτης (πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης) και ο Μάρκος Μπεκρής (πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά).
Αναλυτικά η ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού:
«Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πρόσκληση. Είναι τιμή μας να είμαστε εδώ μαζί σας. Στο κέντρο των επιστημόνων, της κοινωνίας και της πολιτικής, εδώ που καθημερινά διδάσκονται έννοιες όπως η δημοκρατία, η αξιοκρατία, η ισονομία, η ελευθερία, όλα όσα πρέπει να διέπουν μια υγιή κοινωνία, κλήθηκα να σας μιλήσω για τον μεγαλύτερο πόνο στη ζωή ενός ανθρώπου.
Παράλληλα, θέλω να σας μιλήσω για την πύρινη ανάγκη, τη δική μου, αλλά και όποιου βρίσκεται στην ίδια θέση με εμένα, για αποκατάσταση της δικαιοσύνης και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους μας.
Δύο χρόνια έχουν περάσει από το κρατικό έγκλημα των Τεμπών. Ακόμα, όμως, επικρατεί η ατιμωρησία, η παραπλάνηση, η συκοφαντία, η εξαγορά, τα ψέματα, η συγκάλυψη, το μπάζωμα. Με μόνο στόχο να αποφύγουν την τιμωρία οι κύριοι ένοχοι της τραγωδίας, οι υψηλά ιστάμενοι που έχουν ασυλία και που διορίζουν την ηγεσία της δικαιοσύνης.
Αυτό που αναφέρω, δυστυχώς, δεν είναι πρωτόγνωρο. Είναι η αναμενόμενη εξέλιξη όταν ζεις σε μια χώρα που μαστίζεται από τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Ένα ανύπαρκτο κράτος δικαίου, στο οποίο οι κυβερνήσεις διαχρονικά, το καταδίκασαν να παρουσιάζει αυτή την ντροπιαστική εικόνα σε όλο τον κόσμο, καθώς χωράει στις τελευταίες θέσεις σε θέματα αξιών, όπως η ισονομία, η δικαιοσύνη και η ελευθερία του Τύπου.
Σε ένα κράτος, όπου το κατάπτυστο άρθρο 86 του Συντάγματος γλιτώνει προς το παρόν, από την απολογία και την τιμωρία, έναν ποινικά υπόλογο υπουργό, εξαιτίας του οποίου σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι και κινδύνευσαν άλλοι 300. Ας γίνει άρση του απορρήτου για να δούμε αν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος και οι περί αυτόν την ίδια κιόλας νύχτα έδωσαν εντολές σε εισαγγελείς και αξιωματούχους να παραβιάσουν κάθε πρωτόκολλο, να καταστρέψουν, να κρύψουν στοιχεία και να πετάξουν άρον άρον τα οστά στις γύρω περιοχές, για να μην μείνει κανένα πολιτικό στοιχείο για την αληθινή δικαιοσύνη και για εμάς που θρηνούμε κάθε στιγμή τα παιδιά μας.
Την επόμενη κιόλας ημέρα, και χωρίς καν να έχει ξεκινήσει η ανάκριση, μας είπε ότι όλα όσα δημιούργησαν αυτό το τεράστιο έγκλημα, συρρικνώνονται στο ανθρώπινο λάθος μερικών υπαλλήλων, θάβοντας τις δικές του ευθύνες και των εμπλεκόμενων υπουργών.
Ακολούθως, και τις επόμενες μέρες, η εντολή των επικεφαλής ήταν σαφής. Να αντικατασταθούν τα χώματα, να πλύνουν με χημικά το σημείο και να απομακρυνθούν τα συντρίμμια, (0:29) από τα δοχεία παράνομης μεταφοράς εύφλεκτων υγρών, που προφανώς και γνώριζαν ότι μεταφέρονταν.
Εξού και η βιασύνη να γίνουν όλα λαμπίκο. Ο πρωθυπουργός πήρε στα χέρια του όλη την υπόθεση. Προαποφάσισαν, έτσι οι άρχοντες του τόπου, να θάψουν τις δικογραφίες που έστειλαν εισαγγελείς στη Βουλή και κρυμμένοι πίσω από την ασυλία τους, μας κουνάνε το δάχτυλο και μας προκαλούν με ευτελισμένες διαδικασίες, όπως εξεταστικές και προανακριτικές, με αδύναμες προτάσεις και προσυμφωνημένο αποτέλεσμα.
Μας περνάνε για ηλίθιους. Ομοίως, σκοπεύουν να κάνουν και με τη δίκη, που έχουν φροντίσει να διεξαχθεί όπου, όταν και όπως τους εξυπηρετεί. Πλημμελήματα για ολίγους απλούς υπαλλήλους, παράνομο φορτίο δήθεν δεν υπήρχε, μπάζωμα δήθεν δεν έγινε.
Επομένως, στη δίκη των Τεμπών, η δικαιοσύνη θα λειτουργήσει χειρότερα ή το ίδιο με τη δικαστική παρωδία του σκανδάλου των υποκλοπών. Γι’ αυτό βιάζονται να αρχίσει η δίκη χωρίς στοιχεία, να τελειώνουμε με αυτόν τον μπελά και να συνεχίσουν να παίζουν με τις ζωές μας και τη μοίρα μας ανενόχλητοι.
Φαντάζομαι όλοι έχετε σκεφτεί παρόμοια. Δεν εκπλήσσεστε. Δυστυχώς έχουμε συνηθίσει να ζούμε με τα σκάνδαλα. Να υπομένουμε, να πονάμε και να συνεχίζουμε.
Ευτυχώς τώρα, όχι πια, δεν συνεχίζουμε».
Δείτε εικόνες από την εκδήλωση στο Πάντειο για τα Τέμπη:
Εικόνες: ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΘΩΜΑΪΣ / ΙΝΤΙMENEWS – ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Πάνω από 2.500 άτομα τράνταξαν το Πανεπιστήμιο με το σύνθημα «δολοφόνοι, δολοφόνοι»
«Ιστορική» είναι η λέξη με την οποία μπορεί να χαρακτηριστεί η μεγάλη εκδήλωση των φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου για το έγκλημα των Τεμπών. Πάνω από 2.500 νέοι, κυρίως φοιτητές και πολίτες γέμισαν την Αίθουσα 108 που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, το θεωρείο της αίθουσας και τον Κήπο του ΑΕΙ επί της Λεωφόρου Συγγρού.

Μετά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού ακολούθησε κύμα χειροκροτημάτων με το κοινό να φωνάζει εκτός και εντός της αίθουσας 108 «Δολοφόνοι, δολοφόνοι». Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους φοιτητές-μέλη των φοιτητικών συλλόγων από το Πάντειο, την Νομική, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και το Φυσικό του ΕΚΠΑ. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που ανέβηκαν στο βήμα φανερά συγκινημένοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενοτς γονείς των Τεμπών με μια εκπρόσωπο των φοιτητών να τονίζει:
Βασίλης Βλαχογιάννης: Ο περήφανος διοικητής της Τροχαίας Λάρισας που αρνήθηκε να υποκύψει καταθέτει στον ανακριτή: «Ο Αγοραστός ενημερώθηκε για τις διαδικασίες που προβλέπονται σε δυστυχήματα και όμως επέμενε να μπαζωθεί ο χώρος»
Ο Βασίλης Βλαχογιάννης, ο μόνος που ενεπλάκη στην υπόθεση των Τεμπών και αντί για προαγωγή μετατέθηκε σε ένα γραφείο να κοιτάει τα… ντουβάρια. Ο Βασίλης Βλαχογιάννης, ο πρώην διοικητής Τροχαίας Λάρισας, ήταν από τους πρώτους που έφθασε στο χώρο της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου του 2023. Ήταν και ο μόνος που αντιτάχθηκε στο “μπάζωμα” του χώρου και ζητούσε εισαγγελική εντολή.
Όμως, σύμφωνα με την κατάθεσή του, είχε υπογραμμίσει σε φορείς επί του πεδίου ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς εντολή ανακριτή.
Την προηγούμενη Παρασκευή (07/03) ο εφέτης ανακριτής κ. Μπακαΐμης κάλεσε ξανά σε κατάθεση τον Βασίλη Βλαχογιάννη, προκειμένου να του κάνει νέες ερωτήσεις περί αυτού (τώρα τα θυμήθηκε όλα ο κ. ανακριτής).
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην διοικητής Τροχαίας Λάρισας ανέφερε:
«Το απόγευμα προς βράδυ 3 Μαρτίου 2023, μου τηλεφώνησε ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας κύριος Αγοραστός καλώντας με να πάω να τον βρω στο σημείο του δυστυχήματος. Πράγματι πήγα εκεί και είδα ότι εκτός από εμένα στη συνάντηση ήταν κι άλλοι εκπρόσωποι εμπλεκομένων με το δυστύχημα φορέων.
»Ο κύριος Αγοραστός μας είπε ότι μας κάλεσε ώστε να μας ανακοινώσει ότι έπρεπε να αρχίσουν άμεσα στο σημείο του δυστυχήματος οι εργασίες αποκατάστασης της κυκλοφορίας των τρένων, να επισκευαστούν δηλαδή οι γραμμές και οποιαδήποτε άλλη ζημιά είχε υποστεί το δίκτυο. Όταν ρώτησε εμένα, κατηγορηματικά του τόνισα ότι είμαι αναρμόδιος να συναινέσω σε αυτήν την ενέργεια, καθώς και ότι θα πρέπει να απευθυνθεί και να ζητήσει την έγκριση των ανακριτικών αρχών.
»Επιπλέον υπέμνησα ότι σύμφωνα με νόμο του 2023 ο οποίος είχε τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο προβλέπεται και επιβάλλεται η διερεύνηση του χώρου του δυστυχήματος από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Επιπλέον εκείνο το πρωί είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Μεταφορών η σύσταση Ειδικής Επιτροπής για την διερεύνηση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Επειδή είχα την σχετική νομοθεσία κατεβασμένη στη μνήμη του κινητού μου, την έδειξα και την διάβασα στον κύριο Αγοραστό».
Ο πρώην διοικητής Τροχαίας Λάρισας αναφέρει ότι στην συζήτηση παρενέβη ο κ. Ξιφαράς.
«Η δική μου θέση στη συνάντηση ήταν ότι ο χώρος έπρεπε να διαφυλαχτεί ακέραιος. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Ξιφαράς Γ.Γ του Υπουργείου Μεταφορών και απευθυνόμενος σε εμένα μου διευκρίνισε ότι η Επιτροπή που διορίστηκε δεν θα ασχολούνταν καθόλου με οποιαδήποτε έρευνα στο σημείο του δυστυχήματος, αλλά με κάποιες συμβάσεις στον ΟΣΕ.
»Επέμενα ότι πρέπει να εφαρμοστούν όσα προβλέπει ο νόμος. Απευθύνθηκα στον κύριο Αγοραστό και επανέλαβα τη θέση μου ότι για οτιδήποτε σχετικά με τον τόπο του δυστυχήματος πρέπει να συνεννοηθεί με την ανακρίτρια που έχει αναλάβει την ανάκριση. Όμως ο κ. Αγοραστός διαφώνησε και άρχισε να συνομιλεί με κάποιο κύριο με κίτρινο γιλέκο και τον κ. Καραλή ρωτώντας τον κύριο με τον κίτρινο γιλέκο ποιες εργασίες θα απαιτούνταν για την αποκατάσταση των γραμμών. Στη συνέχεια όπως ανέφερα και στην αρχική μου κατάθεση αποχώρησα πριν τη λήξη της συνάντησης».
Τι ανέφερε ο εκπρόσωπος της Hellenic Train
Σε κατάθεση από τον εφέτη ανακριτή κλήθηκε την Παρασκευή (07/03) και ο Αντώνης Μοσχόπουλος, εκπρόσωπος της Hellenic Train, όπου ανέφερε:
-Έφτασα στον τόπο του δυστυχήματος στις 3:30 τα ξημερώματα στις 1 Μαρτίου και παρέμεινα στον τόπο του δυστυχήματος μέχρι το απόγευμα της Κυριακής 5 Μαρτίου όπου παραδώσαμε την γραμμή καθόδου στον ΟΣΕ.
-Επιβεβαιώνετε όσα αναφέρετε στο ημερολόγιο εργασιών ομάδων βοήθειας του συμβάντος, ότι δηλαδή το μεσημέρι στις 3 Μαρτίου ο κ. Ξιφαράς σας ενημέρωσε ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν το γρηγορότερο, μέσα στο Σαββατοκύριακο όλα τα εξαρτήματα του τροχαίου υλικού και να μπορεί να δοθεί τουλάχιστον η άνοδος από τον ΟΣΕ για τη Δευτέρα το πρωί;
-Ναι το επιβεβαιώνω. Του απάντησα ότι θα γίνει προσπάθεια να γίνει η αποκομιδή όσο πιο γρήγορα. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν να γίνει όλη προσπάθεια με ασφάλεια για το εμπλεκόμενο προσωπικό. Απ’ όσο θυμάμαι δεν μου ζήτησε κάτι επιπρόσθετο. Ήμουν βραδινές ώρες τις 3 Μαρτίου στο χώρο του δυστυχήματος επάνω στην ΠΕΟ Λάρισας- Θεσσαλονίκης στην αρχή της γέφυρας αλλά δεν συμμετείχα σε τέτοια συνάντηση με όλους αυτούς που αναφέρονται. Με τον κύριο Αγοραστό συνομιλήσαμε και μου είπε ότι θα γίνει η περίφραξη στο χώρο που μεταφέρονταν τα βαγόνια και θα ξεκινούσε ο χώρος να φυλάσσεται από την αστυνομία.
Δεν είχα κάποια συνομιλία με τον κύριο Τριαντόπουλο δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο και απ’ όσο θυμάμαι κάποια στιγμή ο κ. Ξιφαράς με ρώτησε για την πρόοδο των εργασιών στο σημείο. Επίσης, ο κ. Αγοραστός απ’ όσο θυμάμαι με ρώτησε κάποια στιγμή για την πρόοδο των εργασιών και για την απελευθέρωση της επαρχιακής οδού, επειδή είχε καταληφθεί από τον γερανό”.