«TA ΜΕΛΙΣΣΑΚΙΑ» ένα σχολείο για πολύ μικρά παιδιά με την δική μας εκπαιδευτική φιλοσοφία

2
2560

«TA ΜΕΛΙΣΣΑΚΙΑ»

Είμαστε ένα σχολείο για πολύ μικρά παιδιά με την δική μας εκπαιδευτική φιλοσοφία (life-derived learning), που εστιάζει στην βιωματική ανακάλυψη του κόσμου μέσα από  το παιχνίδι , την εμπιστοσύνη , τον σεβασμό και την ελευθερία. Ένα play-based learning preschool.

Λειτουργούμε σε ένα μοναδικό εκπαιδευτικό χώρο στο κέντρο της Κω με αυλές καταπράσινες, 1000 τ.μ.!Ελάτε να μας γνωρίσετε από κοντά!!!!

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Χωρίς να μιμούμαστε ή να αντιγράφουμε κανένα σύστημα , περιλαμβάνουμε όλα όσα εμείς θεωρούμε σημαντικά για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων και ελεύθερων ανθρώπων. Και γύρω από αυτή τη φιλοσοφία είναι φυσικά χτισμένο το σχολείο μας:

  1. Ένα συνειδητά , μικρού μεγέθους σχολείο για πολύ μικρά παιδιά. Εδώ το κάθε παιδί είναι μια έντονη προσωπικότητα .
  2. Ένα σχολείο κατάλληλο για οικογένειες με πνεύμα ανοικτό, χωρίς παρωπίδες και δογματισμούς.
  3. Για γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν με χαρά και δημιουργικότητα, σε ένα φυσικό περιβάλλον, ζώντας τις τέσσερις εποχές!!
  4. Για γονείς  που  ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ενεργά και να απολαμβάνουν την πρώτη εκπαιδευτική εμπειρία των παιδιών τους!!!!
  • Τι μπορεί να προσφέρει το σχολείο σε ένα μικρό παιδί;

Ο στόχος της προσχολικής εκπαίδευσης πρέπει να είναι η ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των παιδιών με απώτερο σκοπό αυτά να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένους χαρακτήρες με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στην δική τους κρίση. Έτσι μόνο θα μπορέσουν, μέσα στο απαιτητικό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον στο οποίο θα αναγκαστούν να επιβιώσουν, να ζήσουν αυτοδύναμα, χαρούμενα και δημιουργικά έξω από δόγματα και κοινωνικούς συμβιβασμούς.

  • Και πως γίνεται αυτό;

Στο επίκεντρο κάθε σύγχρονης εκπαιδευτικής μεθόδου πρέπει να είναι τα βιώματα και τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Τα παιδιά (όπως και οι μεγάλοι άλλωστε!) δεν έχουν κανένα λόγο να μάθουν και να ασχοληθούν με πράγματα που δεν τα ενδιαφέρουν. Για τον λόγο αυτό, σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης η γνώση δεν πρέπει να διδάσκεται αφ΄ υψηλού και με τρόπο βαρετό, αλλά να αφομοιώνεται βιωματικά μέσα από  δραστηριότητες που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον και που προσομοιάζουν στις συνθήκες και στις ανάγκες της καθημερινής ζωής  (project-based learning).

Μέσα από αυτό το βιωματικό παιχνίδι λοιπόν η γνώση γίνεται ενεργητική, βιώνεται, και η κατάκτηση της συνδέεται με τη ζωή, τα πραγματικά αντικείμενα και τις χειροπιαστές εμπειρίες. Αυτός ο παιδοκεντρικός προσανατολισμός αποτελεί την βάση της εκπαιδευτικής μας φιλοσοφίας.

Δομικός άξονας και βασικός σκοπός του προγράμματός μας είναι καθημερινά να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε, τα παιδιά παίζοντας να ανακαλύπτουν και να χαίρονται τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού μελετάμε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις δράσεις μας σύμφωνα με τις εμπειρίες, τις απορίες και τις ανάγκες των παιδιών. Και για να είναι ξεκάθαρο σε όλους: στο σχολείο μας, τα ίδια τα παιδιά αποφασίζουν με τι θέλουν να ασχοληθούν!

Για παράδειγμα: κάθε θεματική ενότητα του εκπαιδευτικού μας προγράμματος (π.χ. «Πως αντιλαμβανόμαστε την φύση γύρω μας;») σχεδιάζεται και δομείται  επάνω σε έναν αριθμό προκαθορισμένων ερωτημάτων και πεδίων έρευνας. Όταν όμως ξεκινά η υλοποίηση της, οι καθημερινές απορίες και παρατηρήσεις του κάθε παιδιού δίνουν την κατεύθυνση μέσα από την οποία θα επιτευχθεί ο τελικός σκοπός.

Έτσι, τα παιδιά παίζοντας και ερευνώντας για τα πράγματα που τα ενδιαφέρουν, μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν!

Η βασική προσφορά του σχολικού περιβάλλοντος είναι η κοινωνικοποίηση του παιδιού, η ένταξη του μέσα σε ένα σύνολο όπου θα πρέπει να βρει την θέση και τον ρόλο του.

Η κάθε τάξη είναι μία μικρή κοινωνία. Μέσα σε αυτήν το παιδί θα βιώσει την χαρά, τον ενθουσιασμό, την λύπη, τον θυμό. Θα μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματα και τις ανάγκες του. Θα μάθει να διεκδικεί. Να περιμένει. Να επιμένει! Θα μάθει ότι οι ανάγκες και οι επιθυμίες του δεν μπορεί να καταστρατηγούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων. Θα μάθει να παίρνει την ζωή του στα χέρια του!

Εμείς λοιπόν, αυτό που κάνουμε είναι να ασπαζόμαστε τις αξίες της Montessori και του Malaguzzi που έχουν να κάνουν με την ελευθερία των παιδιών και με το δικάιωμα τους να επιλέγουν το εκπαιδευτικό αντικείμενο που τα ενδιαφέρει –  διατηρώντας όμως και εμείς το δικαίωμα να προσθέτουμε στην φιλοσοφία μας οποιοδήποτε νεωτερικό στοιχείο κρίνουμε ότι συνεισφέρει στο να βελτιωνόμαστε και να προχωράμε. Γιατί ένα σχολείο είναι πάνω απ’ όλα ένας ζωντανός οργανισμός που οφείλει καθημερινά να εξελίσσεται και να αλλάζει, δημιουργώντας καινούρια γνώση και νέες αξίες για τις γενιές που έρχονται!

Ελάτε να  μας γνωρίσετε από κοντά!!!

Ακολουθήστε μας και στο FACEBOOK

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η κυρία Νιλουφέρ Τλε είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και εκπαιδευτικός . Τις καλύτερες εντυπώσεις έχουμε για τον παιδικό σταθμό τα μελισσάκια και το πώς περνούν τα παιδάκια μας και την στοργή και φροντίδα που έχουν εκεί.
    Σας εύχομαι πάντα να προσφέρετε στο παιδί και την οικογένειά του, όπως εσείς γνωρίζετε καλύτερα.

  2. Έτσι, γιατί η ουσία είναι η αγάπη, η εκπαίδευση και η φροντίδα που προσφέρει το σχολείο και όχι το μεγεθος του!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.