Γιαχία Σινουάρ: Ποιος είναι ο ηγέτης της Χαμάς που το Ισραήλ λέει ότι έχει παγιδεύσει σε ένα καταφύγιο

0
6247

Ισραηλινοί γιατροί του είχαν αφαιρέσει κακοήθη όγκο από τον εγκέφαλο όταν ήταν στη φυλακή – Είναι τόσο σκληρός που φέρεται να καυχήθηκε ότι ανάγκασε μέλος της Χαμάς, του οποίου ο αδελφός ήταν ύποπτος για κατασκοπεία, να «τον θάψει ζωντανό»

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ισχυρίστηκαν χθες το βράδυ ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ είναι «περικυκλωμένος και απομονωμένος στο καταφύγιό του».

Θεωρείται ο κύριος ενορχηστρωτής της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησε την τελευταία σύγκρουση και ο Σινουάρ είναι ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος του Ισραήλ στην επίθεσή του στη Γάζα.

Ο 61χρονος βοήθησε στην οικοδόμηση της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Κασάμ.

Έγινε γνωστός ως ο «χασάπης του Χαν Γιουνίς» για το έργο του στο κυνήγι ισραηλινών κατασκόπων και Παλαιστινίων που ήταν ύποπτοι για συνεργασία.

Ο Σινουάρ καταδικάστηκε το 1989 για τις δολοφονίες δύο ισραηλινών στρατιωτών και τεσσάρων Παλαιστινίων και καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη. Εξέτισε 22 χρόνια προτού αποφυλακιστεί το 2011 στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων, κατά την οποία ένας αιχμάλωτος Ισραηλινός στρατιώτης ανταλλάχθηκε με περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους.

Ο Μίχα Κόμπι, πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet, ο οποίος ανέκρινε τον Σινουάρ το 1989, δήλωσε στους Financial Times ότι κάποτε καυχήθηκε όταν ανάγκασε ένα μέλος της Χαμάς – του οποίου ο αδελφός ήταν ύποπτος για κατασκοπεία – «να θάψει τον ίδιο του τον αδελφό ζωντανό».

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, ο Σινουάρ αφιερώθηκε στη μελέτη του εχθρού του, μαθαίνοντας εβραϊκά και διαβάζοντας τα έργα των πρώτων σιωνιστών, καθώς και των ισραηλινών πολιτικών.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την έκτιση της ποινής του, έδωσε συνέντευξη στα εβραϊκά στην ισραηλινή τηλεόραση στην οποία ζήτησε εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Μόλις επέστρεψε στη Γάζα, ο Σινουάρ ανέβηκε γρήγορα στην ηγεσία της Χαμάς και διορίστηκε ηγέτης το 2017. Επέζησε από απόπειρα δολοφονίας μετά την επανεκλογή του το 2021.

Είναι επτάψυχος

Ο Σινουάρ θα έπρεπε να είναι νεκρός, αλλά το 2008, οι Ισραηλινοί γιατροί αφαίρεσαν έναν κακοήθη όγκο από τον εγκέφαλό του. Πιο συγκεκριμένα, οι ισραηλινοί γιατροί έσωσαν τη ζωή του όταν βρισκόταν στη φυλακή της χώρας, δήλωσε η Ορίτ Αντάτο, πρώην επίτροπος φυλακών του Ισραήλ, ανέφεραν οι Times of Israel.

Η Αντάτο δήλωσε ότι ο Σινουάρ επέζησε από όγκο στον εγκέφαλο χάρη σε μια επέμβαση που πραγματοποίησαν ισραηλινοί γιατροί, ενώ εξέτιε πολλαπλές ποινές ισόβιας κάθειρξης για την απαγωγή και τη δολοφονία δύο ισραηλινών στρατιωτών το 1988.

Απαντώντας σε ισχυρισμούς ότι οι ισραηλινές φυλακές κρατούν Παλαιστίνιους κρατούμενους σε απάνθρωπες συνθήκες, η Αντάτο ανέφερε την περίπτωση του Σινουάρ και είπε ότι είναι ο μόνος λόγος που είναι ζωντανός σήμερα.

«Όταν λένε ότι δεν τους φέρονται καλά, θα ζητούσα από εσάς και άλλους να κάνετε ένα τηλεφώνημα σε ένα συγκεκριμένο άτομο, τον Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος είναι ζωντανός σήμερα μόνο και μόνο λόγω της σωτήριας χειρουργικής επέμβασης που του έγινε», είπε.

Δείτε βίντεο: Γιαχία Σινουάρ: Ποιος είναι ο ηγέτης της Χαμάς που το Ισραήλ λέει ότι έχει παγιδεύσει σε ένα καταφύγιο

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ