Βαγγέλης Τρακόσσας: Η αιτία της ξαφνικής πτώσης των δέντρων είναι η καρατόμηση των επιφανειακών ριζών τους από το συνεχές ράβε-ξήλωνε…

7
11566

Η Κως καταστρέφεται από τον ανθρώπινο παράγοντα…

Με αυτή την πολύ σωστή επισήμανση ο Πρόεδρος της Ζωοφιλικής Οικολογικής Ένωσης Κω κ. Βαγγέλης Τρακόσσας μας παρουσιάζει τις παρακάτω φωτογραφίες από το σημείο που έπεσε πρόσφατα το πεύκο στην οδό Ελ. Βενιζέλου.

Σύμφωνα με την βιβλιογραφία τα πεύκα είναι όλα μακρόβια, υπεραιωνόβια δέντρα, με ηλικία μέχρι 1.000 έτη ή περισσότερο…με την πλειοψηφία των ειδών να έχουν ύψος 15 με 45 μέτρα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν δεν ήταν η αιτία η «παλαιότητα» αλλά όπως φαίνεται ξεκάθαρα από την αυτοψία που μπορεί να κάνει ο καθένας από μας, ο ανθρώπινος παράγοντας.

Τ γνωστό, ράβε-ξήλωνε. Συνεχή σκαψίματα για διάφορα δίκτυα, έχουν κατακόψει τις επιφανειακές ρίζες του δένδρου (και όπως ξέρουμε το πεύκο με αυτές στηρίζεται).

Χτίσιμο με τούβλα, τσιμεντάρισμα και ούτω καθεξής, πόσο να αντέξουν λοιπόν;

Άρα η αιτία της ξαφνικής πτώσης των δέντρων στα αυτοκίνητα, τα σπίτια κλπ δεν είναι σε καμία περίπτωση η «παλαιότητα», ή το «μεγάλο ύψος» τους αλλά η καρατόμησή τους, η απροσεξία και η απληστία μας…

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δηλαδή συγνώμη ίντερνετ ρεύμα νερό τηλέφωνο να μη περάσουν? Είπαμε εντάξει υπερβολικοί

  • και ίντερνετ και τηλέφωνο και ό,τι άλλο χρειάζεται. Όμως για την πτώση των δέντρων δεν φταίει η παλαιότητα. Πράγμα το οποίο πολλοί «ειδικοί» επικαλούνται.

  • Να τα περασουν μια κι εξω. Οχι καθε λιγο σκαψιμο. Και τα αμαξια μας χαλασαν και τα δεντρα. Αντε πιο ραβε ξηλωνε

  • Εσυ τι εχεις σπουδασει και μας ζαλιζεις ολη μερα; Τωρα που θα απαγορευσει τον Κασιδιαρη ο Κουλης μηπως να απαγορευσει κι εσενα; Ή αυτα γινονται μονο στις χουντες;

 2. Υπάρχουν κατι » περαστικοί» ….πως τους λένε…. γεωπόνους??? Ντάξη δέν ξερουν όσα ξέρει ο κύριος με τα τούβλα….αλλα ρωτήστε τους μήπως ξέρουν τι είναι δέντρο.. και μπορεί αν δεν σας πει ο οικολόγος ( λεμε τωρα)
  Να πουν κι αυτοι καμικοτσανα…που ξέρουν τωρα αυτοί ….σπουδασανε τωρα … βαγγελάρας ρε γατακια…

 3. Έχει περάσει κανείς από την Αρσενίου; Εκεί σεβάστηκαν την ρίζα και έκαναν σαμαρακι!!
  Το πεύκο δεν έχει την ευλυγισία που έχει ο φοίνικας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ