«… Και τι ζητάμε μια ευκαιρία για ανακύκλωση να πάμε…» Μηταράκης και Μενδώνη παρακολούθησαν την εκδήλωση των παιδιών

0
2309


Ρεπ. Στέργος Χατζηστέργος

Οι μαθητές της Α΄ Τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χίου – Αστική Σχολή με υπεύθυνη εκπαιδευτικό της τάξης τη Ξυλά Ευφροσύνη στις 12 Ιουνίου πραγματοποίησαν την καλοκαιρινή τους γιορτή με τίτλο «… και τι ζητάμε μια ευκαιρία για ανακύκλωση να πάμε…» με ιδιαίτερη επιτυχία στην αυλή του σχολείου τους.

Τη γιορτή εκτός από τους υπόλοιπους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και τους γονείς των παιδιών της τάξης παρακολούθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο σύμβουλος Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χίου κύριος Βούλγαρης Κωνσταντίνος και εκπρόσωποι από τη
Δ.Ι.Α.ΝΟ.Χ.-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΧΙΟΥ Α.Ε. που διαχειρίζεται τα απορρίμματα στη Χίο.

Ο διευθυντής του σχολείου, ο κύριος Κωνσταντίνος Χάμπας υποδέχτηκε τους γονείς και τους επίσημους προσκεκλημένους μέσα σε ένα πολύ όμορφο συγκινησιακό κλίμα λόγω και της τελευταίας παρουσίας των μαθητών της έκτης τάξης στις αίθουσες του σχολείου τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος της γιορτής παρακολούθησαν η πρώην υπουργός Πολιτισμού κυρία Μενδώνη, και ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κύριος Μηταράκης. Το θέμα της γιορτής αφορούσε την ανακύκλωση με ιδιαίτερη έμφαση στα οφέλη της προκειμένου να εκτιμηθεί η αξία της και να γίνει συνειδητή πράξη-συνήθεια από τον καθένα μας.

Το προγράμμα «Ενεργώ ως πολίτης» του Ιδρύματος Λαμπράκη εφαρμόστηκε από τον Απρίλιο του 2022 και συνεχίστηκε όλο το έτος 2022 -2023, στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων και στο πρόγραμμα Εrasmus »Friends of our Planet » με συντονίστρια του εκπαιδευτικού προγράμματος, την κυρία Πάσχου Αγγελική ( που ήταν πρώην συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου δασκάλων στο 2ο Π.Ε.Κ.Ε.Σ Βορείου Αιγαίου).

Τα χαρακτηριστικά του ενεργού πολίτη στα οποία δίνει έμφαση η εκπαιδευτική πρόταση

»Ενεργώ ως πολίτης» είναι:
η προσωπική ευθύνη, ο αλληλοσεβασμός και η συνύπαρξη, η
δυνατότητα εντοπισμού προβλημάτων, καθώς και η δυνατότητα διαμόρφωσης προτάσεων και στρατηγικής για τη επίλυσή τους, η ικανότητα αναζήτησης, διάκρισης (ως προς την αξιοπιστία) και επεξεργασίας της πληροφορίας, η οπτική του ευρύτερου πλαισίου
ενός θέματος, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η συμμετοχή και η υπεύθυνη και σύμφωνη με τις αξίες της δημοκρατίας δράση στην κοινότητα και την κοινωνία.

Σκοπός του προγράμματος είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση των μαθητών/τριών ως ενεργών πολιτών, στην εκπαίδευση για τη δημοκρατία.

Επιπλέον, μέσω του προγράμματος επιδιώκεται η καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης, της αναλυτικής τους ικανότητας, των ερευνητικών δεξιοτήτων τους, της διαπολιτισμικής τους κατανόησης, της ικανότητάς τους να επικοινωνούν και να συνεργάζονται, της ευελιξίας και προσαρμοστικότητάς τους, ενώ
παράλληλα υποστηρίζονται ώστε να κατανοήσουν τις έννοιες της ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

Η μάθηση εκκινεί από την εμπειρία των μαθητών/τριών είτε στο σχολικό, είτε στο οικογενειακό είτε στο κοινωνικό τους περιβάλλον και τροφοδοτείται από δεδομένα που προκύπτουν από αυτό.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσα από ένα σύνολο δραστηριοτήτων που έχουν ταξινομηθεί σε έξι θεματικές ενότητες που θέτουν ερωτήματα για προβληματισμό και ανάπτυξη επιχειρημάτων και οδηγούν στον σχεδιασμό δράσεων και μικρών οργανωμένων παρεμβάσεων. Ολες υποστηρίζουν την καλλιέργεια δεξιοτήτων του ενεργού πολίτη.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε το μήνυμα που ακούγεται από το στόμα όλων των παιδιών στο τέλος της παράστασης όπου έχουν προσθέσει τις λέξεις «τον κόσμο και τον πλανήτη» στα λόγια του Καζαντζάκη: «Ν΄ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: εγώ μονάχος μου, θα σώσω τον κόσμο και τον πλανήτη. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω».

Στην εξαιρετική παρουσίαση του θέματος από τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες, σημαντική ήταν η υποστήριξη της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής και παιδαγωγού του σχολείου, της κυρίας Δέσποινας Σφακιανάκη Τζήκα που επιμελήθηκε την κινησιολογία των παιδιών που συμμετείχαν σε αυτήν την εκπληκτική από κάθε άποψη μαθητική καλοκαιρινή εκδήλωση που οργάνωσε η εκπαιδευτικός και παιδαγωγός κυρία Έφη Ξυλά.
Συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χίου- Αστική Σχολή για το εξαίρετο εκπαιδευτικό έργο που επιτελούν.

«Σε λίγο θα περάσει από ’δω το απορριμματοφόρο του δήμου. Ένας σιδερένιος μύλος θα μας ζουλήξει τόοοσο πολύ που θα γίνουμε κομματάκια!!! (το τονίζει) Έσύ χαρτί, θα γίνεις μια μικροσκοπική μπαλίτσα. Κι εσύ μπουκάλι θα σπάσεις στα δυο ή στα τρία. Όσο για μένα, ο μύλος θα με κάνει αγνώριστο…» είναι από βιβλίο της Άννας Παπαδοπούλου «Παίζουμε για το περιβάλλον»

Ρεπορτάζ: Στέργιος Χατζηστέργου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ