ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Κω: Ισχυροποιούμε και διευρύνουμε τα δικαιώματα του κόσμου της Εργασίας

1
532

 

Ισχυροποιούμε και διευρύνουμε τα δικαιώματα του κόσμου της Εργασίας

Την προστασία της εργασίας και των ίδιων των εργαζομένων έρχεται να ενισχύσει ο νόμος «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Με τον συγκεκριμένο νόμο

  • αποδεικνύεται έμπρακτα η δέσμευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας,

  • ενισχύεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα των εργαλείων ελέγχου και επιβολής της νομοθεσίας,

  • διευθετούνται ζητήματα που σχετίζονται με την κοινωνική ασφάλιση δίνοντας λύσεις σε χρόνια προβλήματα των ασφαλισμένων,

  • διευκολύνεται η πλήρης και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ένα σύνολο υποχρεώσεων για τους εργοδότες, όπως

  • η εκ των προτέρων ηλεκτρονική αναγγελία της υπερωριακής εργασίας των εργαζομένων τους,

  • η ηλεκτρονική αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου (που πρέπει οπωσδήποτε να συνυπογράφεται από αυτόν)

  • η ηλεκτρονική δήλωση των εργαζομένων στον τομέα των οικοδομών.

Επίσης, ορίζεται ότι η διαταγή πληρωμής για δεδουλευμένες αποδοχές μπορεί να εκτελείται και σε βάρος της προσωπικής περιουσίας του εργοδότη, μεταβολή που μπορεί να μειώσει ουσιαστικά το απαράδεκτο φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας.

Ταυτόχρονα αποκλείονται από το δημόσιο χρήμα και από τα κοινοτικά κονδύλια όλοι όσοι παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, καθώς και όλοι όσοι έχουν πολλαπλές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Η πρόσφατη αυτή νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης περιλαμβάνει εξίσου σημαντικές ρυθμίσεις και στο πεδίο του ασφαλιστικού.

  • Καθορίζεται ότι το δικαίωμα στη σύνταξη είναι απαράγραπτο και ο εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει αναδρομικά συντάξιμα ποσά από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

  • Προβλέπεται ότι μηχανικοί και δικηγόροι υποχρεούνται να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές μόνο όταν ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, κάτι που θα ελαφρύνει τις αντίστοιχες κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών.

  • Παρατείνεται η χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για όσο καιρό εκκρεμεί η κρίση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.

  • Δίνεται ειδικά για τους αγρότες η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών χρόνων με χαμηλότερο αντίτιμο.

  • Θα υπολογίζεται πλέον η γονική, η αναρρωτική, η εκπαιδευτική άδεια και η διαθεσιμότητα στη συντάξιμη υπηρεσία,

  • Καταργείται η αναστολή συντάξεων για τους κρατούμενους, που μέχρι σήμερα στερούσε αυτούς και τις οικογένειές τους από μία αναγκαία πηγή εισοδήματος.

Ως προς τα δικαιώματα των ΑμεΑ, θεσπίζεται η καθολική υποχρέωση των διοικητικών αρχών να σχεδιάσουν υποδομές, προϊόντα και υπηρεσίες, που θα εγγυώνται ισότιμη προσβασιμότητα σε όλους τους ανθρώπους.

Για τα άτομα με αναπηρία που πάσχουν από ψυχικές νόσους, προβλέπεται ότι η ανάληψη εργασίας δεν επιφέρει μειώσεις στο ποσό της σύνταξης ή άλλων επιδομάτων, όταν η εργασία τους ενδείκνυται για λόγους θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.

Παράλληλα, η ελληνική νοηματική ανάγεται σε επίσημη γλώσσα του κράτους και η μέθοδος Braille σε επίσημη μέθοδο επικοινωνίας των τυφλών ατόμων.

Με αποφασιστικότητα και επιμονή ισχυροποιούμε και διευρύνουμε τα δικαιώματα στους χώρους εργασίας, θέτοντας ως σημαντική παράμετρο στο δικό μας παραγωγικό σχέδιο τη δικαίως αμειβόμενη και αξιοπρεπή εργασία.

Γραφείο Τύπου

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αχχχ,αχχ ,αχχ αχχχχχχ,(το αναγραμματισμός και αλλαγή συναισθημάτων,απ το γέλιο στον πόνο),γέλιο γιατί αυτό σου έρχεται πρώτα σαν συναίσθημα,αλλά μετά κλάμα για την πραγματικότητα..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ