Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος – Μηνύματα

0
129
?????????????????????????????????????????????????????????

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

κ. Φώτη ΚΟΥΒΕΛΗ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, από το 1972 οπότε και θεσπίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), γιορτάζεται κάθε έτος στις 5 Ιουνίου. Η ημέρα αυτή αποτελεί αφενός μεν μια ευκαιρία σε διεθνές επίπεδο συνειδητοποίησης των οξύτατων περιβαλλοντικών ζητημάτων της σύγχρονης εποχής, αφετέρου δε και μια προσωπική πρόκληση για τον κάθε πολίτη να αναλογιστεί τις συνέπειες των ζητημάτων αυτών, να τονώσει την ευαισθητοποίησή του και να δραστηριοποιηθεί στην υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα για την πατρίδα μας η εφαρμογή πολιτικών αειφόρου ανάπτυξης, οι οποίες θα θέτουν σε προτεραιότητα το περιβάλλον και τις κοινωνικές ανάγκες, μπορούν να αποτελέσουν το μοχλό για την οικονομική ευημερία της χώρας μας καθώς ο άφθονος φυσικός της πλούτος η μεγάλη έκταση ακτογραμμής της καθώς και η νησιωτικότητά της αποτελούν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην προσπάθεια της να χαράξει μια νέα αναπτυξιακή πορεία.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στοχεύει μεταξύ άλλων και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα προβλήματα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στη διαφύλαξη του οποίου συμβάλλουν καθημερινά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τα διακρίνει.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2019, ας δεσμευτούμε όλοι μας στην καθημερινή μας συμπεριφορά σεβασμού του περιβάλλοντος και για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την συμμετοχή κάθε πολίτη σε εθελοντικές δράσεις με σκοπό την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, και ας θέσουμε ως βασική συνιστώσα της πολιτισμικής, οικονομικής και κοινωνικής μας ανάπτυξης το περιβάλλον και την σχέση μας με αυτό , μια σχέση αμφίδρομη πάνω απ΄ όλα με βασικό στόχο την διατήρηση του πλανήτη και του περιβάλλοντος που μας ΄΄ φιλοξενεί ΄΄ αλλά και της ποιότητας ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΣΥΡΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει οριστεί από την γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το 1972, να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Η καθιέρωση αυτής της μέρας στοχεύει στην ενημέρωση και αφύπνιση όλων των λαών για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η φετινή Ημέρα Περιβάλλοντος μας βρίσκει εννιά μέρες μετά τη μεγάλη νίκη της Νισύρου για τη συνέχιση της αναπτυξιακης πορείας για την αναγέννηση της Νισύρου που ξεκινήσαμε πρίν πέντε χρόνια.

Το θέμα της φετινής Ημέρας του 2019 είναι η κλιματική αλλαγή.

Ο Δήμος Νισυρίων υλοποιεί δράσεις που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης για την σωστή διαχείριση των στερεών αποβλήτων προχωρεί με σχετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς. Για την πλήρη επιτυχία του προγράμματος απαιτείυαι η συνεργασία όλων των κατοίκων και επισκεπτών στη κατεύθυνση της διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή.

Ο Δήμος μας έχει ήδη πέντε ηλεκτρικά τρίκυκλα και δύο ηλεκτρικά μικρά φορτηγά αυτοκίνητα που χρησιμοποιεί για τις εργασίες του δήμου και την συλλογή των αποβλήτων. Στόχος μας είναι η αντικατάσταση όλων των οιχημάτων με ηλεκτρκίνητα για την πλήρη εναρμόνιση του Δημου μας με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαικής Ένωσης.

Η Νίσυρος δεν διαθέτει φυσικούς πόρους πόσιμου νερού με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε αφαλάτωση που είναι πολύ ενεργοβόρος μέθοδος. Ο δήμος μας έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή πόσιμου νερού. Το έργο ύδρευσης των οικισμών Εμπορειού και Νικειών έχει δημοπρατηθεί και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Η ολοκλήρωση του θα απελευθερώσει τον Δήμο από την χρήση πετρελαιοκίνητων υδροφόρων οχημάτων για τη μεταφορά νερού.

Στον τομέα των υγρών αποβλήτων βρισκόμαστε στο στάδιο δημοπράτησης του βιολογικού καθαρισμού. Μετά από προσπάθειες τεσσάρων ετών πιστεύουμε ότι εντός του έτους θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το σπουδαίο αυτό έργο. Το δυστύχημα είναι ότι παρά τις μεγάλες προσπάθειες να θεραπεύσουμε την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού, ορισμένες φορές οι τεχνικές βλάβες των λυματοφόρων και σε άλλες περιπτώσεις οι δολιοφθορές, αποτελούν το κατάλληλο όπλο στα χέρια ορισμένων ατόμων για να δυσφημήσουν το νησί μας.

Πιστεύουμε ότι η συμβολή του καθενός μας στην προστασία του Περιβάλλοντος σε κάθε δραστηριότητά μας αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την πρόοδο και την ανάπτυξη. Η εξοικονόμηση ενέργειας, η εξοικονόμηση νερού, η ανακύκλωση νερού και στερεών αποβλήτων είναι δράσεις που οδηγούν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η γιορτή της ημέρας του περιβάλλοντος ας αποτελέσει αφορμή να αναλογιστούμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν οι καθημερινές μας δραστηριότητες και να οδηγηθούμε στη χρήση προϊόντων που χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και δεν παράγουν στερεά απόβλητα.

 

Χριστοφής Ι. Κορωναίος

Δήμαρχος Νισυρίων

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.