Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός προεδρεύοντας στην Ολομέλεια και μετά τη συζήτηση Επίκαιρων Ερωτήσεων των Βουλευτών Σπύρου Λυκούδη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για το μεταναστευτικό προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, παρενέβη από την Έδρα απευθυνόμενος προς τον Υπουργό. Συγκεκριμένα, τόνισε την ανάγκη άσκησης πίεσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να σταματήσει η Ελλάδα και τα νησιά ειδικότερα να επωμίζεται το βάρος του προσφυγικού ανάλογα με τις διακυμάνσεις στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατερχόμενος από την Έδρα, ο Δημήτρης Κρεμαστινός απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, τονίζοντας ότι:
«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το μεταναστευτικό παίζεται μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πιέσει και τις 2 πλευρές προκειμένου η μεν Τουρκία να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα για την ένταξή της στην Ε.Ε. η δε Ευρώπη να δεχθεί να εντάξει την Τουρκία. Γιατί, απλούστατα, η ένταξη της Τουρκίας συμφέρει τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία γιατί είναι ο μόνος δρόμος για να επιλυθούν οι μεταξύ τους διαφορές και να ζήσουν ειρηνικά χωρίς εξοπλισμούς και απειλές πολέμου.
Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με τις υπερσυντηρητικές κυβερνήσεις τους πρέπει να αντιληφθούν ότι η Τουρκία και η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένες να παίζουν το δικό τους παιχνίδι και να εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα. Όταν λοιπόν δεν δέχονται πρόσφυγες, αυτομάτως καταδικάζουν την Ελλάδα και την Τουρκία να σηκώνουν τα βάρη του προσφυγικού. Ο κ. Τσίπρας, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, πρέπει – κατά τη γνώμη μου – να αναδείξει όλες αυτές τις πλευρές σε μια ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα το προσφυγικό όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της θα υποχρεωθεί να απαντήσει ξεκάθαρα στα προβλήματα που δημιουργούνται.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει το τίμημα του προσφυγικού που προκαλείται από τη διένεξη μεταξύ Τουρκίας και κρατών μελών της Ε.Ε..»
Ο διάλογος με τον Υπουργό, είχε ως εξής:
«ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Υπουργέ, μια και σας βρήκαμε εύκαιρο, είχα κάνει και εγώ μια ανάλογη ερώτηση. Δυστυχώς έχω το προνόμιο να μην είμαι Βουλευτής Δωδεκανήσου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά όλου του Αιγαίου γιατί δεν υπάρχει άλλος Βουλευτής μας σε αυτή την περιφέρεια. Υφίσταμαι, λοιπόν, πιέσεις από όλο το Αιγαίο.
Πρέπει να πω ότι, κατά τη γνώμη μου, όχι μόνο εσείς αλλά και ο Υπουργός των Εξωτερικών πρέπει να θέσετε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι η Τουρκία πιέζει και πιέζεται από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς -δηλαδή οι όμορες περιοχές- δεχόμαστε τα απόνερα αυτής της πίεσης. Είναι σαφές πως όταν μηδενίζονται οι ροές και ξαφνικά αυξάνονται είναι θέμα πολιτικής πίεσης.
Κατά συνέπεια πρέπει και το Υπουργείο Εξωτερικών να φέρει το θέμα στο διεθνές επίπεδο και να πει τι γίνεται από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα δηλαδή των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία δεν είναι ούτε ελληνικό θέμα ούτε εύκολο να επιλυθεί. Εμείς όμως δεχόμαστε όλο αυτό το βάρος και εσείς προσωπικά ταλαιπωρείστε από τις ερωτήσεις που κάνουμε εμείς κάθε μέρα.
Είναι ένα μεγάλο θέμα. Πρέπει να το δείτε διαφορετικά, όχι εσείς, η Κυβέρνηση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εγώ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχουμε μια συνεχή διαπραγμάτευση στην Ευρώπη γι’ αυτά τα ζητήματα που αναφέρατε.
Έχετε περάσει από κυβερνητικές θέσεις και ξέρετε ότι πολλές φορές εσύ μπορεί να κάνεις τη διαπραγμάτευση, αλλά να μην έχει αποτέλεσμα ή χρειάζεται καιρός κλπ.
Θα ήθελα όμως να διαβεβαιώσω -επειδή με καίει και εμένα προσωπικά- ότι όλη η Κυβέρνηση εμπλέκεται στη διεκδίκηση και διευθέτηση αυτών των ζητημάτων, άλλοτε με μικρές επιτυχίες άλλοτε χωρίς αυτές. Όμως η προσπάθεια γίνεται και είναι αυστηρά προσδιορισμένη και επίμονη.»