Απρόσμενη εξέλιξη: Η Κίνα πατάει πόδι στην Μέση Ανατολή! Τίποτα δεν γίνεται τυχαία | Ο Νασράλα θα κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ;

1
5701

Ποιά τα σχέδια για την επόμενη μέρα…
Και ενώ οι ΗΠΑ συζητούν με το Ισραήλ για την ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης στην Γάζα (ΕΔΩ), υπάρχει απρόσμενη εξέλιξη, καθώς η Κίνα έρχεται να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή για την ειρήνη, έχοντας μάλιστα περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας!

Όπως μεταδίδεται, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Wang Yi, μίλησε για την σύγκρουση με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον το Σαββατοκύριακο εν μέσω φόβων για έναν μεγαλύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να δεσμευτούν πως θα συνεργαστούν με την Κίνα στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, καθώς η Μέση Ανατολή δείχνει τραβάει όλες τις Μεγάλες Δυνάμεις, προκειμένου να λυθεί από κοινού το μακροχρόνιο πρόβλημα και να επιβληθεί παγκόσμια ειρήνη στρατηγικής σημασίας και ανακωχής!

Χαρακτηριστικό είναι πως ο κ. Γουάνγκ μίλησε επίσης με τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ομολόγους του μετά την πτήση του ειδικού απεσταλμένου της Κίνας για την Μέση Ανατολή, Ζάι Τζουν, στην περιοχή για να συναντηθεί με Άραβες ηγέτες.

Η Κίνα θεωρείται δε από τους μεγαλύτερους προωθητές της κατάπαυσης του πυρός στις συνεδριάσεις του ΟΗΕ.

Σχέση με το Ιράν
Εκτιμάται πως η Κίνα θα μπορούσε να αξιοποιήσει την στενή σχέση της με το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει την Χαμάς στην Γάζα και την Χεζμπολάχ στον Λίβανο!

Κατά αυτόν τον τρόπο θα αποκλιμακώσει την κατάσταση. Οι ΗΠΑ δεν είναι λοιπόν πλέον οι μόνοι που θα καθορίζουν τι θα γίνεται!

Η Κίνα συνιστά τον πιο σημαντικό εμπορικό εταίρο του Ιράν και πριν ξεκινήσει η σύγκρουση στην Γάζα, το Πεκίνο είχε μεσολαβήσει για να τα βρουν Ιράν και Σαουδική Αραβία. Από την πλευρά του το Ιράν δέχεται την Κίνα ως συνομιλητή, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση!

Η Κίνα έχει τα δικά της σχέδια
Σύμφωνα με την Dawn Murphy, αναπληρώτρια καθηγήτρια που μελετά την κινεζική εξωτερική πολιτική στο Εθνικό Πολεμικό Κολέγιο που υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, η κινεζική κυβέρνηση έχει σχετικά ισορροπημένες σχέσεις με όλους τους παράγοντες της σύγκρουσης και ως εκ τούτου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής!

Φυσικά, μόλις τελειώσουν όλα θα δώσει την τεχνολογία επιτήρησης, καταναγκασμού και ελέγχου και σε αυτή την περιοχή, προκειμένου οι κυβερνήσεις να παρακολουθούν τους πολίτες τους για διατήρηση της ειρήνης, η οποία επιδιώκεται να αποφασιστεί, έστω και προσωρινά!

Συγκεκριμένα, η Κίνα έχει θετικές σχέσεις με τους Παλαιστίνιους, τους Άραβες, την Τουρκία και το Ιράν, είπε η ίδια.

Το Ισραήλ αντίθετα έχει εκφράσει ενόχληση για την Κίνα, καθώς το Πεκίνο δεν αποκαλεί την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση ούτε ανέφερε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί. Ο Γουάνγκ, για να καλυτερεύσει το κλίμα, είπε αργότερα στο Ισραήλ ότι «όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», ωστόσο τόνισε πως οι ενέργειες του Ισραήλ έχουν υπερβεί «το πεδίο της αυτοάμυνας».

Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη ισορροπία! Θα τα καταφέρει;;;

Πάντως, η σύγκρουση ξέσπασε σε μια εποχή που η Κίνα παρουσιάζεται ως καλύτερος διαμεσολαβητής (μαζί με την Ρωσία) για τον κόσμο από τις ΗΠΑ. Από τις αρχές του έτους, έχει προωθήσει το όραμα μιας παγκόσμιας τάξης υπό κινεζική ηγεσία, έτοιμη να δώσει απλόχερα την τεχνολογία διακυβέρνησής της σε όλον τον πλανήτη, επικρίνοντας παράλληλα αυτό που θεωρεί αποτυχίες της “ηγεμονικής” ηγεσίας των ΗΠΑ.

Υπάρχει και η άποψη πως το Πεκίνο θα εκμεταλλευτεί την σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς για να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα ή τα συμφέροντα εκείνων που το διατάζουν!

Ανοίγουν οι πύλες της κoλάσεως την Παρασκευή για την Μ. Ανατολή- Ο Νασράλα θα κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ;

Ιράν-Τουρκία και Κατάρ είναι οι τρείς (3) χώρες που “κινούν”  τα νήματα πίσω από την Χαμάς, με  την πρώτη να επιχειρεί να εξεγείρει όλους τους μουσουλμάνους για ανάληψη δράσης κατά του Ισραήλ , απειλώντας  να αναλάβει το ίδιο δράση εναντίον του και  παράλληλα ωθώντας “εκπροσώπους του” στη Μ.Ανατολή, όπως οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης και η Χεζμπολάχ του να κηρύξουν τον πόλεμο στο Τέλ Αβίβ.

Στην περίπτωση των Χούτι αυτό υλοποιήθηκε αφού αυτοί κήρυξαν τον πόλεμο κατά των Ισραηλινών , εξαπολύοντας πυραύλους και αποστέλλοντας UAV προκειμένου να πλήξουν στρατηγικούς στόχους του.

Το Ιράν καλεί τις μουσουλμανικές χώρες για ανάληψη άμεσης  δράσης κατά του Ισραήλ

Στην πρόσφατη δε επίσκεψη του στην Τουρκία, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Hossein Amirabdollahian κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να λάβουν «άμεση και αποτελεσματική» δράση, για να βάλουν τέλος στα ¨”εγκλήματα πολέμου” του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τον αποκλεισμό του στην παράκτια επικράτεια.

Ο Αμιραμπντολαχιάν ζήτησε επίσης την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πληγείσα από τον πόλεμο παράκτια λωρίδα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία χαιρέτισε επίσης την υποστήριξη του Ερντογάν στη Γάζα και τις πρόσφατες μαζικές συγκεντρώσεις υπέρ της Παλαιστίνης που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Τουρκία.

Στα σκαριά κοινή διπλωματική πρωτοβουλία  Ιράν-Τουρκίας-Κατάρ υπέρ των Παλαιστινίων

Ο Ιρανός υπουργός, ο οποίος βρισκόταν σε επίσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα, ζήτησε  έκτακτη συνάντηση των αρχηγών μουσουλμανικών και αραβικών χωρών για την κατάσταση στη Γάζα.

Προειδοποίησε ότι ο πόλεμος κατά των ανυπεράσπιστων Παλαιστινίων μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκταθεί σε άλλα μέρη της περιοχής, τονίζοντας ότι την ευθύνη για αυτό θα έχουν η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το ισραηλινό καθεστώς.

Ο Τούρκος πρόεδρος, από την πλευρά του, είπε ότι όλοι πρέπει να εργαστούν για τη δημιουργία μηχανισμών που στοχεύουν στην προστασία της ασφάλειας του παλαιστινιακού λαού.

Πρόσθεσε ότι η τρέχουσα προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να βοηθήσει να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Γάζα, να άρει τον αποκλεισμό και να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους που έχουν παγιδευτεί στη λωρίδα.

Η επίσκεψη του Amirabdollahian στην Τουρκία είχε σκοπό να συζητήσει την κατάσταση στην Παλαιστίνη, τις περιφερειακές εξελίξεις και τις διμερείς σχέσεις.

Ταξίδεψε στο Κατάρ προτού επισκεφθεί την Τουρκία για να συζητήσει τον πόλεμο της Γάζας και τους τρόπους άσκησης πίεσης στο Ισραήλ για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Κρίσιμη ημέρα η Παρασκευή για την ειρήνη στην Μ.Ανατολή -Ο Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ θα απευθύνει διάγγελμα

Ο Νασράλα, ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ – ο πληρεξούσιος τρομοκρατών του Ιράν στον Λίβανο – πρόκειται να εκφωνήσει την πιο σημαντική ομιλία της ζωής του το απόγευμα της Παρασκευής.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Νασράλα ετοιμάζεται να ανακοινώσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, ανοίγοντας ένα δεύτερο μεγάλο μέτωπο όπου ο ισραηλινός στρατός θα αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο που είναι καλύτερα οπλισμένος και πιο εκπαιδευμένος από τη Χαμάς στη Γάζα.

Λίγες μέρες μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, η Χεζμπολάχ άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ από τα σύνορα του Λιβάνου. Χρησιμοποιώντας ρουκέτες, όλμους και πυραύλους, η ομάδα ισχυρίζεται ότι έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 105 χτυπήματα από τις 8 Οκτωβρίου.

Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα το Ισραήλ να εκκενώσει περισσότερες από 40 κοινότητες κοντά στα σύνορα του Λιβάνου, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο ίδιος ο Νασράλα απουσίαζε εμφανώς από τα φώτα της δημοσιότητας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Αλλά την Τρίτη ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει αυτή τη σημαντική ομιλία στους υποστηρικτές του από την Νταχίγια, το προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.

Υπάρχουν ουσιαστικά δύο επιλογές που βρίσκονται μπροστά για τον Nasrallah, αν και δεν είναι σαφές εάν έχει επιλέξει κάποια.

Πάμε σε ολοκληρωτικό πόλεμο της Χεζμπολάχ  κατά του Ισραήλ;

Η καταστροφή του εβραϊκού κράτους ήταν ο απώτερος στόχος της Χεζμπολάχ από τότε που οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν βοήθησαν στην ίδρυση της οργάνωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Με την αμέριστη υποστήριξη της Τεχεράνης, η Χεζμπολάχ σχεδιάζει, εκπαιδεύεται και εξοπλίζεται για έναν τέτοιο πόλεμο από την 34ήμερη σύγκρουσή της με το Ισραήλ το 2006.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Ιράν παρέχει στη Χεζμπολάχ «το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού λειτουργίας της ομάδας, μια βοήθεια που εκτιμάται τα τελευταία χρόνια σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια».

Το οπλοστάσιο-οι στόχοι και ο πιθανός τρόπος δράσης της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα οπλοστάσιο περίπου 150.000 ρουκετών, περίπου δέκα φορές το οπλοστάσιο της Χαμάς.

Τα πιο θανατηφόρα όπλα σε αυτό το οπλοστάσιο είναι τα εκατοντάδες πυρομαχικά με καθοδήγηση ακριβείας (PGM), που προμηθεύτηκαν από το Ιράν, που μπορούν ενδεχομένως να χτυπήσουν στρατηγικούς στόχους στο Ισραήλ, όπως αεροπορικές βάσεις, θαλάσσια λιμάνια, σταθμούς παραγωγής ενέργεια, με  ακρίβεια.

Εκτοξευόμενοι μαζικά, ακόμη και οι «χαζοί» πύραυλοι της Χεζμπολάχ μπορεί να κατακλύσουν την ισραηλινή αεράμυνα,  η οποία έχει ήδη να αντιμετωπίσει τις συνεχείς εκτοξεύσεις από τη Γάζα , με αποτέλεσμα το Iron Dome να μην προλαβαίνει να ανταποκριθεί πλήρως, αναχαιτίζοντας τους συνολικά.

Επίσης είναι πάρα πολύ πιθανό η Χεζμπολάχ, ενεργώντας μαζικά πυρά σε συγκεκριμένα σημεία του μετώπου να  έχει σχεδιάσει να καταλάβει πρόσκαιρα  ισραηλινά χωριά, παίρνοντας όμηρους πολίτες, όπως έπραξη στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς.

Η απάντηση Ισραήλ-ΗΠΑ

Ωστόσο μια  επίθεση της Χεζμπολάχ θα προκαλούσε φρικτές καταστροφές στον Λίβανο.

Πράγματι, τη στιγμή που το Ισραήλ θα δεχθεί  ένα σημαντικό χτύπημα από τη Χεζμπολάχ , θα εξαπολύσει μια καταιγίδα στις υποδομές της Χεζμπολάχ σε όλο τον Λίβανο. Πολλές προσωπικότητες στο Λίβανο έχουν ήδη εκφράσει σοβαρή ανησυχία για ένα τέτοιο σενάριο. Η χώρα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση πολιτικής δυσλειτουργίας και οικονομικής κατάρρευσης, οπότε τα χτυπήματα του Ισραήλ θα είναι  η χαριστική βολή για τον Λίβανο.

Η κατάσταση θα ξεφύγει εντελώς αν πλήξουν την Χεζμπολάχ, οι αεροναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ που βρίσκονται στη ΝΑ Μεσόγειο και σε βάσεις τους σε γειτονικές χώρες

Συνέχιση περιορισμένων χτυπημάτων της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ

Αλλά υπάρχει περίπτωση η ομιλία του Νασράλα να είναι μια δικαιολογία  της στάσης της οργάνωσής του έναντι του Ισραήλ, παρά μια κήρυξη  γενικευμένου πολέμου.

Μπορεί να δηλώσει ότι η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει να «αντιστέκεται» στην εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα πραγματοποιώντας περιορισμένα πλήγματα που δεν θα προκαλούσαν σημαντική απάντηση από το Ισραήλ.

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ μπορεί να επικαλεστεί ότι τα χέρια του είναι δεμένα επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει την ομάδα του να μην διευρύνει αυτόν τον πόλεμο. Αυτό ακριβώς θα ήθελε να ακούσει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Το Ισραήλ είναι έτοιμο να πολεμήσει σε δύο μέτωπα, αλλά θα προτιμούσε να επικεντρωθεί στη Γάζα, τουλάχιστον προς το παρόν.

Εάν η Χεζμπολάχ παραμείνει ως επί το πλείστον στο περιθώριο, μπορεί κανείς να οραματιστεί ένα σενάριο στο οποίο το Ισραήλ ανακοινώνει σε λίγες μέρες ή μερικές εβδομάδες ότι οι στρατιωτικοί του στόχοι στη Γάζα έχουν επιτευχθεί, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για μια νέα πολιτική, οικονομική και διπλωματική τάξη στη Γάζα. Γάζα.”

Κρίσιμος παράγοντας η Αμερικανική αποτροπή

Όλα αυτά εξαρτώνται κατά την άποψή μας  από την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής αποτροπής που έχει σαν στόχο  να “πείσει” την λιβανέζικη τρομοκρατική ομάδα, καθώς και το Ιράν να μην εμπλακούν στον πόλεμο, κατά του Ισραήλ.

Ο Λευκός Οίκος έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι θα ακούσει προσεκτικά την ομιλία του Νασράλα την Παρασκευή.

Θα λειτουργήσει άραγε η αμερικανική αποτροπή; Θα χρειαστεί το Ισραήλ να πολεμήσει και στον Βορρά ενώ θα πολεμάει στη Γάζα;

Θα το μάθουμε την Παρασκευή.

pentapostagma.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Να φοβηθητε για τα χειριστα οταν δειτε εστω και μια ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΛΕΜΒΟ στην Μεσογειο.
    Ο ΘΕΟς να μας φυλαει απο εδω και περα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ