Επίθεση με μαχαίρι στον λαιμό κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα

0
3912
Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος στην Νότια Κορέα πεσμένος στο έδαφος μετά την επίθεση | Sohn Hyung-joo/Yonhap via AP

Δολοφονική επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε ο Λι Τζε-μιουνγκ, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος στη Νότια Κορέα, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Ο Λι Τζε-μιουνγκ νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση, ενώ συνελήφθη επιτόπου ο δράστης της επίθεσης.

Ανησυχία για την επίθεση εξέφρασε ο πρόεδρος της ασιατικής χώρας, Γιουν Σοκ-γελ, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επίθεση. Όπως είπε, «η κοινωνία μας δεν πρέπει να ανέχεται ποτέ τέτοιου είδους πράξεις βίας, όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις».

Ο Λι Τζε-μιουνγκ δέχθηκε επίθεση στην Μπουσάν καθώς μιλούσε σε δημοσιογράφους και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, έχοντας τις αισθήσεις του.

Η επίθεση, η οποία έχει καταγραφεί σε βίντεο και φωτογραφίες, εκτυλίχθηκε με ταχύτητα την ώρα που ο Λι επισκεπτόταν χώρο στην Μπουσάν, στον οποίο προτείνεται να δημιουργηθεί ένα αεροδρόμιο. Ο δράστης πλησίασε φορώντας ένα στέμμα από χαρτί με το όνομα του Λι και του ζήτησε αυτόγραφο. Στη συνέχεια όρμησε εναντίον του.

Φόβος για σοβαρή αιμορραγία

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Κουόν Τσιλ-σέουνγκ, μιλώντας έξω από το νοσοκομείο λίγο μετά την αερομεταφορά εκεί του Λι, δήλωσε πως το ιατρικό προσωπικό εξέφραζε φόβους ότι μπορεί να έχει υποστεί ζημιά η σφαγίτιδα φλέβα που μεταφέρει το αίμα από την καρδιά στο κεφάλι.

«Εκφράζεται ανησυχία ότι μπορεί να υπάρχει αιμορραγία, σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό», δήλωσε.

Εξετάζουν τα κίνητρα του δράστη

Ο αξιωματικός της αστυνομίας της Μπουσάν, Σον Τζε-χαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους πως ο ύποπτος που συνελήφθη ως δράστης της επίθεσης έχει γεννηθεί το 1957 και χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι 18 εκατοστών, το οποίο είχε αγοράσει μέσω Ίντερνετ. Δεν έδωσε το όνομα του υπόπτου, ενώ είπε ότι ερευνώνται τα κίνητρα της επίθεσης.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία στη δικογραφία που θα σχηματιστεί θα περιλαμβάνει κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ο Λι Τζε-μιουνγκ, πρώην εργάτης και στο παρελθόν κυβερνήτης της επαρχίας Κιόνγκι, της πιο πυκνοκατοικημένης της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, είχε πιστωθεί πως πρότεινε πρωτοφανείς ιδέες για τη Νότια Κορέα, όπως για παράδειγμα να θεσπιστεί ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους πολίτες της, ή να χορηγούνται δωρεάν σχολικές στολές.

Ωστόσο, δεν κατάφερε να εκλεγεί, καθώς βρέθηκε να κατηγορείται για διάφορα σκάνδαλα, όπως αγοραπωλησία ακινήτου που χαρακτηρίστηκε αμφίβολης νομιμότητας, ότι είχε σχέσεις με ανθρώπους του υποκόσμου, ενώ η σύζυγός του κατηγορήθηκε πως σπαταλούσε παράνομα δημόσιο χρήμα.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, παραλίγο να συλληφθεί, ωστόσο δικαστήριο απέρριψε αίτημα να προφυλακιστεί που υπέβαλε η εισαγγελία ενόψει της προσαγωγής του σε δίκη για υποθέσεις διαφθοράς. Κατηγορείται ιδίως για υπόθεση παράνομης μεταφοράς ποσού 8 εκατ. δολαρίων στη Βόρεια Κορέα από ιδιωτική εταιρεία της χώρας του, και ότι ευθυνόταν για ζημία 15 εκατ. δολαρίων σε δημοτική επιχείρηση την περίοδο που ήταν δήμαρχος της πόλης Σονάμ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ