Χελιδονίσματα: Ένα έθιμο του τόπου μας που έχει ξεχαστεί | Αναβίωσε από τα παιδιά της χορωδίας του Γυμνασίου Ζηπαρίου

8
2743

Σήμερα το πρωί στους δρόμους του Ζηπαρίου ξύπνησαν μνήμες από ένα έθιμο του τόπου μας που έχει ξεχαστεί.

Τα χελιδονίσματα ήχησαν και πάλι μετά από πάρα πολλά χρόνια στο νησί μας σκορπίζοντας συγκίνηση στους παλαιότερους, αλλά και ευχάριστη έκπληξη στους νεότερους.

Μέρος της χορωδίας του ημερήσιου Γυμνασίου Ζηπαρίου αναβίωσε αυτό το παλαιό Δωδεκανησιακό έθιμο τραγουδώντας τα κάλαντα της Άνοιξης.

Όπως μας πληροφορεί η εκπαιδευτικός μουσικής Γεωργία Χαραλαμποπουλου «πρόκειται για μια εκδήλωση με έντονο το παιδαγωγικό – κοινωνικό – πολιτιστικό στίγμα.

Το σχολείο παράλληλα με την ανταπόκρισή του στο άλμα του ψηφιακού εγγραμματισμού, ανταποκρίνεται και στο ρόλο του να διατηρεί ζωντανή τη σύνδεση όχι μόνο της μαθητικής κοινότητας, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας με τις πολιτιστικές της ρίζες.

Τα χελιδονίσματα είναι ένα από τα πανάρχαια αναβλαστικά έθιμα του τόπου που όμως έχει εκλείψει, ακολουθώντας κι αυτό την περιορισμένη σε σχέση με παλαιότερες εποχές συστηματική ενασχόληση του ανθρώπου με τη γεωργία και τη φύση γενικότερα.

Το σχολείο επαναφέρει το έθιμο αυτό με τα παιδιά ως αγγελιοφόρους της Άνοιξης. Κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού και προσφέροντας λουλούδια του αγρού στους περαστικούς και τους επαγγελματίες του Ζηπαριού προσκαλούν τα αληθινά χελιδόνια να έρθουν στον τόπο τους και μαζί με αυτά και την Άνοιξη.

Μιας Άνοιξης που ειδικά στη συγκεκριμένη παγκόσμια συγκυρία κατέχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για την ανθρωπότητα. Της Άνοιξης στις καρδιές των ανθρώπων και της παγκόσμιας Ειρήνης.»

Οι μαθήτριες και οι μαθητές που τραγούδησαν τα κάλαντα είναι οι: Βασιλική Κουζούκα, Μαρία Μαυραγιαννάκη, Σοφία Παππούλη, Ηλίας Βλάχος, Αντώνης Βρεττάκος, Ιμανουελ Ιμπραχίμι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολλά μπράβο στα παιδιά και στην εκπαιδευτικό! δεν ήξερα αυτό το έθιμο και είναι υπέροχο . Πόσο όμορφο να αναβιώνουν τα έθιμα και να τα μαθαίνουν τα παιδιά …

  2. Σας απολαύσαμε! Πράγματι ήσασταν μια υπέροχη έκπληξη, σας το είπα και από κοντά ότι μου φτιάξατε τη μέρα! Μας συγκινησατε! Να είστε πάντα καλά και συγχαρητήρια στη χορωδία του σχολείου για την πρωτοβουλία!

  3. Μας λείπουν αυτές οι αυθόρμητες εκδηλώσεις που αναβιώνουν τα έθιμά μας! Συγχαρητήρια στο σχολείο, την εκπαιδευτικό και τα παιδιά! Και του χρόνου!!! Είσαστε υπέροχοι!!!

  4. Να ζήσουν τα Δωδεκάνησα με το θησαυρό και τον πλούτο που έχουνε!!!! Μπράβο παιδιά!!!! Μπράβο δασκάλα!!!!

  5. Ιπποκράτης, συγχαρητήρια στα παιδιά.
    Δε μπορώ να περιγράψω την συγκίνησή μου, όταν άκουσα στο δρόμο τα παιδιά του γυμνασίου Ζηπαρίου μαζί με την ευγενέστατη καθηγήτριά τους να προσφέρουν λουλούδια στον κόσμο και να τραγουδούν με την Αγγελική τους φωνούλα το καλώς μας ήρθες Άνοιξη. Βγήκα στο μπαλκόνι και τα καμάρωνα. Ήταν ένα παλιό έθιμο που το είχαμε σχεδόν ξεχάσει στην Κω και μου θύμισε παλιές καλές αναμνήσεις. Ένα μεγάλο μπράβο στην καθηγήτρια και στα παιδιά.

  6. Εύγε στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς που τιμούν τα έθιμά μας στο σωστό χρόνο και μας θυμίζουν πόση αξία έχει η ντόπια πολιτιστική μας κληρονομιά.

  7. Συγχαρητήρια!!! Τέτοιες ειδήσεις θέλουμε από τα παιδιά μας που να μας κάνουν υπερήφανους και να αναβιώνουν τα έθιμα του τόπου μας! Μπράβο και πάλι μπράβο στο σχολείο, την εκπαιδευτικό μουσικής και στα παιδιά!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ