«Νεμόπτερα η Κώα» ένα είδος μοναδικό που ανακαλύφθηκε στο νησί μας το 1749!

"Όποιος έχει συναντήσει κάποιο είδος αυτής της οικογένειας ας ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους , βοηθώντας την σημαντική αυτή, από επιστημονικής σκοπιάς, μελέτη"

5
5521

Μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του σύγχρονου επιστημονικού κόσμου και μεγαλοφυής άνδρας ήταν ο Κάρολος Λινναίος, που γεννήθηκε πριν από 300 περίπου χρόνια και θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ταξινομίας, της επιστήμης. δηλαδή, κατάταξης όλων των οργανισμών που βρίσκονται πάνω στη γη.

«Ο Θεός δημιουργεί και ο Λινναίος κατατάσσει» έλεγαν οι επιστήμονες για την σημαντική επιστημονική εργασία του και αποκαλούσαν τον Λινναίος «δεύτερο Αδάμ», επειδή αυτός ήταν που έδωσε όνομα στο κάθε τι που υπήρχε στον Κήπο της Εδέμ.

Αλλά και οι άλλες καινοτομίες του Λινναίου δεν ήταν λίγες. Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε θερμόμετρο Κελσίου με τρόπο όμοιο με τον σημερινό. Επίσης ήταν ο πρώτος που κατάφερε να καλλιεργήσει μπανάνες στην Ευρώπη. Μιμήθηκε τα τροπικά κλίματα, αφήνοντας το έδαφος αρχικά να αποξηραθεί και κατακλύζοντάς το στη συνέχεια με νερό. Ο δρ Μόραν υποστηρίζει ότι ο Λινναίος παρουσίασε τις μπανάνες του στον τότε βασιλιά και τη βασίλισσα της Σουηδίας. Παραδόξως, όμως, η χώρα δεν επιδόθηκε επιτυχώς στην καλλιέργεια του τροπικού φρούτου παρά μόνο μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Λινναίος είχε στείλει το 1749 στην Κω έναν συνεργάτη του, για να αναζητήσει παράξενα και νέα είδη του φυτικού και ζωικού βασιλείου και αυτός καταγράφει ένα είδος μοναδικό στο τότε κόσμο που το ονόμασε Nemoptera coa ( Νεμόπτερα η Κώα) και στέλνει την περιγραφή του είδους στον Λινναίο

Δεν μπόρεσε όμως να στείλει δείγμα του είδους γιατί το αρχικό είχε κλαπεί από κάποιον που ίσως νόμισε ότι είχε κάποια σημαντική οικονομική αξία. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα ο συνεργάτης του Λινναίου πέθανε πιθανόν στην Κω. Από τότε κανένας ειδικός επιστήμονας δεν ανάφερε ξανά την παρουσία αυτού του είδους στο νησί που του έδωσε το όνομα, ενώ καταγράφηκε σε άλλες περιοχές.

Σήμερα ο καθηγητής εντομολογίας κ.Πανταλεόνη του πανεπιστήμιου του Κάλιαρι της Ιταλίας προσπαθεί να δώσει απάντηση σε αυτόν τον γρίφο, σε συνεργασία με τον συμπατριώτη μας καθηγητή κ. Ξενοφώντα Φανουρίου.

  • Η φωτογραφία δείχνει δυο συγγενικά είδη που πιθανόν υπάρχουν στο νησί και ζουν σε πεδινά και χέρσα εδάφη συνήθως πάνω σε αγριολούλουδα με χαρακτηριστικό τον τρόπο που πετούν με γρήγορα σκαμπανεβάσματα . Η εποχή που μπορεί να τα συναντήσουμε είναι από τώρα μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Όποιος έχει συναντήσει κάποιο είδος αυτής της οικογένειας ας ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους , βοηθώντας την σημαντική αυτή, από επιστημονικής σκοπιάς, μελέτη.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σε ένα πανέμορφο και πλούσιο νησί ευτυχώς που υπάρχουν μερικοί που αναδεικνύουν την πολύπλευρη ομορφιά και ανεκμετάλλευτο πλούτο. Ελπίζω και σε άλλα δημιουργικά αν καταλαγιάσουν τα κόμπλεξ , οι ζηλιες και ο πολιτικαντισμος που πάντα μας διέκριναν

  2. μολις ειδα φωτο στο facebook σε φωτογραφικη ομαδα απο ξενο φωτογραφο το φωτογραφισε προσφατα στη Σκιαθο..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ