Πόλεμος στο Ισραήλ: Διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ – «Εξαπλώνεται η πλημμύρα από την επίθεση της Χαμάς»

0
5234

Υπό τον φόβο δολοφονίας μιλά από μυστική τοποθεσία – «Μάρτυρες» όσοι σκοτώθηκαν από Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες – «100% παλαιστινιακή η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου» – «Απέτυχε στρατιωτικά το Ισραήλ» – Χιλιάδες κόσμος στη Βηρυτό παρακολουθούν σε γιγαντοοθόνες

Διάγγελμα απηύθυνε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα. Είναι η πρώτη φορά που ο ηγέτης της οργάνωσης με έδρα τον Λίβανο εκφράζεται δημόσια για τις εξελίξεις στην περιοχή μετά το ξέσπασμα του πολέμου εταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο Χασάν Νασράλα ξεκίνησε την ομιλία του επαινώντας «τους πεσόντες μάρτυρες» της Χεζμπολάχ και των άλλων ομάδων που πολεμούν το Ισραήλ, καθώς και τους αμάχους που σκοτώθηκαν. Παράλληλα χαρακτήρισε ανόητο το Ισραήλ. «Ξεκινώ προσφέροντας τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των πεσόντων εδώ στο Λίβανο και ταυτόχρονα σας συγχαίρουμε καθώς οι αγαπημένοι σας έχουν κερδίσει την τιμή του μαρτυρίου», είπε.

Δείτε βίντεο:

Watch live: Chief of Hezbollah Hassan Nasrallah delivers speech on Israel-Hamas conflict

Ο Νασράλα είπε ότι η Χεζμπολάχ μπήκε στη μάχη στις 8 Οκτωβρίου, την επομένη της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Είπε ότι η καθημερινή ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος των λιβανικών συνόρων μπορεί να φαίνεται μέτρια, αλλά είναι πολύ σημαντική, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή ανταλλαγή πυρών από το 1948. Ο Νασράλα επιβεβαίωσε επίσης ότι 57 μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

Όπως είπε, η περαιτέρω κλιμάκωση των επιχειρήσεων στα ισραηλινολιβανέζικα σύνορα είναι μία ισχυρή πιθανότητα. Ωστόσο δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για τυχόν κινητοποίηση μαχητών.

Σημειώνεται πως όπως μεταδίδει το Sky News, ο Νασράλα δεν δίνει ομιλία αυτοπροσώπως και πως πρόκειται για μετάδοση από άγνωστο σημείο καθώς φοβάται το ενδεχόμενο δολοφονίας και την αναγνώριση της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται. Δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από το 2011.

«Η μάχη συνεχίζεται»

Ο Χασάν Νασράλα εκφράζει την «ευγνωμοσύνη» του σε όσους στην Υεμένη και το Ιράκ «συμμετείχαν σε αυτή τη μάχη». Είπε ότι η πλημμύρα Αλ Άκσα, όπως ονομάζει η Χαμάς τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ, έχει επεκταθεί σε περισσότερα από ένα μέτωπα. Η μάχη συνεχίζεται, είπε ο Νασράλα.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ εξέφρασε επίσης «συλλυπητήρια και συγχαρητήρια» στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων όσων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ, οι οποίες, όπως είπε , «επεκτάθηκαν σε πολλά μέτωπα μάχης».

«Πρόκειται για μια αδιάλειπτη μάχη σε ανθρώπινο, ηθικό και θρησκευτικό επίπεδο. Είναι η πιο προφανής, η πιο ειλικρινής και η πιο ευγενής», είπε και συμπλήρωσε: «Η αληθινή μας δύναμη έγκειται στην ακλόνητη πίστη μας, στην ακλόνητη πεποίθησή μας, στην αφοσίωση και τη δέσμευσή μας στον σκοπό».

100% παλαιστινιακή η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ περιγράφει την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τη σύγκρουση ως «μεγάλη» και «ιερή», λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκε «100% από Παλαιστίνιους».

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσκληθεί σε μια συγκέντρωση στην αυλή ενός σχολείου στη δυτική Βηρυτό – απ’ όπου ο Sparks κάνει ρεπορτάζ – για να ακούσουν τις παρατηρήσεις του Νασράλα, αν και πρόκειται για προηχογραφημένη μετάδοση.

plithi-1
Υποστηρικτές της Χεζμπολάχ παρακολουθούν το διάγγελμα σε γιγαντοοθόνες

Στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι και οι μαχητές της οργάνωσης πήραν τουλάχιστον 200 ομήρους στη Γάζα. «Αυτή η επιχείρηση είναι μεγάλη, αυτή η ιερή επιχείρηση ήταν 100% παλαιστινιακή και υλοποιήθηκε από Παλαιστίνιους», είπε .

«Δεν υπήρχε καμία αρνητική πλευρά αυτής της επιχείρησης και δεν θα μπορούσαν να το κάνουν με άλλο τρόπο». Αναφερόμενος στη ζωή στη Γάζα, είπε ότι υπάρχουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε μια «μικρή περιοχή» και έχουν μια «πολύ δύσκολη ζωή».

«Η αληθινή μας δύναμη βρίσκεται στη σταθερή μας πίστη, την ακλόνητη πεποίθηση, την αφοσίωσή μας και τη δέσμευσή μας στον σκοπό», είπε.

Σεισμός στο Ισραήλ, μυστική η επιχείρηση της Χαμάς

«Η απόλυτη μυστικότητα είναι αυτό που εξασφάλισε την επιτυχία της επιχείρησης «Πλημμύρα της Ταξιαρχίας Αλ Ακσά » (Al Aqsa Flood) στις 7 Οκτωβρίου». «Δεν μας ενόχλησε η απόκρυψη του σχεδίου της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς», είπε.

«Έπρεπε να υπάρξει ένα σημαντικό γεγονός που θα ταρακούνησε τη σφετεριστική οντότητα και τους υποστηρικτές της στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο και τότε έλαβε χώρα η ευλογημένη επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου» είπε.

Συνεχίζοντας είπε: Η επιχείρηση Al-Aqsa Flood οδήγησε σε σεισμό στο Ισραήλ. Έχει στρατηγικές και υπαρξιακές επιπτώσεις και θα αφήσει τα αποτελέσματά της στο παρόν και το μέλλον του Ισραήλ. Αυτό που συνέβη επιβεβαιώνει ότι το Ιράν δεν ασκεί καμία απολύτως κηδεμονία επί των φατριών της αντίστασης και οι πραγματικοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων είναι οι ηγέτες της αντίστασης. Τίποτα δεν ξεκίνησε καν και βλέπουμε τις χώρες σε όλο τον κόσμο να στέλνουν τους προέδρους τους, τους υπουργούς τους, τους στρατηγούς τους, τα οπλοστάσιά τους, τα δισεκατομμύριά τους για να υποστηρίξουν αυτή την παράνομη οντότητα».

Θεωρεί επίσης την απόφαση της παλαιστινιακής σουνιτικής ομάδας (Χαμάς ) να ξεκινήσει την επιχείρηση «Πλημμύρα των μαρτύρων του Αλ Ακσά (Al Aqsa Flood) σωστή, σοφή και θαρραλέα, προσθέτοντας παράλληλα ότι έγινε τη σωστή χρονική στιγμή.

Το Ισραήλ δεν έχει επιτύχει τίποτα στο στρατιωτικό επίπεδο

Ο Νασράλα είπε ότι το Ισραήλ μπορεί να πάρει πίσω τους αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα μέσω διαπραγματεύσεων. Προσθέτει ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δείχνει την ανοησία και την ανικανότητα του Ισραήλ γιατί αυτό που κάνουν είναι να σκοτώνουν παιδιά και γυναίκες. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ αποκαλεί το Ισραήλ «εύθραυστο», είπε ότι για έναν ολόκληρο μήνα δεν μπόρεσε να προσφέρει ούτε ένα στρατιωτικό επίτευγμα.

Ο Νασράλα είπε ότι η επιχείρηση της Χαμάς καθιέρωσε μια νέα ιστορική φάση στη μάχη με το Ισραήλ. Χαρακτηρίζει σωστή, σοφή και θαρραλέα την απόφαση της παλαιστινιακής ομάδας να εξαπολύσει την πλημμύρα της Al-Aqsa, προσθέτοντας ότι ήρθε στη σωστή χρονική στιγμή. Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ είπε ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του Ισραήλ τώρα είναι ότι θέτει στόχους που δεν μπορεί να επιτύχει.

Το κράτος των ΗΠΑ «ευθύνεται για ό,τι συμβαίνει στη Γάζα» και στους λαούς της περιοχής, είπε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ. Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Χασάν Νασράλα είπε  ότι το Ισραήλ είναι «μόνο ένα εργαλείο» και οι ΗΠΑ «το χρησιμοποιούν».

Ο Νασράλα είπε ότι οι αραβικές και μουσουλμανικές χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα. Προσθέτει ότι «ο εχθρός» απειλεί τον Λίβανο και τους Λιβανέζους, ενώ βυθίζεται στην άμμο της Λωρίδας της Γάζας.

Οι στόχοι στον πόλεμο

Ο Νασράλα προειδοποίησε τον κόσμο «να μη χάσει από τα μάτια του» δύο βραχυπρόθεσμους στόχους: να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και να δοθεί η δυνατότητα στην «αντίσταση» στη Γάζα – συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς – «να θριαμβεύσει».

Ένας τέτοιος θρίαμβος, είπε, θα ήταν μια νίκη για όλους τους λαούς της περιοχής – για τους λαούς της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Συρίας, και «πριν από όλα αυτά, είναι ένα εθνικό πατριωτικό συμφέρον για τον Λίβανο».

Συνεχίζει ο Νασράλα, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις της μέρα με τη μέρα και αναγκάζει το Ισραήλ να κρατήσει τις δυνάμεις του κοντά στα σύνορα του Λιβάνου αντί της Γάζας ή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Επίθεση στον Λίβανο θα ήταν το «πιο ανόητο» λάθος, είπε ο Νασράλα, καθώς προειδοποιεί ότι «όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές

Μια επίθεση στον Λίβανο θα ήταν το «πιο ανόητο λάθος» που θα μπορούσε να κάνει το Ισραήλ, προειδοποιεί ο ηγέτης της Χεζμπολάχ. Η λιβανέζικη μαχητική ομάδα εμπλέκεται σχεδόν καθημερινά σε μάχες κατά μήκος των συνόρων της με το Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση με τη Χαμάς και ο Χασάν Νασράλα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι αυτό θα μπορούσε να κλιμακωθεί.

«Αν ο εχθρός αρχίσει να επιτίθεται σε οποιαδήποτε περιοχή του Λιβάνου θα κάνει το πιο τεράστιο, το πιο ανόητο λάθος», είπε . Προσθέτει ότι μια κλιμάκωση της επιχείρησης του μαχητικού του θα εξαρτηθεί από «το τι συμβαίνει στη Γάζα» και την «ηθική του εχθρού μας απέναντι στον Λίβανο». «Θα το πω με όλη τη διαφάνεια, στο μέτωπό μας, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», είπε.

Πόλεμος στο Ισραήλ - Νετανιάχου προς Χεζμπολάχ: Mην μας δοκιμάζετε, θα το πληρώσετε ακριβά

Καμία κατάπαυση του πυρός μέχρι να απελευθερωθούν οι ομήροι, τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

 

Ισραήλ: Το protothema στην πρώτη γραμμή - Η εκκίνηση των ισραηλινών αρμάτων και ο βομβαρδισμός της Χαμάς

Δείτε αποκλειστικά βίντεο και φωτογραφίες – Ο Φρίξος Δρακοντίδης με τον Παναγιώτη Κουφαλέξη στην πρώτη γραμμή του πυρός – Οι απεσταλμένοι μας μπήκαν στο κιμπούτζ του Ερέζ, μόλις 800 μέτρα από τον φράχτη στα

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός Ιρανικά Πολεμικά Πλοία Εμφανίστηκαν Στην Ερυθρά Θάλασσα!

Δύο πλοία του Ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού, εμφανίστηκαν στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει το κανάλι στο YouTube, Fast News, με βίντεο.

Η άφιξη των δυο Ιρανικών Πολεμικών πλοίων, συνδέεται με την εντατικοποίηση των εχθροπραξιών από το Τελ Αβίβ, στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ φοβάται, ότι αυτά τα πλοία, θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν πυραύλους, και Drones, στη Χώρα.

Δείτε το Βίντεο εδώ

Πόλεμος στο Ισραήλ – Ανάλυση: Γιατί ο Νασράλα δεν χτύπησε τα «τύμπανα του πολέμου»

Πολλοί περίμεναν ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ θα έφτανε στο σημείο της πολεμικής ρήξης, αλλά φαίνεται ότι κράτησε προσεκτικές αποστάσεις, παρά τα οργισμένα λόγια – Τι λένε CNN και Foreign Policy

nasrala-m

Η πολυαναμενόμενη ομιλία του μονίμως κρυμμένου από τη δημόσια θέα ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε πολλή οργή -κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ- αλλά όχι την εντυπωσιακή αναγγελία ενός πολέμου με το Ισραήλ.

Η πανίσχυρη οργάνωση έχει στα χέρια της μεγάλες ποσότητες όπλων, πολλές χιλιάδες εμπειρόπλεμους άνδρες, έχει την πολυεπίπεδη στήριξη του Ιράν και μπορεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο, που θα αποδυναμώσει το Ισραήλ. Ο Λίβανος έβραζε μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και όλοι, πολίτες και κυβέρνηση, όπως βέβαια και η Χεζμπολάχ, προετοιμάζονταν για κάθε σενάριο.

Η αλήθεια είναι ότι η ομιλία ήταν οργισμένη, αναφέρει το CNN. Ο ισλαμιστής κληρικός (όπως πάντα σε βιντεοσύνδεση από άγνωστο σημείο) έπλεξε το εγκώμιο της Χαμάς και μίλησε για την «άνευ προηγουμένου μάχη» στο νότιο Ισραήλ. Υπενθύμισε ότι η Χεζμπολάχ θα είναι «προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια», ότι η όποια κλιμάκωση από τον ισραηλινό στρατό «θα ήταν μια ανοησία ιστορικών διαστάσεων».

Παρά ταύτα, η Χεζμπολάχ λέει ότι έχει πρωταρχικό στόχο να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Είπε ακόμη ότι είναι στο χέρι των ΗΠΑ να εφαρμόσουν την παύση των εχθροπραξιών, αν και καταλόγισε στις ΗΠΑ την ευθύνη για την αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ομιλία ίσως απογοήτευσε πολλούς Άραβες, προσθέτει το CNN. Ο Νασράλα φαίνεται όμως ότι μέτρησε την κατάσταση και έκρινε ότι η οργάνωσή του έχει πολλά να χάσει σε έναν πόλεμο με το Ισραήλ.

Ο Νασράλα και η Χεζμπολάχ προσπαθούν να βαδίσουν σε μια λεπτή γραμμή, αναφέρει από την πλευρά του το Foreign Policy. Θέλουν να επιδείξουν διαπιστευτήρια «αντίστασης» αλλά και να αποφύγουν τον ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ. Έχουν να ικανοποιήσουν τη λαϊκή πίεση, γιατί τα φιλοπαλαιστινιακά αισθήματα στον αραβικό κόσμο είναι ισχυρά και συνοδεύονταν με συνθήματα που παρακινούσαν τον Νασράλα να βγει στον πόλεμο, αλλά πρέπει το κόστος να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο.

Από την άλλη πλευρά, η Δύση έχει λόγους να αναπνεύσει μετά την ομιλία με κάποια ανακούφιση. Η εμπλοκή της Χεζμπολάχ σε έναν ευρείας κλίμακας πόλεμο με το Ισραήλ θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλες χώρες στην πάντα εύφλεκτη Μέση Ανατολή. Αλλά και ο Λίβανος που την ώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να αντέξει την επέκταση του πολέμου.

Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Λίβανος θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα για οποιαδήποτε μεγάλη επίθεση της Χεζμπολάχ, μια σύγκρουση που οι Λιβανέζοι δεν επιθυμούν για κανένα λόγο. Και η ίδια η Χεζμπολάχ πιθανόν να πληγεί σκληρά: ο πόλεμος του 2006 με το Ισραήλ και η εμπλοκή της στον συριακό εμφύλιο υπέρ του Άσαντ κόστισαν πολλές εκατοντάδες νεκρούς στην οργάνωση.

Ο μεγάλος προστάτης της Χεζμπολάχ, το Ιράν, δεν θα ήθελε να τη δει αποδυναμωμένη από μια πολεμική σύγκρουση, γιατί και το ίδιο δεν θα είχε να κερδίσει κάτι, ενώ θα κινδύνευε και με μια αμεσότερη εμπλοκή των ΗΠΑ.

Μια λεπτομέρεια της ομιλίας του Νασράλα, προσθέτει το Foreign Policy, δείχνει, τέλος, τις προσεκτικές αποστάσεις του από τη Χαμάς. Είναι η αποστροφή του για την «απόλυτη μυστικότητα» στην προετοιμασία της εισβολής της Χαμάς. Με τον τρόπο αυτό δείχνει έμμεσα ότι η Χεζμπολάχ δεν έχει καμία ευθύνη και άρα δεν πρέπει να τιμωρηθεί από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ. Για την ώρα, η χαμηλής έντασης πολεμική σύγκρουση με το Ισραήή φαίνεται να αρκεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Ισραήλ μετά τo πλήγμα σε ασθενοφόρα: «Τα χρησιμοποιούσε η Χαμάς για να μεταφέρει τρομοκράτες και όπλα»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ