Ο όμιλος Koullias Hotels και το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου έδωσαν τα δικά τους μηνύματα για το περιβάλλον

1
834

Θέμα: Ο όμιλος Koullias Hotels και το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου έδωσαν τα δικά τους μηνύματα για το περιβάλλον.

Η Ημέρα Περιβάλλοντος με θέμα 2020: «Ώρα για τη Φύση», έγινε αφορμή για γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε μετά από πρόσκληση του ομίλου Koullias Hotels στο δημοτικό σχολείο Ζηπαρίου με αναφορά στα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Τα τρόφιμα που τρώμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που καθιστά τον πλανήτη μας κατοικήσιμο, όλα προέρχονται από τη φύση. Είναι η φύση που μας στέλνει το μήνυμα: Για να φροντίζουμε τον εαυτό μας πρέπει να φροντίζουμε τη φύση. Υπογραμμίζεται σε έρευνα ότι «η προστασία της δημόσιας υγείας συντελείται και μέσω προστασίας του περιβάλλοντος».

Τη διαδικτυακή εκδήλωση οργάνωσε η γενική διευθύντρια του ομίλου Koullias Hotels κα Ελένη Μπάση η οποία παρουσίασε το θέμα από την πλευρά του ξενοδοχείου. Συμμετείχαν διευθυντές και στελέχη από τα ξενοδοχεία. Από το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου συμμετείχαν διδακτικό προσωπικό και μαθητές. Ομιλητές ήταν ο κ. Θεοδόσης Διακογιάννης από το Ιπποκράτειο Διεθνές Ίδρυμα Κω ο οποίος ανέπτυξε τα θεραπευτικά φυτά και βότανα του Ιπποκράτη. Η Κως είναι νησί πλούσιο σε άγρια βλάστηση με αμέτρητα βότανα. Στην αρχαιότητα ο Ιπποκράτης και οι μαθητές του γιατροί τα χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν τις διάφορες αρρώστιες. Για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων, πρέπει πρώτα να ξέρουμε πως θα τα μαζέψουμε και ποιοι είναι οι τρόποι που θα τα χρησιμοποιήσουμε. Παρουσίασε δε, 4 φυτά με τις ιδιότητες, τα οφέλη και τη χρήση τους, το χαμομήλι, το φασκόμηλο, την τσουκνίδα και τη μολώχα. Παρακάτω  ακολουθεί, ολόκληρη η ομιλία για να γνωρίσουμε καλύτερα τα βότανα στο περιβάλλον μας και πως μπορούμε να ωφεληθούμε.

Η περιβαλλοντολόγος κυρία Αλεξία Στάμου, πολύ παραστατικά, έδωσε στα παιδιά την έννοια του περιβάλλοντος και τη σχέση μας μαζί του. Στη συνέχεια παρουσίασε πως οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον και την περιβαλλοντική πολιτική που έχουν τα ξενοδοχεία προστατεύοντας την ομορφιά της φύσης που χαρακτηρίζει τον προορισμό. Τα ξενοδοχεία σχεδιάζουν την ορθολογική χρήση και διαχείριση των φυσικών πόρων,  την προστασία από τη ρύπανση, καθώς και  την αξιοποίηση των ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στον όμιλο Koullias Hotels οι περιβαλλοντικές ενέργειες μεταξύ άλλων, όπως τις παρουσίασαν η κα Φωτεινή Αγγελίδου, υπεύθυνη υποδοχής και ποιότητας καθώς και η κα Χριστίνα Τσάτση, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, είναι οι παρακάτω:

  • Ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού , γυαλιού, μετάλλων, μπαταριών, ελαίων.
  • Μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας , με τη χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας και συστημάτων φωτισμού με φωτοκύτταρο.
  • Μείωση χρήσης νερού, με ελεγχόμενο αυτόματο πότισμα και καζανάκια διπλής ροής.
  • Διαχωρισμός απορριμμάτων σε οργανική και ανόργανη ύλη.
  • Συλλογή υπολειμμάτων σαπουνιών προς ανακύκλωση.
  • Προτείνεται στους πελάτες να αποφεύγεται η καθημερινή αλλαγή ιματισμού.
  • Καθημερινή φροντίδα καθαρισμού της ακτής.
  • Τακτικοί έλεγχοι του νερού της ακτής.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες έχουν πιστοποιηθεί από την εταιρεία της φύσης Green Key, ενώ η ακτή στο ξενοδοχείο Atlantis βραβεύτηκε με τη  Γαλάζια Σημαία -Blue Flag- , βεβαιώνοντας πως η θάλασσά είναι ασφαλής και καθαρή για τους λουόμενους.

 

Τα οφέλη από τα παραπάνω είναι πολλά για την επιχείρηση. Αλλά και οι πελάτες βλέπουν ότι η ξενοδοχειακή μονάδα είναι ευαισθητοποιημένη όσον αφορά το περιβάλλον και συμβάλλουν στην προστασία του, πράγμα που ωφελεί τον προορισμό. Όπως ανέφερε η σύμβουλος μάρκετινγκ κυρία Άντα Καραγιάννη, η ενασχόληση με τη φύση και η παρατήρηση του περιβάλλοντος προσφέρει στα παιδιά διαπαιδαγώγηση με μεγάλη αξία. Τα παιδιά σήμερα  θα μεγαλώσουν πιο ευτυχισμένα και ισορροπημένα ψυχικά αν ανακαλύψουν τη φύση και αν τη βιώσουν με τρόπο άμεσο, απολαυστικό και διασκεδαστικό μαζί με τους μεγάλους. Η διαδικτυακή εκδήλωση συνέβαλε σημαντικά στη γνώση, ενημέρωση και κατανόηση του θέματος από όλα τα μέρη. Επί πλέον πληροφόρησε την εκπαιδευτική κοινότητα για το σημαντικό ρόλο της ξενοδοχειακής επιχείρησης στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ενεργή συμμετοχή όλου του προσωπικού. Ο όμιλος Koullias Hotels έχει αναλάβει τη φροντίδα και επιμέλεια του βοτανικού κήπου του Ιπποκράτη που φιλοξενεί πάνω από 250 είδη φυτών στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω. Στόχος είναι να συμβάλει εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά στην ανάπτυξη και καλλιέργεια των παιδιών, τη σύνδεσή τους με το οικοσύστημα καθώς και την ενίσχυση του πολιτιστικού πλούτου και της βιώσιμης ταυτότητας του νησιού. Ανάλογες εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν με θέματα που ενδιαφέρουν τα παιδιά και την τοπική κοινότητα.

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ, ΚΩΣ, 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

KOULLIAS HOTEL, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΗΠΑΡΙΟΥ

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: κ. Θεοδόσης Ν. Διακογιάννης

 

Θέμα: Τα Βότανα του Ιπποκράτη και η χρήση τους

Το νησί μας η Κως είναι πλούσιο σε άγρια βλάστηση. Τα βότανα που φύονται είναι αμέτρητα. Στην αρχαιότητα ο Ιπποκράτης και οι μαθητές του γιατροί τα χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν τις διάφορες αρρώστιες.

Για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων, πρέπει πρώτα να ξέρουμε πως θα τα μαζέψουμε και ποιοι είναι οι τρόποι που θα τα χρησιμοποιήσουμε.

Το κάθε βότανο έχει την εποχή που πρέπει να το μαζέψουμε. Να προσέχουμε να μην έχει πολύ ήλιο, να μην το τραβούμε και το ξεριζώνουμε αλλά να έχουμε ένα ψαλίδι και να κόβουμε τα άνθη τα φύλλα ή ακόμα και ολόκληρα τα κλωναράκια του. Δεν πρέπει να μαζεύουμε βότανα από τις άκριες του δρόμου ούτε από περιοχές που έχει εργοστάσια γιατί είναι μολυσμένα με τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και τα απόβλητα των εργοστασίων. Καλό είναι να τα συλλέγουμε από χωράφια και ορεινές περιοχές.

Πως όμως θα επωφεληθούμε από τις θεραπευτικές τους ιδιότητες των βοτάνων;

Μπορούμε να κάνουμε αφέψημα δηλαδή να τα βράσουμε το βότανο μέσα σε νερό και να ποιούμε το τσάι του, ή να βράσουμε νερό,  να το χύσουμε πάνω στο βότανο και να το αφήσουμε για λίγα λεπτά μέσα στο ζεστό νερό. Αυτό το λέμε έγχυμα.

Με τα βότανα κάνουμε ακόμα βάμμα, έμβρεγμα, κατάπλασμα, κομπρέσες, αλοιφές, κρέμες, χυμούς, τα βάζουμε σε κρασί, γίνονται σιρόπι, αιθέριο έλαιο και σκόνη.

Θα αναφερθούμε σήμερα σε ορισμένα βότανα που είναι εύκολο να τα βρούμε στο περιβάλλον μας.

 

  1. ΧΑΜΟΜΗΛΙ

Χαμέμηλον.

Το χαμομήλι, είναι φυτό ποώδες και ζει ένα χρόνο (μονοετές). Αρωματικό και φαρμακευτικό. Έχει λείο βλαστό και είναι πολύκλαδο.

Στο κοινό χαμομήλι, τα άνθη κατανέμονται σε ταξιανθίες-κεφάλια που μοιάζουν ιδιαίτερα με αυτά της μαργαρίτας, είναι όμως πιο μικρά. Το όνομα του σημαίνει μήλο που είναι κάτω στο έδαφος (χάμω – μήλο).

Το χαμομήλι, φυτρώνει σε λιβάδια, σε χωράφια, σε ξέφωτα και στις άκριες των δρόμων.

ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα άνθη του χαμομηλιού αποξηραίνονται και τα χρησιμοποιούμε για το αφέψημα και το έγχυμα τα οποία είναι καλά για το στομάχι, μαλακτικά, καταπραϋντικά σε κολικούς του στομάχου και των εντέρων. Είναι ιδανικό για τη δυσπεψία το έλκος του στομάχου.

Το αφέψημα είναι ηρεμιστικό και βοηθά για έναν καλό ύπνο. Διώχνει το άγχος κα την ένταση. Έχει ηρεμιστικές, τονωτικές αλλά και αντισηπτικές ιδιότητες. Δρα επίσης κατά των αερίων των εντέρων. Ευεργετεί  σε περιπτώσεις εκζέματος του δέρματος και σε  ερεθισμένα μάτια.

Ακόμα, το αιθέριο έλαιο του χαμομηλιού χρησιμοποιείται σε διάφορα καλλυντικά ή σαμπουάν.

 

  1. ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

Σάλβια η φαρμακευτική

Salvia officinalis

Το φασκόμηλο ή φασκομηλιά είναι φυτό θαμνώδες  με χνουδωτούς βλαστούς ξυλώδεις ανοιχτού χρώματος προς το γκρίζο. Τα φύλλα της είναι μικρά ωοειδή, σαρκώδη και τα ανθάκια του που είναι χρώματος βιολετί σχηματίζουν ματσάκια. Το ύψος του φυτού φτάνει τα 50 εξήντα εκατοστά. Βρίσκεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας κυρίως σε ξηρούς και πετρώδεις τόπους.Το φυτό έχει έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα και σαν καρύκευμα.
Τα φύλλα έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες.

Το φασκόμηλο με τη μορφή αφεψήματος είναι ιδανικό για την θεραπευτική του στόματος σε περίπτωση τραυματισμών, άφτρων, φαρυγγίτιδας και κατά της ουλίτιδας. Έχει τονωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται σαν καρδιοτονωτικό και κατά των νευραλγιών. Ελαττώνει τα αέρια του εντέρου, είναι διουρητικό και εμμηναγωγό.

Παρασκευή – Δοσολογία  για Έγχυμα : Ρίξτε ένα (1) φλιτζάνι  νερό σε μία (1) κουταλιά του φαγητού τεμαχισμένο φασκόμηλο. Μετά ζεστάνετε το και πιείτε το, πολύ ζεστό, τρεις φορές την ημέρα.

Στις περιοχές της Μεσογείου αποξηραίνεται και πίνεται σαν αφέψημα, το γνωστό φασκόμηλο. Στην μαγειρική χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό διαφόρων ζωμών, φαγητών και του ξιδιού ενώ θεωρείται και μελισσοτροφικό φυτό παρέχοντας μέλι εκλεκτής ποιότητας.

Η χρήση του πρέπει να γίνεται με σύνεση. Έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι κατά του κρυολογήματος, των ρευματισμών και των πυρετών. Χαρακτηριστική και η ρήση των Αράβων, σχετικά με το πολύτιμο αυτό φυτό: «Πώς μπορεί να πεθάνει κανείς, όταν έχει στον κήπο του φασκόμηλο;». Λόγω των διεγερτικών του ιδιοτήτων, το φασκόμηλο πιστεύεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα υπερτασικά. Το αιθέριο του έλαιο, έχει εξαιρετικά δυναμωτικές ιδιότητες. Κατά της ατονίας του στομάχου. Έχει επίσης απολυμαντική , αποχρεμπτική και χωνευτική δράση.. Πιστεύεται επίσης ότι βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης και ότι καταπολεμά τη νωθρότητα. Το φασκόμηλο είναι ευεργετικό στα μαλλιά.

  1. ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ

Κνίδη η δίοικος

Urtica pilulifera

Η τσουκνίδα είναι μονοετές όρθιο φυτό γνωστό κυρίως για τον έντονο ερεθισμό που προκαλεί στο δέρμα μόλις την αγγίξεις. Φτάνει στο ύψος το 1 μέτρο και οι βλαστοί της είναι τετράγωνοι με τρίχες που τσιμπούν, όταν όμως βραστούν ή ξεραθούν φεύγει δύναμη των τσιμπημάτων της. Τα φύλλα της είναι ωοειδή, τριχωτά, οδοντωτά, μυτερά στην άκρη και έχουν μίσχο. Τα άνθη της είναι αρσενικά και θηλυκά. Ανθίζει από το Μάρτη ως τον Μάϊο.
Οι τσουκνίδες φυτρώνουν παντού σε χέρσους τόπους.

ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Οι τρυφερές τσουκνίδες είναι πολύ ωφέλιμες παρασκευασμένες σε πίτα: Τσουκνίδες ωμές μπαίνουν ανάμεσα στα φύλλα, αφού προηγουμένως συμπιεστούν. Η πίτα αυτή (στεγνόπιτα) αποτελεί ταυτόχρονα φαγητό και φάρμακο, καθώς συντελεί στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Είναι εξάλλου γνωστό πως στην περίοδο της κατοχής αυτή η πίτα είχε βοηθήσει πολλές φτωχές οικογένειες να επιβιώσουν.
Οι τσουκνίδες είναι ωφέλιμες σε αυτούς που πάσχουν από οξεία και χρόνια νεφρίτιδα. Συνιστάται στους άρρωστους να πίνουν δυο – τρία ποτήρια ζωμό τσουκνίδας, ανάμεικτο με χυμό λεμονιού ημερησίως.
Εξαιρετικά ωφέλιμο είναι το αφέψημά της για όσους πάσχουν από ίκτερο, παθήσεις της χολής, έλκος του στομάχου, βρογχικές παθήσεις και χρόνιες διάρροιες. Η δυσκοιλιότητα υποχωρεί λίγες μέρες με την εφαρμογή της θεραπείας ενώ εξίσου εξαιρετικά αποτελέσματα σημειώνονται και σε ασθενείς με διαβήτη και αρθρίτιδα.
Ο χυμός της τσουκνίδας φημίζεται για τις αντιαναιμικές του ιδιότητες. Η τσουκνίδα είναι γαλακταγωγό φυτό και αυξάνει το γάλα στις γυναίκες που θηλάζουν μωρά.
Ως καλλυντικό συνιστάται μάσκα προσώπου για βαθύ καθαρισμό κανονικού δέρματος. Ακόμη ο ατμός της χρησιμοποιείται για βαθύ καθαρισμό του προσώπου.
Είναι, ακόμη ιδανική για κανονικά μαλλιά, στα οποία δίνει λάμψη και βελτιώνει την ανάπτυξή τους. Χρησιμοποιείστε το αφέψημα της τσουκνίδας στο ξέπλυμα των μαλλιών εναντίον της πιτυρίδας, της τριχόπτωσης και ως τονωτικό.

 

  1. ΜΟΛΟΧΑ

Κοινή ονομασία: Δενδρομολόχα. Aλθαία  η φαρμακευτική, Νερομολόχα, Ροδανθής

Λατινική ονομασία: Althaea rosea

Η αλθαία είναι ποώδες φυτό που το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα. Έχει όρθιο βλαστό, με φύλλα πλατιά και οδοντωτά τα άνθη της είναι ροζ  ή λευκά. Την βρίσκουμε σε περιοχές υγρές, στις άκρες των ποταμών και λιμνών και κοντά στη θάλασσα. Προτιμά τους βάλτους και τα έλη. Ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουρίδης γνώριζαν την αλθαία και την αναφέρουν στα βιβλία τους.

Οι ρίζες τα φύλλα και τα άνθη του φυτού είναι καλό να μαζευτούν το φθινόπωρο. Περιέχουν, βλενώδεις ουσίες πηκτίνη και σάκχαρα.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Τα άνθη, οι ρίζες, και τα φύλλα μαζεύονται το φθινόπωρο και βοηθούν στη θεραπεία του βήχα, των κρυολογημάτων, και των καταρροών καθώς και στην απόφραξη του αναπνευστικού. Από την Αλθαία παράγονται καλλυντικά τα οποία λόγω των μαλακτικών και ηρεμιστικών ιδιοτήτων της είναι ιδανικά για το δέρμα. Ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουρίδης γνώριζαν την Αλθαία και την αναφέρουν στα συγγράμματα τους.

Την χρησιμοποιούμε ακόμα

Για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας χρησιμοποιούμε το αφέψημα με ρίζες το οποίο διευκολύνει τις λειτουργίες του πεπτικού και ιδίως τις φλεγμονές των εντέρων.

Οι ρίζες τα φύλλα και τα άνθη  έχουν διουρητική δράση, είναι μαλακτικά και καταπραΰνουν τη λαρυγγίτιδα και τη φαρυγγίτιδα καθώς και τις παθήσεις της στοματικής κοιλότητας

Η ρίζα γίνεται κατάπλασμα και βοηθά στα έλκη, στις φλεγμονές των δερματικών παθήσεων και στα τσιμπήματα των διαφόρων εντόμων.

Το αφέψημα γίνεται πιο εύγευστο αν προσθέσουμε λίγο μέλι.

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. αλλά για τους ευεργέτες, η Ελληνική ιστορία λέει πολλά που δεν έρχονται στη δημοσιότητα (από το Συγγρό έως το Βαρδινογιαννέικο)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ