10 φαρμακευτικά φυτά που πρέπει να έχετε στον κήπο του σπιτιού σας

0
4589

Ακολουθούν 10 φυτά με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε φυσικές σπιτικές θεραπείες, αν θέλετε να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που προκαλούν τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή.

Αυτά τα φυτά ή βότανα είναι εύκολο να καλλιεργηθούν, να συγκομιστούν και να χρησιμοποιηθούν και είναι αρκετά ευέλικτα ώστε να χρησιμοποιηθούν και για άλλες εφαρμογές. (Σχετικά: Prepper medicine: 9 φαρμακευτικά βότανα για να φυτέψετε στον κήπο του σπιτιού σας).

Καλέντουλα ή κατιφέ (Calendula officinalis)
Φαρμακευτικές χρήσεις: Αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό, αντιοξειδωτικό, αντισπασμωδικό (ανακουφίζει από κράμπες), ηρεμιστικό (καταπραΰνει και προστατεύει τους ερεθισμένους ή φλεγμονώδεις εσωτερικούς ιστούς), εμμηναγωγό (διεγείρει και ρυθμίζει τη ροή της εμμήνου ρύσεως), μαλακτικό (ενυδατικό) και ανοσοδιεγερτικό.

Παρασκευάσματα: Κρέμα, αιθέριο έλαιο, έγχυμα (τσάι), λοσιόν, αλοιφή, σκόνη, αλοιφή, βάμμα

Ένας εύκολος τρόπος για να απολαύσετε τα πολλά οφέλη της καλέντουλας είναι να φτιάξετε τσάι καλέντουλας χρησιμοποιώντας τη μορφή σκόνης του βοτάνου ή αποξηραμένα άνθη καλέντουλας, τα οποία μπορείτε να εμποτίσετε σε βραστό νερό για 10 έως 20 λεπτά.

Μπορείτε επίσης να μάθετε πώς να φτιάχνετε αλοιφή καλέντουλας για την ενυδάτωση του δέρματός σας, την προώθηση της επιδιόρθωσης του δέρματος και της επούλωσης πληγών, τη μείωση της φλεγμονής του δέρματος ή τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε λάδι καλέντουλας για εξανθήματα, εγκαύματα, ακμή, κρυολογήματα, πρήξιμο, έκζεμα και έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Χαμομήλι (Matricaria recutita)
Φαρμακευτικές χρήσεις: (καταπραΰνει και ηρεμεί τα τοιχώματα του εντέρου) και ήπιο ηρεμιστικό.

Παρασκευάσματα: Αιθέριο έλαιο, αλοιφή, δερματική κρέμα, δισκίο, τσάι.

Η παρασκευή τσαγιού χαμομηλιού είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος χρήσης αυτού του βοτάνου. Μπορείτε να πίνετε τσάι χαμομηλιού μετά το γεύμα για να βοηθήσετε την πέψη και να καταπραΰνετε τα πεπτικά προβλήματα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε άνθη χαμομηλιού για να φτιάξετε σαλάτες ή σάλτσες σαλάτας.

Κόνεφλορ (Echinacea spp.)
Φαρμακευτικές χρήσεις: (βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας βλεννογόνου από το σώμα), αντιμικροβιακό, αντιιικό, αποτοξινωτικό, γενικό τονωτικό, ανοσοτροποποιητικό και περιφερικό αγγειοδιασταλτικό (διαστέλλει τα απομακρυσμένα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την αρτηριακή πίεση).

Παρασκευάσματα: (μπορεί να είναι πιο ισχυρά και ταχείας δράσης)

Η εχινάκεια διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την αντίσταση στις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Όταν λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα (λιγότερο από 10 ημέρες), η εχινάκεια μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος και άλλων λοιμώξεων. Η εχινάκεια δεν πρέπει να λαμβάνεται με άδειο στομάχι.

Ελεκάνη (Inula helenium)
Φαρμακευτικές χρήσεις: (προωθεί την εφίδρωση), διουρητικό (αυξάνει την ούρηση) και αποχρεμπτικό (βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας βλεννογόνου από τους πνεύμονες).

Παρασκευάσματα: Αιθέριο έλαιο, βάμμα

Η φρέσκια ή αποξηραμένη ρίζα του ελεκαμπάνιου έχει έντονη, πικρή αλλά και πικάντικη, ζεσταίνουσα γεύση. Μπορείτε να φτιάξετε τσάι ελεκαμπάνου ρίχνοντας βραστό νερό πάνω από ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού (1 γραμμάριο) της αλεσμένης ρίζας και του ριζώματος και αφήνοντάς το να μουλιάσει για 10 έως 15 λεπτά πριν το σουρώσετε. Πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι ελεκαμπάνι τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα εάν έχετε άσθμα, κρόκο, πνευμονική φυματίωση ή κοκίτη. Αυτό το τσάι είναι ασφαλές για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Αγγλική λεβάντα (Lavendula officinalis)
Φαρμακευτικές χρήσεις: (προκαλεί ήπια και τοπική αύξηση της επιφανειακής ροής του αίματος ή αγγειοδιαστολή), ηρεμιστικό και διεγερτικό της μήτρας.

Παρασκευάσματα: Μαλλιά, καλλυντικά, αιθέριο έλαιο, άρωμα, αλοιφή

Η αποξηραμένη λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή μπισκότων, σορμπέ, μαρινάδων, σάλτσων και εντριβών. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε ένα μείγμα απλού σιροπιού και να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσει καλοκαιρινά ποτά, όπως κοκτέιλ, παγωμένο τσάι ή λεμονάδα.

Για να φτιάξετε τσάι λεβάντας για την ανακούφιση από τον πόνο ή τα πεπτικά προβλήματα, όπως εμετός, ναυτία, στομαχικές διαταραχές ή εντερικά αέρια, ή ως φυσικό βοήθημα για τον ύπνο, απλά ρίξτε βραστό νερό πάνω σε μπουμπούκια λεβάντας. Αφήστε το τσάι να μπει για 10 λεπτά πριν το σουρώσετε σε ένα φλιτζάνι. Προσθέστε μέλι όπως επιθυμείτε.

Βάλσαμο λεμονιού (Melissa officinalis)
Φαρμακευτικές χρήσεις: (βοηθά τη λειτουργία του ήπατος), ήπιο αναλγητικό, χαλαρωτικό, χαλαρωτικό και τονωτικό του νευρικού συστήματος και ηρεμιστικό.

Παρασκευάσματα: Εκχύλισμα, τσάι, βάμμα.

Το βάλσαμο λεμονιού είναι εξαιρετικό για τη θεραπεία της αϋπνίας και του άγχους. Σύμφωνα με μελέτες, ο συνδυασμός του βάλσαμου λεμονιού με άλλα ηρεμιστικά βότανα, όπως η βαλεριάνα (Valeriana officinalis), μπορεί να βοηθήσει σε μικροπροβλήματα ύπνου και να μειώσει τα αγχώδη συναισθήματα.

Με βάση κλινικές μελέτες, μπορείτε να λαμβάνετε 300 έως 500 γραμμάρια αποξηραμένου βάλσαμου λεμονιού σε μορφή κάψουλας τρεις φορές την ημέρα για να προάγετε την ηρεμία και την εγρήγορση. Για να παρασκευάσετε τσάι από βάλσαμο λεμονιού, βυθίστε το βότανο σε ζεστό νερό και πιείτε το πολύ τέσσερις φορές την ημέρα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το βάλσαμο λεμονιού για να φτιάξετε μια τοπική κρέμα για τις πληγές του κρυολογήματος, τις πληγές των χειλιών και τις βλάβες του έρπητα.

Μολόχα (Althea officinalis)
Φαρμακευτικές χρήσεις: Αλλακτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό, καταπραϋντικό, διουρητικό, μαλακτικό, αποχρεμπτικό και ανοσοτροποποιητικό.

Παρασκευάσματα: Καψάκιο, σιρόπι για το βήχα, κρέμα, αλοιφή, τσάι, βάμμα

Το τσάι από ρίζα Marshmallow είναι εξαιρετικό για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους, του βήχα και του πονόλαιμου. Για να προετοιμάσετε ένα καταπραϋντικό τσάι βοτάνων, απλά αναμείξτε έξι κουταλιές της σούπας αποξηραμένη ρίζα marshmallow ή σκόνη ρίζας με ένα λίτρο κρύου νερού σε ένα βάζο ή δοχείο με καπάκι. Ανακατέψτε το μείγμα για να βεβαιωθείτε ότι οι ρίζες είναι πλήρως βυθισμένες, στη συνέχεια καλύψτε το δοχείο και βάλτε το στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Σουρώστε το μείγμα και προσθέστε ακατέργαστο μέλι για να γλυκάνετε το τσάι σας, αν το επιθυμείτε. Αυτό το τσάι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί εντός 48 ωρών.

Ένας άλλος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το βότανο ως φάρμακο είναι να πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι νερό που περιέχει 30 έως 40 σταγόνες βάμμα marshmallow. Εάν προτιμάτε να λαμβάνετε συμπληρώματα marshmallow σε μορφή κάψουλας, πάρτε το ισοδύναμο έξι γραμμαρίων σκόνης ρίζας marshmallow σε διαιρεμένες δόσεις.

Μέντα (Mentha x piperita)
Φαρμακευτικές χρήσεις: Αντιεμετικά, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακά, αντιπυρετικά, αντισπασμωδικά, αντιβηχικά, αντισηπτικά, αρωματικά, καρυκεύματα, εφιδρωτικά, εμμηναγωγά, νευρικά (ανακουφίζει από το άγχος) και περιφερικά αγγειοδιασταλτικά.

Παρασκευάσματα: Αιθέριο έλαιο, τσάι, βάμμα.

Το έλαιο μέντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά για την ανακούφιση από πονοκεφάλους, κνησμό, πόνο στις αρθρώσεις και μυϊκούς πόνους. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το έλαιο μέντας στην αρωματοθεραπεία για τη θεραπεία του βήχα, τη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας και τη μείωση των πόνων του σώματος, του πόνου και του στρες, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH).

Θυμάρι (Thymus vulgaris)
Φαρμακευτικές χρήσεις: (σκοτώνει και αποβάλλει τα σκουλήκια και άλλα παράσιτα), αντισηπτικό, αντιιικό, στυπτικό, αποχρεμπτικό και εκκρινολυτικό (μειώνει τις υπερβολικές εκκρίσεις, ειδικά το φλέγμα).

Παρασκευάσματα: Αιθέριο έλαιο.

Το φρέσκο θυμάρι χρησιμοποιείται συχνά ως καρύκευμα για να προσθέσει γεύση στο φαγητό. Ταιριάζει καλά με φασόλια, λάχανα, καρότα, κοτόπουλο, καλαμπόκι, μελιτζάνες, ψάρια, αρνί και άλλα κρέατα. Αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το θυμάρι για να φτιάξετε ένα φαρμακευτικό τσάι για κοιλιακό πόνο, διάρροια, βήχα, υπέρταση και πόνο στην έμμηνο ρύση. Για να το ετοιμάσετε, απλά βυθίστε οκτώ έως 10 φρέσκα κλαδάκια θυμαριού σε βραστό νερό (αρκετό για να γεμίσετε μια κούπα) και αφήστε το να σταθεί για πέντε λεπτά. Απολαύστε αυτό το αναζωογονητικό τσάι και τις καταπραϋντικές φυσικές του ιδιότητες.

Αχιλλέα (Achillea millefolium)
Φαρμακευτικές χρήσεις: Αντιαιμορραγικό, αντιφλεγμονώδες, αντιπυρετικό, αντιρρευματικό, αντισπασμωδικό, αντισηπτικό, στυπτικό, πικρό τονωτικό, καρυκεύματα, εφιδρωτικό, διουρητικό, εμμηναγωγό, αιμοστατικό, υποτασικό και περιφερικό αγγειοδιασταλτικό.

Παρασκευάσματα: Κάψουλα, αποξηραμένα ή νωπά βότανα, υγρό εκχύλισμα, κατάπλασμα, δισκίο, βάμμα

Ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φαρμακευτικά βότανα σήμερα, η αχιλλέα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι σπασμοί, η κακή κυκλοφορία του αίματος και οι μικροβιακές λοιμώξεις. Η αχιλλέα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από πεπτικά προβλήματα, ενοχλήσεις κατά την έμμηνο ρύση, φλεγμονές των ούλων και συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης.

Όταν φτιάχνετε φυσικές θεραπείες, συλλέγετε τα συμπλέγματα λουλουδιών αχιλλέας όταν το φυτό βρίσκεται σε άνθηση, κόβοντας το πάνω τρίτο του φυτού ακριβώς πάνω από τον κόμβο των φύλλων. Μπορείτε να εμποτίσετε φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα ή άνθη αχιλλέας σε βραστό νερό για να φτιάξετε τσάι αχιλλέας ή να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε κατάπλασμα για πληγές.

Μπορείτε επίσης να παρασκευάσετε ένα έγχυμα ελαίου για τοπική χρήση αλέθοντας μερικά αποξηραμένα φύλλα και άνθη αχιλλέας και αναμειγνύοντας ένα μέρος με τέσσερα μέρη ουδέτερου ελαίου φορέα σε ένα γυάλινο βάζο. Σφραγίστε καλά το βάζο και τοποθετήστε το σε μια σκοτεινή γωνιά, φροντίζοντας να ανακινείτε το βάζο μία φορά την ημέρα. Μετά από τέσσερις έως έξι εβδομάδες, σουρώστε το έλαιο και αποθηκεύστε το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Μπορείτε επίσης να αναμείξετε μερικά αιθέρια έλαια ή λιωμένο κερί μέλισσας για να φτιάξετε μια θεραπευτική αλοιφή.

Χτίζουμε την υποδομή της ανθρώπινης ελευθερίας και ενδυναμώνουμε τους ανθρώπους να είναι ενημερωμένοι, υγιείς και συνειδητοποιημένοι. Υποστηρίξτε μας στο HealthRangerStore.com και διαβάστε για την αποστολή μας “υποδομή ανθρώπινης ελευθερίας” σε αυτόν τον σύνδεσμο του άρθρου.

Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο για να μάθετε για τα φάρμακα που καλλιεργούνται κοντά στο σπίτι σας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ